Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

Τραχανάς ξυνός !!!


Για τους λάτρεις του ξυνού τραχανά ..εγώ προσωπικά τον λατρεύω !!



Υλικά
3 κιλά γάλα πρόβειο ή κατσικίσιο τον οποίο αφήνουμε σε ένα μπολ που κλείνει έχοντας βάλει 1 κουταλιά της σούπας αλατι για 4 ημέρες,-στο ψυγείο-και γίνεται σαν τυράκι .
Το βάζουμε σε λεκάνη και προσθέτουμε κίτρινο αλεύρι σκληρό περίπου 5 με 6 κιλά.
Ζυμώνουμε καλά μέχρι να είναι ένα σφιχτό ζυμάρι .




Απλώνουμε κόβοντας κομμάτια μικρά σε τραπέζι οπου υπάρχει αέρας και περιμένουμε ανάλογα πόσο έχει ξεραθεί από την μιά πλευρά γυρίζουμε τα κομμάτια και περιμένουμε λίγο ακόμα.
Βάζουμε τον τραχανά σε αργελόγο -ειδικός τρίφτης -και με κυκλικές κινήσεις βγαίνει ο τραχανάς .
Τον απλώνουμε σε τραπέζι για λίγες μέρες να στεγνώσει και μετά λίγες μέρες στον ήλιο.
Τον διατηρούμε σε μαξιλαροθήκη !



Ioanna Panagiotopoulou-οι χρυσοχερες-ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ