Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Λαζάνια με κιμά και μπεσαμέλ!!!



Υλικά

1 με 1 ½ πακέτο λαζάνια (ανάλογα το πυρέξ)
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο
150ml μπύρα
500γρ ντομάτες ψιλοκομμένες (κονσέρβα)
2 κσ πελτέ ντομάτας
2 φύλλα δάφνη
2 ξύλα κανέλα
Αλάτι, πιπέρι, κουρκουμά, μπαχάρι σκόνη, ελάχιστο μοσχοκάρυδο
Τυρί τσένταρ ή ότι άλλο προτιμάτε

Μπεσαμελ:
6 κουπες γάλα
3 κσ βουτυρο
14 κσ αλεύρι
2 κροκους
Τυρί τριμμένο (παρμαζάνα, τσένταρ ή ότι προτιμάτε)
Αλάτι πιπέρι μοσχοκάρυδο



Εκτέλεση

Ζεστάινουμε λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το κιμά καλά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και αφήνουμε να σωταριστούν με τον κιμά για περίπου 5 με 7 λεπτά.
Σβήνουμε με τη μπύρα και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε το πελτέ, τις ντομάτες, τη δάφνη, τη κανέλα και όλα τα μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να βράσει για περίπου 25 με 30 λεπτά λεπτά.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο νεράκι ζεστό, αυτό θα το δούμε εκείνη τη στιγμή, δεν το θέλουμε πολύ στεγνό.
Μόλις είναι έτοιμος ο κιμάς βγάζουμε τα φύλλα δάφνης και τα ξύλα κανέλας.

Για τη μπεσαμέλ.
 Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει.
Ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύουμε και σιγά σιγά ρίχνουμε το γάλα και ανακατεύουμε.
Μόλις αρχίσει να πήζει αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τους κρόκους και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε το τυρί αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.

Συναρμολόγησh
Βουτυρώνουμε ελάχιστα ένα πυρέξ.
Βάζουμε λίγη μπεσαμέλ στο πάτο του πυρέξ και 1 κσ νερό την απλώνουμε και στρώνουμε φύλλα λαζάνια να καλύψουμε το πάτο χωρίς να αφήσουμε κενά (κίψτε κάποια αν χρειαστεί).
Ριξτε από πάνω κιμά, μπεσαμελ και πασπαλίστε με τσένταρ, λαζάνια και συνεχίζουμε τις στρώσεις όσα είναι τα υλικά μας.


Τελευταία στρώση θα είναι μπεσαμέλ.
Πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο, καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά.
Στο τέλος του ψησίματος βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά να κάνει ωραία κρούστα και να πάρει ωραίο χρώμα.
Όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε να σταθεί εκτος φούρνου για περίπου 15 λεπτά για να μπορεί να κοπεί.
Καλή επιτυχία!!!

Elena Psillia-OI XΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ