Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Αγγουράκια γλυκόξινα τουρσί


Αγγουράκια γλυκόξινα τουρσί (Ισραήλ)


    18-20 αγγουράκια μεσαίου μεγέθους (θα διαλέξετε σκληρά με κρουστή σάρκα), καλά πλυμένα
    3 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
    2 κόκκινες πιπεριές κομμένες σε μικρά καρέ
    2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
    1 μεγάλο ματσάκι άνιθο καλά πλυμένο
    1 φλ. μηλόξυδο
    2 φλ. λευκό ξύδι
    100 γρ. χοντρό αλάτι
    2 φλ. καστανή ζάχαρη
    3 φλ. λευκή ζάχαρη
    2 κ.σ σπόρους μουστάρδας
     1 κ.σ κόκκους μπαχάρι
    2 κ.γ σπόρους κόλιαντρο
    1 κ.γ νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
    1 κ.γ τζίντζερ τριμμένο
    2 ξυλακια κανένας σπασμένα στα δύο6 ολόκληρα γαρίφαλα
    φύλλα δάφνης τόσα όσα και τα βάζα που θα χρησιμοποιήσετε (1 φύλλο δάφνης ανά βάζο).



Για τα μπαχαρικά

Τοποθετούμε τους σπόρους μουστάρδας, τους κόκκους μπαχάρι, το κόλιαντρο και τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς σε ένα γυάλινο βάζο, που κλείνει καλά. Ανακινούμε το βάζο για να ανακατευτούν καλά τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το τζίντζερ, κλείνουμε και ανακατεύουμε εκ νέου. Προσθέτουμε τα φύλλα δάφνης, τα γαρύφαλα και τα ξύλα κανέλας. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα με κλειστό καπάκι για 24 τουλάχιστον ώρες, ώστε να αναμειχθούν οι μυρωδιές. Τα μπαχαρικά μπορούν να παραμείνουν στο βάζο μέχρι ένα μήνα, χωρίς να υποστούν καμία αλλοίωση.

Για τα αγγουράκια

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα αγγουράκια, τα κρεμμύδια, τις πιπεριές και το σκόρδο. Ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε τουλάχιστον 3 ώρες με το μπολ σκεπασμένο

Για τα βάζα κονσερβοποίησης

Πλένουμε πολύ καλά τα βάζα που θέλουμε να τις κονσερβοποιήσουμε και τα βάζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα με ένα πανί στο πάτο και γεμίζουμε με νερό εσωτερικά τα βάζα μέχρι επάνω και τη κατσαρόλα μέχρι τα 3/4 των βάζων, προσθέτουμε και τα καπάκια. Αφήνουμε να βράσουν τουλάχιστον για 10 λεπτά. Αφαιρούμε τα βάζα από το καυτό νερό μόλις έχουμε έτοιμα τα αγγουράκια. Δεν χρειάζονται ιδιαίτερο στράγγισμα γιατί το νερό από τη θερμοκρασία εξατμίζεται. 

Για τη μαρινάδα

Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το μηλόξυδο, το λευκό ξύδι, τη καστανή και τη λευκή ζάχαρη. Αφήνουμε να πάρουν μία βράση και ανακατεύουμε για να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αγγουράκια με τα υπόλοιπα υλικά. Περιμένουμε να πάρουν μία βράση ακόμα και τα κατεβάζουμε από τη φωτιά.

Με μία τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τα υλικά από τη μαρινάδα και τα μοιράζουμε στα βάζα. Φροντίστε τα αγγουράκια και τα λαχανικά να είναι εξίσου μοιρασμένα. Επαναφέρουμε τη κατσαρόλα στη φωτιά με τη μαρινάδα και αφήνουμε να βράσει για 3-5 λεπτά. Μοιράζουμε τον άνιθο στα βάζα, ολόκληρο μαζί με τα κλωνάρια. Ανοίγουμε το βάζο με τα μπαχαρικά και αφαιρούμε τα ξύλα κανέλας. Μοιράζουμε το μείγμα των μπαχαρικών στα βάζα και προσθέτουμε μαρινάδα μέχρι να καλύψουμε τα αγγουράκια. Κλείνουμε καλά με τα καπάκια και αναποδογυρίζουμε τα βάζα μέσα σε μία κατσαρόλα στης οποίας τον πάτο έχουμε βάλει πετσέτα. Γεμίζουμε με νερό τόσο όσο να καλύψει τα 3/4 των βάζων. Βράζουμε για 10 λεπτά, κατεβάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για να αφαιρέσουμε τα βάζα. Οι πίκλες μας είναι έτοιμες. Φυλάσσουμε σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος για τουλάχιστον 10 ημέρες, πριν ανοίξουμε για να δοκιμάσουμε. Τα αγγουράκια διατηρούνται κονσερβοποιημένα για πάνω από χρόνο, όταν έχουμε σωστές συνθήκες αποθήκευσης.

Συνταγή από Χριστίνα Σιδέρη -