Παρασκευή, 1 Ιουνίου 2018

Σοκολατόπιτα με καραμέλα και επικάλυψη σοκολάτας !!!



Για την σοκολατόπιτα
5 αυγά
2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
¾ κούπας κακάο
½ κούπα μαργαρίνη
½ κούπα γάλα
1 ½ κούπα ζάχαρη
Μια πρέζα σόδα
Μια πρέζα αλάτι
2 καψούλια βανίλιας

Για την καραμέλα
1 ζαχαρούχο γάλα
½ κούπα καστανή ζάχαρη
¾ κούπας μαργαρίνη
3 κ.σ. σιρόπι golden sirup (αν δεν έχετε βάλτε γλυκόζη)
2 καψούλια βανιλίνη

 Για την επικάλυψη
200γρ κουβερτούρα
100γρ πραλίνα ή σοκολάτα γάλακτος
1 κούπα κρέμα γάλακτος

 Σιρόπι
 2 μέρη ζάχαρη
1 1/2 μέρος νερό
1 κουταλιά χυμό λεμονιού
1 – 2 κ.γ. μέλι

Λίγο ψιλοκομμένο αμύγδαλο



Κοσκινίζουμε το αλεύρι, το κακάο και τη σόδα.
Χτυπάμε πολύ καλά τη μαργαρίνη και προσθέτουμε τη ζάχαρη.
Ρίχνουμε ένα – ένα τα αυγά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το αλεύρι με το κακάο, το εσάνς, το αλάτι, τις βανίλιες και το γάλα.
Σε ένα βουτυρωμένο ταψί ρίχνουμε το μίγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο Κελσίου για 50 – 60 λεπτά.
Όταν ψηθεί το ξεφορμάρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά.
Ρίχνουμε το σιρόπι ζεστό και αφήνουμε να το πιεί και να κρυώσει.




Για την καραμέλα
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα, την καστανή ζάχαρη, τη μαργαρίνη και το σιρόπι. Βράζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία για 10 περίπου λεπτά μέχρι η καραμέλα να σκουρύνει και να  γίνει παχύρευστη.
Στο τέλος ρίχνουμε τις βανίλιες και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε την καραμέλα να κρυώσει και τη ρίχνουμε πάνω από τη σοκολατόπιτα.
Πασπαλίζουμε γύρω γύρω με το ψιλοκομμένο αμύγδαλο .

Για την γκανάζ
Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος.
Μόλις αρχίσει να βράζει την αποσύρουμε από την εστία και ρίχνουμε μέσα τις σοκολάτες κομμένες σε μικρά κομμάτια.
Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
Αφήνουμε να κρυώσει η γκανάζ και τη ρίχνουμε πάνω από τη στρώση της καραμέλας και το αμύγδαλο .
Την αφήνουμε να παγώσει και να σταθεροποιηθεί κόβουμε και απολαμβάνουμε !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ