Τετάρτη 25 Απριλίου 2018

Cottage pie (η πίτα του χωριού)...



Αγγλική παραδοσιακή συνταγή!! Έχει σαν βάση το κιμά μοσχαρίσιο και τον πουρέ πατάτας. Πολύ νόστιμη συνταγή!!!

Υλικά:

1100 γρ κιμά μοσχαρίσιο
3 καρότα στο χοντρό του τρίφτη
1/4 κούπας μπιζέλια-αρακά
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
3 κσ αλεύρι
2 κσ πελτέ ντομάτας
1 κούπα καλό κόκκινο κρασί
750 ml ζωμό βοδινού
3 κσ Worcestershire sauce
Λίγη ρίγανη
3 φύλλα δάφνης

Για το πουρέ:

1200 γρ πατάτες
1/2 κούπα ζεστό γάλα
1 κσ βούτυρο
150 γρ τσένταρ
Μοσχοκάρυδο
Αλάτι, πιπέρι
Παρμεζάνα τριμμένη




Εκτελεση:

Σε κατσαρόλα βάζετε ελαιόλαδο το ζεσταίνετε και σοτάρεται το κιμά καλά.
Βγάζετε σε ένα μπολ το κιμά και τον αφήνετε για λίγο στην άκρη.
Προσθέτετε στην κατσαρόλα ελαιόλαδο και σοτάρεται τα λαχανικά (το καρότο, κρεμμύδι) περίπου 15 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Προσθέτετε το σκόρδο, τα μπιζέλια, το αλεύρι ανακατεύετε και βάζετε και το κιμά.
Προσθέτετε το κρασί και αφήνετε να πάρει βράση να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτετε το Worcestershire sauce, τη ρίγανη και τη δάφνη.
Αφήνετε να βράσει για 40 περίπου λεπτά χωρίς να το σκεπάστε.
Θέλουμε να πήξει η σος να μην έχει πολλά ζουμιά.


Όταν είναι έτοιμο αλατοπιπέρωσα με τη προτίμηση σας και βγάζετε τα φύλλα δάφνης.
Εντωμεταξύ καθαρίζετε και κόβετε τις πατάτες σε κομμάτια και τις βάζετε να βράσουν σε αλατισμένο νερό.
Τις σουρώνετε και τις βάζετε σε μπολ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά και τις λιώνετε. Δοκιμάζετε για το αλάτι και το πιπέρι.


Σε πυρέξ στρώνετε το κιμά και από πάνω βάζετε το πουρέ πατάτας με κουτάλι.
Πασπαλίζετε με τη παρμεζάνα και ψήνετε στους 200°C αέρα για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να πάρει χρυσαφί χρώμα.

Καλή επιτυχία!!!

Elena Psillia-οι χρυσοχερες-ηδες


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ