Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2018

Iτσλί !!!



Γουρλίδικα, νηστίσιμα, γλυκίσματα σε σχήμα τριγωνικό και κεντημένες δημιουργίες με τσιμπιδάκι, τρίφτη, πιρούνι η βελόνι. Κεντίδια όσα και οι καημοί που η παράδοση θέλει να ξορκίζονται ….Και όπως η καρδιά είναι πλούσια σε συναισθήματα και καλοσύνες έτσι και τα ισλί είναι γεμάτα με καρύδια, κανέλα, σταφίδες ή αμύγδαλα όσες και οι χάρες της οικογένειας….
Τα Ισλί (ή Ιτσλί) είναι ημισιροπιαστό γλυκό με ρίζες από την Καππαδοκία, που όμως με διάφορες παραλλαγές παρασκευάζονταν σε όλη την Μικρά Ασία, τις μέρες των γιορτών, καθώς και σε αρραβώνες και γάμους.





ΥΛΙΚΑ

2 ποτήρια ελαιόλαδο, Μισό ποτήρι ζάχαρη, 1 ποτήρι χυμό πορτοκαλιού, 1 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού, 1 σφηνάκι κονιάκ, 1 κ.γ. σόδα, 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ, 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή όσο πάρει

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

1 ποτήρι νερού καρύδια ψιλοκομμένα,
1 κ.γ. κανέλα, 1/3 κ.γ. γαρύφαλο

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ

1 ½ ποτήρι νερό, 1 ποτήρι ζάχαρη,1 ½ ποτήρι μέλι

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ

Στο μπολ του μίξερ χτυπάμε την ζάχαρη με το ελαιόλαδο δυνατά μέχρι να αποκτήσει κρεμώδη υφή.
Σε ένα ποτηράκι διαλύουμε την σόδα στο χυμό πορτοκαλιού και στο κονιάκ διαλύουμε το μπέικιν πάουντερ.
Προσθέτουμε στο μίγμα της ζάχαρης, το ξύσμα πορτοκαλιού, την σόδα με το χυμό πορτοκαλιού και το κονιάκ με το μπέικιν πάουντερ.
Χτυπάμε για ένα δευτερόλεπτο το μίξερ για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε σιγά σιγά στο μίγμα.
Χτυπάμε στο μίξερ μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και εύπλαστη.
Την αφήνουμε σε ζεστό σημείο να «ξεκουραστεί» για 45 λεπτά.
Από την ζύμη κόβουμε κάθε φορά ζυμαράκι όσο ένα καρύδι και το πατάμε στην μέση μέχρι να ανοίξει λίγο.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και με ένα κουταλάκι γεμίζουμε την καρδιά του ισλί με τα καρύδια.



Με την παλάμη μας δίνουμε σχήμα τριγωνικό ή μακρόστενο.
Αρχίζουμε να κάνουμε σχήματα στην επιφάνεια με το πιρούνι ή με ειδικό εργαλείο.
Με το πινέλο περνάμε ελαιόλαδο ένα ταψί και απλώνουμε σε σειρά τα ισλί με την κεντημένη επιφάνεια προς τα πάνω.
Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
Αφήνουμε τα ισλί να κρυώσουν και ετοιμάζουμε το σιρόπι που πρέπει να είναι ζεστό.
Σε κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά μέχρι το σιρόπι να «δέσει»
Με τρυπητή κουτάλα «περνάμε» τα ισλί από το σιρόπι για να παραμείνουν τραγανά.
Αν θέλουμε πασπαλίζουμε τα ισλί με καρύδια η ΄Ελσα όμως και εγώ τα προτιμάμε χωρίς…..

Στην Καπαδοκία συνήθιζαν να βάζουν ολόγυρα πέταλα τριαντάφυλλου…

Πηγές:Anastasia Pantousi
Έμβολος, (αρθρογράφος Σίσσυ Νίκα)
Botanistas (κυρία Τραπεζουντίδου)
φωτογραφίες Διαδίκτυο