Κυριακή 1 Ιουλίου 2018

Ψωμάκι στην γάστρα και ρεβιθοσαλάτα !!!!





Για το ψωμάκι ..
Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κουτ γλυκού ζάχαρη
2 κουτ γλυκού αλάτι
600 ml νερό σε θερμοκρασία βρύσης

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ με καπάκι  ανακατεύομαι το αλεύρι την ζάχαρη και το αλάτι.
Προσθέτουμε την μαγιά και ανακατεύομαι.
Προσθέτουμε το νερό και ανακατεύομαι με κουτάλα για καλύτερες ίνες στο ψωμί.
Σκεπάζομαι το μπολ με το καπάκι του και το βάζουμε στο ψυγείο τουλάχιστον για 12 ώρες .
Μετά τις 12 ώρες ανάβομαι τον φούρνο στους 250  βαθμούς  και βάζομαι μέσα μία άδεια γάστρα σκεπασμένη με το καπάκι της.





Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και σε αλευρωμένη επιφάνεια διπλώνουμε και ξεδιπλώνουμε το ζυμάρι -ζύμωμα-
Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 2 μέρη το αφήνουμε στον πάγκο κι αν θέλουμε αφήνουμε τα διπλώματα προς τα κάτω.
Μόλις θερμανθεί η γάστρα στο φούρνο βάζουμε μέσα το ζυμάρι με τα διπλώματα προς τα επάνω .
Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 220 βαθμούς.
Σκεπάζουμε  την γάστρα με το καπάκι της και ψήνομαι για  30 λεπτά.
Μόλις περάσουν τα 30 λεπτά βγάζουμε το καπάκι και συνεχίζομαι το ψήσιμο για 30 λεπτά ακόμη.
Βγάζουμε το ψωμί από την γάστρα και το τοποθετούμε σε σχάρα να κρυώσει.

Ρεβιθοσαλάτα 


Μουσκεύομαι από το βράδυ τα ρεβίθια .
Το πρωί τα στραγγίζομαι τα ξεπλένομαι και τα βράζουμε κανονικά.
Τα στραγγίζομαι τα βάζομαι σε σαλατιέρα και προσθέτομαι πιπεριές χρωματιστές κομμένες σε καρεδάκια,κρεμμύδι ξερό κομμένο φετάκια,τριμμένο καρότο,ελαιόλαδο ,αλάτι,και βαλσάμικο ξίδι  .
Τα ανακατεύομαι κι έτοιμη η σαλάτα στην οποία μπορείτε να προσθέσετε ακόμη ότι σας αρέσει !!!

Θεανώ Σκαρβέλη -οι χρυσοχέρες-ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ