Τετάρτη 11 Ιουλίου 2018

Μουσακάς !!!!







Υλικά Συνταγής

    5 φλάσκες μελιτζάνες
    4 κολοκύθια -Εδώ δεν είχα και δεν έβαλα αλλά και δεν μου αρέσουν μέσα στο μουσακά -
    4 πατάτες μεγάλες
    ελαιόλαδο για τηγάνισμα
    αλάτι

    Για τη σάλτσα κιμά
    800 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
    4 κ.σ. ελαιόλαδο
    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    2 σκ. σκόρδο
    800 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
    1 δαφνόφυλλο
    1 ξύλο κανέλας
    1/3 φλ. κονιάκ
    1 πρέζα ζάχαρη
    αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

    Για την  μπεσαμέλ
    1½ λίτρο γάλα σε θερμoκρασία δωματίου
    6 γεμάτες κ.σ. κορν φλάουρ
    2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο
    2 αυγά μόνο τους κρόκους
    2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο -εγώ δεν το βάζω -
    αλάτι
    πιπέρι
    1 φλ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
λίγη τριμμένη φρυγανιά .





Εκτέλεση
Για τη σάλτσα κιμά
Ροδίζουμε πρώτα τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά κι αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και σβήνουμε με το κονιάκ.
Αφού εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ, προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και αφήνουμε να αρωματίζουμε τον κιμά για 5-10′.
Τα αφαιρούμε, αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τον κιμά για 20′, να πιει τα υγρά του. Αφού γίνει ο κιμάς, του προσθέτουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ κι ανακατεύουμε.

Τα λαχανικά μπορούμε όλα να τα ψήσουμε για πιο ελαφριά εκδοχή.
Εγώ τα κάνω παραδοσιακά--- τα τηγανίζουμε να μαλακώσουν και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά..



Ολα κομμένα σε  περίπου πάχους 0,5 εκ.
Αν τα ψήσουμε ...
Αραδιάζουμε μελιτζάνες και κολοκύθια σε λαμαρίνες, τα αλατίζουμεκαι τα ραντίζουμε λάδι.
 Τα σκεπάζουμε με μία λαδόκολλα.
Τα ψήνουμε στους 200ºC, σε καλά προθερμασμένο φούρνο, για 10′-15′ να μισομαλακώσουν. Προσοχή μην ξεραθούν .
 Τηγανίζουμε τις πατάτες σε ελαιόλαδο να μαλακώσουν και τις στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Εναλλακτικά λαδώνουμε τις πατάτες και τις ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να μαλακώσουν.

Για την μπεσαμέλ
Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί.
Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε να βράσει η κρέμα και να δέσει σε μέτρια φωτιά.
Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα δυο αβγά μόνο τους κρόκους  και με γρήγορες κινήσεις τα ενσωματώνουμε με το σύρμα στην κρέμα.
Τέλος, προσθέτουμε το μισό τυρί.
Ανακατεύουμε.
Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον.
Ρίχνουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ στον κιμά.





Σε μεγάλο, ταψί κάνουμε μια στρώση τις πατάτες.
Από πάνω βάζουμε μια στρώση κολοκύθια.
Πασπαλίζουμε με λίγο κεφαλοτύρι.
Κάνουμε μια στρώση τις μισές μελιτζάνες.
Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά.
Σκεπάζουμε τον κιμά με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και καλύπτουμε με την εύκολη μπεσαμέλ.

Ψήνουμε στους 180-200ºC, στις αντιστάσεις, για 50′ περίπου.

Προς το τέλος του ψησίματος, πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο κεφαλοτύρι και λίγη φρυγανιά τριμμένη . Αφήνουμε να ροδίσει η επιφάνεια.

* Προσωπικά κολοκυθάκια δεν βάζω ποτέ στον μουσακά .Αυτό  είναι επιλογή μας σε πολλούς αρέσουν .

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ