Κυριακή 4 Μαρτίου 2018

Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι !!!



Υλικά
2 χταποδάκια περίπου 1.000-1.200 γραμ.
2 ξερά κρεμμύδια
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1 σφηνάκι ουζο
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα γαρίφαλο
1 κούπα τριμμένες ντομάτες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
1+μισό πακέτο κοφτό μακαρονάκι (για 6 καλοφάγωτα άτομα) 😁😁😁
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι ή ένα κύβο ζωμού λαχανικών
μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)



Ζεσταίνω σε δυνατή φωτιά ένα μεγάλο τηγάνι και σοτάρω το χταπόδι μέχρι να κοκκινίσει.
Το βγάζω από τη φωτιά και προσεκτικά σε μια επιφάνεια κοπής το κόβω σε μικρά κομμάτια.
Στο ίδιο μεγάλο τηγάνι και σε δυνατή φωτιά ζεσταίνω 2κσ ελαιόλαδο και σοτάρω για 1 λεπτό τα κρεμμύδια.
Προσθέτω το χταπόδι σε κομμάτια και τα σβήνω με ούζο,
Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνω τις ντομάτες, τον πελτέ, 120 ml ελαιόλαδο, τα φύλλα δάφνης, τα καρυκεύματα, το πιπέρι, χαμηλώνω τη φωτιά σε μέτρια, σκεπάζω την κατσαρόλα (αφήνοντας λίγο να φεύγει ο ατμός) και αφήνω για 45 – 60 λεπτά να βράσει το χταπόδι.



Αφού περάσει η ώρα αφαιρώ τα φύλλα της δάφνης, δοκιμάζω και αν χρειάζεται προσθέτω 1 κγ αλάτι 'η το κύβο ζωμού και ρίχνω το κοφτό μακαρονάκι.
Ανακατεύω, σκεπάζω με βραστό νερό και αφήνω να βράσει για 10 περίπου λεπτά (όσο γράφει η συσκευασία των ζυμαρικών). Αν χρειαστεί ενδιάμεσα συμπληρώνω με βραστό νερό.
Όταν ετοιμαστεί σερβίρω αμέσως και γαρνίρω με φρέσκο μαϊντανό.

Vana Zouka
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ