Δευτέρα, 9 Ιουλίου 2018

Πολίτικο ατζέμ πιλάφι με κρέας της γιαγιάς !!!!

Οπως το έφτιαχνε η γιαγιά μου -- Δοκιμάστε το, είναι εκπληκτικό !!!

Υλικά

    Για το κρέας
    1 κιλό μοσχάρι ελιά - ή στρογγυλό
    5 κου σούπας  ελαιόλαδο
    λίγο αλεύρι
    1 κουτ σούπας μπόλικη πελτέ ντομάτας
    2 ώριμες μεγάλες ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
    1/2 κούπα λευκό  κρασί
    λίγους κόκους μπαχάρι
    1 δαφνόφυλλο
    αλάτι
    πιπέρι
   κουρκουμάς
   1 ξυλάκι κανέλας 

    Για το πιλάφι
    1 μεγάλο νεροπότηρο  ρύζι Καρολίνα
    1 λεμόνι
    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    4 κουτ σούπας ελαιόλαδο   
    1 λίτρο ζωμός κρέατος-τον ετοιμάζω διαλύοντας σε χλιαρό νερό 1 κύβο
    αλάτι
    πιπέρι
   λίγη ζάχαρη
    κεφαλογραβιέρα  τριμμένη προαιρετικά




Εκτέλεση

Το μοσχάρι το αγοράζουμε σε κομμάτια σε μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από μπουκιά.
Το πλένουμε και το στεγνώνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Το παιρνάμε  στο αλεύρι τινάζοντας το περιττό.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και σοτάρουμε να ροδίσει  καλά το κρέας.
Προσθέτουμε μαζί και το κρεμμύδι κι αφήνουμε να σοταριστεί.
Ρίχνουμε τις τριμμένες ντομάτες και τον πελτέ ντομάτας  στην κατσαρόλα και αφήνουμε για λίγα λεπτά να ψηθούν μαζί και να πιούν τα υγρά τις ντομάτας.
Σβήνουμε προσθέτοντας το κρασί.
Προσθέτουμε νερό ζεστό  μέχρι την μέση τις κατσαρόλας.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα χαμηλώνοντας την φωτιά.
Αφήνουμε να βράσει , ίσα που να κοχλάζει η σάλτσα μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.
Αν χρειαστεί προσθέτουμε ζεστό πάντα νεράκι.
Προς την μέση του βρασμού προσθέτουμε τα μπαχαρικά την ζάχαρη τον κουρκουμά κι αλατοπιπερώνουμε.


Ξεπλένουμε το ρύζι σε σουρωτήρι .
Το ραντίζουμε  με τον χυμό ενός λεμονιού.
Το αφήνουμε να στραγγίζει καλά.
Ζεσταίνουμε το λάδι.
Προσθέτουμε το ρύζι και το σοτάρουμε λίγα λεπτά μέχρι ο κόκκος ρυζιού να γυαλίσει και να μοιάζει διάφανος.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να σωταριστεί για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε τον ζωμό που έχουμε ετοιμάσει η δοσολογία είναι 1 νεροπότηρο ρύζι 3 νεροπότηρα ζωμός .




Αλατοπιπερώνουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά, μισοσκεπάζουμε την κατσαρόλα για να μην γίνει υπερχείλιση και σιγοβράζουμε για περίπου 20′.
 Θα είναι έτοιμο οταν εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια κι έχει πιεί όλο το νερό.
Προσθέτουμε 1 κουτ.σούπας  βούτυρο,-βάζω Κερκύρας - ελαφρά ανακατεύουμε '
Αποσύρουμε από την φωτιά ,σκεπάζουμε με  πετσέτα και με το καπάκι. Αφήνουμε  15 λεπτά έτσι.
Τώρα εδώ η γιαγιά θυμάμαι έριχνε από την σάλτσα του κρέατος λίγες κουταλιές μέσα στο πιλάφι και ανακάτευε .
Οταν είχαμε τραπέζι το έβαζε όλο το ρύζι σε μία πιατέλα από πάνω το κρέας με την σάλτσα και ο καθένας σερβιριζόταν .
Οταν ηταν για την οικογένεια σέρβιρε μερίδες σε κάθε πιάτο -ωραίες μυρωδάτες χαρούμενες αναμνήσεις -το φαγητό είναι φανταστικό !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ