Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2017

Λαδένια Κιμώλου !!!



 Πολύ ωραία παραδοσιακή πίτα από Κίμωλο !!!

Γα την ζύμη
350γρ νερό
2 φακελάκια μαγιά
600γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
35 γρ ζάχαρη
12 γρ αλάτι
λιγη ρίγανη
20 γρ λάδι
σουσάμι.


Βάζουμε το νερό την ζάχαρη και την μαγιά ανακατεύουμε και από πάνω ρίχνουμε το αλεύρι χωρίς να ανακατέψουμε τα αφήνουμε μέχρι να βγάλει φυσαλίδες μετά ρίχνουμε όλα τα άλλα υλικά και τα χτυπάμε στο μίξερ για 8 λεπτά. 


Αφήνουμε μια ωρίτσα να φουσκώσει το ζυμάρι και μετά το παίρνουμε και το βάζουμε σε φαρδύ ταψί με λαδόκολλα το απλώνουμε να πάει παντού και ρίχνουμε από πάνω φέτες κρεμμύδι,ντομάτα, και τρίμμα από τυρί φέτα λίγη ρίγανη σουσάμι και λάδι σταγόνες να παει παντού. Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο περίπου για 40 λεπτά στους 200 βαθμούς!

Από τον φίλο George Zolis  George Zolis
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σαραγλάκια !!!



Tα Σαραγλάκια της Σόφης!!!

ΥΛΙΚΑ
2 πακέτα φύλλο Βυρητού ή κρούστας
250 γρ. βούτυρο τυπου Κερκυρας λιωμένο
ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
400 γρ.ξηρούς καρπούς ψιλλοτριμμένους (εγώ έβαλα αμύγδαλο με τη φλούδα)
1 κ.γ κανελα
1/2 κ.γ γαριφαλο
8 φρυγανιές αλεσμένες
Σιροπι
1 κιλό ζαχαρη
800 γρ.νερο
2 κ.σ γλυκόζη
χυμο 1 λεμονιου
2 βανίλιες




ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Ανακατευω τα υλικα της γεμισης.
Παίρνω 4 φύλλα μαζι αβουτύρωτα και τα βάζω στον πάγκο μου.
Βουτυρωνω και πασπαλίζω σε όλη την επιφάνεια με γέμιση.
Τοποθετώ από πάνω άλλα 4 φύλλα μαζί αβουτύρωτα,βουτυρώνω και ξαναπασπαλίζω με γέμιση.
Διπλώνω στη μέση όλα τα φύλλα.
Αν τα διπλώσω από την μακριά πλευρά θα βγουν περισσότερα κομμάτια αλλά πιο μικρά σαραγλί.
Αν τα διπλώσω από την κοντή μερία θα βγουν πιο μεγάλα τα σαραγλάκια,αλλά πιο λίγα κομμάτια.(Είναι στην κρίση σας.)
Τυλίγω σε ρολό από την μεριά που είναι τα κομμένα φύλλα
Κόβω ροδέλες με μαχαίρι 3 εκ. πάχος περίπου.
Τα βάζω σε βουτυρωμένο ταψί 35Χ35 εκ.περίπου για τα μικρότερα σαραγλί και 28Χ30 για τα μεγαλύτερα σαραγλι το ένα δίπλα στο άλλο.
Και συνεχίζω με τα υπόλοιπα.
Στο τέλος θα μείνουν μόνο 4 φύλλα.Οπότε κόβω στη μέση με μαχαιρι τα 4 φύλλα μαζί,βουτυρώνω,πασπαλίζω με γέμιση τα 2 πρώτα και κάνω το ίδιο με τα υπολοιπα 2 φύλλα και τα βάζω από πάνω.Διπλώνω τυλίγω σε ρολό και κόβω. (Αυτο το κάνω για να μη χρειαστεί να χαλάσω κι άλλο πακέτο φύλλο κρούστας!)
Αφού τα αραδιάσω όλα,τα βουτυρώνω με το υπόλοιπο βούτυρο από πάνω 1-1.
Ψήνω στους 160 με αέρα για 35 λεπτα περίπου,ή αντιστάσεις πάνω κάτω στους 170 στον ίδιο χρόνο.
Δεν πρέπει να πάρουν πολύ χρώμα και να ξεροψηθούν γιατί θα γίνουν σκληρά και στεγνά διότι δε θα ρουφήξουν το σιρόπι.

Για το σιρόπι
βάζω όλα τα υλικά σε κατσαρόλα εκτός από τη βανίλια που την ρίχνω στο τέλος και βράζω ακριβώς 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά να μην κοχλάζει δυνατά το σιρόπι και μαζεύει η κατσαρόλα κρυστάλλους στο πλάι με αποτέλεσμα μετά να ζαχαρώσει το σιρόπι.Στα 3 λεπτά βρασμού κλείνουμε με καπάκι την κατσαρόλα ώστε ότι κρυστάλοι έχουν κολλήσει στα τοιχώματα της κατσαρόλας να λιώσουν.
Ξεσκεπάζω κλείνω τη φωτιά και σιροπιάζω με το καυτό σιρόπι τα καυτά σαραγλάκια!!!

 Οι Λιχουδιές της Σόφης
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μακαρόνια με ντοματίνια !!!


 Υλικά μερίδες 4

1 πακέτο μακαρόνια
15  ντοματίνια κομμένα στην μέση
1  κουταλιά κοφτή σούπας πελτέ
5  σκελίδες σκόρδο κομμένες στην μέση
1 ποτήρι του νερού ζωμός από τα μακαρόνια που βράσαμε
6  κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι
βασιλικός ξερός  ή φρέσκος




 Βράζουμε τα μακαρόνια στον μισό χρόνο από ότι γράφει επάνω στην συσκευασία.
Τα σουρώνουμε κρατώντας στην άκρη 1 ποτήρι μεγάλο από το ζουμί τους.



Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε το λάδι με το σκόρδο και το σοτάρουμε ελάχιστα ίσα να μαράνει .

Αμέσως προσθέτουμε και τις ντομάτες μαζί και σοτάρουμε.
 Τις ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν λίγο.


Τώρα ρίχνουμε τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό και μαζί το 1 ποτήρι ζουμί από τα μακαρόνια που κρατήσαμε .Ρίχνουμε και το αλάτι .





 Μόλις αρχίσει να βράζει ρίχνουμε μέσα τα μακαρόνια ανακατεύουμε καλά και μαγειρεύουμε μέχρι να σωθεί η σάλτσα.[αν το ζουμάκι είναι λίγο προσθέτουμε λίγο νεράκι ] Αυτό παίρνει περίπου 10 λεπτά μαγείρεμα.


 Ρίχνουμε τον βασιλικό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι τα ανακατεύουμε κι είναι έτοιμα για σερβίρισμα με λίγο τυράκι από πάνω.Καλή όρεξη!!!
Αφαιρώντας το τυρί έχουμε νηστίσιμο πιάτο.

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ψωμί ζυμωμένο στο χέρι !


 Υλικά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 μισό κιλό αλεύρι σκληρό
2 φακελάκια μαγιά
 2 κ.γ. ζάχαρη
 2 κ.γ. αλάτι
 νερό χλιαρό όσο πάρει να γίνει μια ζύμη μαλακιά που να μην κολλάει στα χέρια
 σουσάμι.



 Σε μια λεκάνη ρίχνετε όλα τα υλικά εκτός από το νερό και τα ανακατεύετε.
Προσθέτετε λίγο λίγο το νερό.
Ζυμώνετε πολύ καλά.
Αφήνετε την ζύμη να φουσκώσει σε ζεστό μέρος.



Οταν φουσκώσει χωρίζετε το ζυμάρι σε 3 καρβελάκια και το στρώνετε σε 3 φόρμες
.Βρέχεται με λίγο νεράκι την επιφάνεια και πασπαλίζετε με σουσάμι.


Το αφήνετε σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά ακόμη για να ξαναφουσκώσει και ψήνετε στους 200 βαθμούς για 45 λεπτά περίπου.

Mina Papa 
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Γαλατόπιτα εξαιρετική !!



 ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ

450γρ. αλεύρι σκληρό
300γρ. αλεύρι μαλακό για όλες τις χρήσεις
100γρ. ελαιόλαδο
2 κ.σ.ξύδι
 2 κ.γ.αλάτι
400 ml νερό χλιαρό
λίγο αλεύρι για το άνοιγμα των φύλλων.


Στο μίξερ βάζω όλα τα υλικά και αρχίζω να ζυμώνω ρίχνοντας σιγά-σιγά το νερό.
Πρέπει να έχω μια ζύμη μαλακή που να μην κολλάει στο χέρι.
Όταν η ζύμη είναι έτοιμη τη χωρίζω σε 15 ίσια κομμάτια τα κάνω μπαλάκια και τα τυλίγω σε μεμβράνη τα αφήνω 30 λεπτά να ξεκουραστούν.
Στη γαλατόπιτα θα χρειαστούμε 4 φύλλα.
Τα υπόλοιπα τα βάζω στην κατάψυξη και όταν τα χρειαστώ τα βγάζω ξεπαγώνουν και τα ανοίγω.



 ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ

 2 λίτρα φρέσκο γάλα
14 κ.σ. γεμάτες αλεύρι
14 κ.σ. γεμάτες ζάχαρη
 λίγο κανέλα
 ξύσμα ενός λεμονιού
2κ.σ. βούτυρο ή Βιτάμ
2 αυγά.








 Σε μια κατσαρόλα πάνω σε χαμηλή φωτιά βάζω το γάλα, αλεύρι, ζάχαρη, κανέλα και το ξύσμα λεμονιού ανακατεύω συνεχώς με το σύρμα για να μην κολλήσει μέχρι να πήξει η κρέμα.Κατεβάζω από τη φωτιά ρίχνω μέσα τα 2 αυγά χτυπημένα, το βούτυρο και ανακατεύω με γρήγορες κινήσεις.
Στρώνω σε λαδωμένο ταψί [το ταψί της κουζίνας] τα φύλλα να προεξέχουν λίγο έξω από το ταψί.


Ρίχνω την κρεμά και την απλώνω σε όλο το Ταψί
Γυρίζω τα φύλλα που προεξέχουν τυλίγοντας τα προς τα μέσα.
Ρίχνω λίγο κανέλα από πάνω και λίγο βουτυράκι και ψήνω στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδίσει καλά Περίπου 30-35 λεπτά.

 Mina Papa
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολάκια που θα ξετρελάνουν μικρούς & μεγάλους !!


Υπέροχη λύση για κάτι διαφορετικό και γρήγορο!!!

Υλικά
Φετες ψωμί του τόστ
ζαμπόν η γαλοπούλα βραστή ή ότι προτιμάτε
τυρί φέτες τετράγωνες του τόστ
τυρί la vache τυρί η τυρί σε φέτες γκούντα για άπ έξω τύλιγμα.




 Ανοίγουμε με τον πλάστη την φέτα ψωμί του τόστ.




 Βάζουμε 1 φέτα τυρί από πάνω 1 φέτα ζαμπόν και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό
 Απο πάνω τυλίγουμε με μία φέτα la vache τυρί και αν δεν καταφέρουμε να κλείσει καλά στερεώνουμε με μία οδοντογλυφίδα να μην ανοίξει [εγώ δεν έβαλα και δεν άνοιξε ].


Εχουμε προθερμάνει το φούρνο στον αέρα γκρίλ και ψήνουμε μέχρι να φρυγανιστούν και να λιώσουν  από πάνω και μέσα τα τυριά,περίπου 10 λεπτά και έτοιμα να ...εξαφανιστούν !!!!Τέλεια και σκέτα ή και για το τσάιή  και τον καφέ μας αλλά και για τα παιδάκια !!

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γλυκό με κρέμα & ινδοκάρυδο Θεϊκό!!!



 Yλικά
Για την βάση
1+1/2 κούπα ινδική καρύδα
1+1/2 κούπα φαρίνα
1 κουτ. γλυκου μπέικιν
2/3 κούπας βούτυρο
1 κούπα ζάχαρη
3 αυγά
2/3 κουπας γάλα
ξύσμα πορτοκαλιού



Σιρόπι
1+1/2 κούπας ζάχαρη
1+1/2 κούπας νερό
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
ξύσμα λεμονιού
βανίλια

Για την κρέμα
1 +1/2 λίτρο γάλα
6 κουτ.σούπας κόρν φλάουρ
5 κουταλ.σούπας σιμιγδάλι ψιλό
3 κρόκους
1 ποτήρι νερού ζάχαρη
2 βανίλιες
ξύσμα από λεμόνι

Για την επικάλυψη
1 συσκευασία γκαρνί
λίγο τριμμένη ινδική καρύδα.


Εκτέλεση
Χτυπήστε το βούτυρο με την ζάχαρη,ρίξτε τους κρόκους και χτυπήστε μαρέγκα τα ασπράδια ξεχωριστά,
Βάλτε και όλα τα υπόλοιπα υλικά τις βάσης και τελευταία την μαρέγκα και ανακατέψτε σε χαμηλή ταχύτητα.
Ψήνετε σε ζεστό φούρνο στους 170-180 βαθμούς.
Βράζετε όλα τα υλικά για το σιρόπι για 5-10 λεπτά και μόλις κρυώσει λίγο το γλυκό το σιροπιάζετε σιγά σιγά.
Για την κρέμα βάλτε όλα τα υλικά μαζί σε κατσαρόλα και αφήστε το να βράσει ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να έχετε μία ωραία κρέμα όχι σφιχτή.
Ρίξτε την κρέμα επάνω στην σιροπιασμένη βάση  στρώστε την ομοιόμορφα και αφήστε το γλυκό να κρυώσει τελείως.
Χτυπήστε το γκαρνί με το ανάλογο γάλα που αναφέρει η συσκευασία  και αφού το γλυκό είναι κρύο επικαλύψτε το με το γκαρνί και τέλος ρίξτε από πάνω τριμμένη καρύδα.
Βάζετε στο ψυγείο να κρυώσει ως την επόμενη ημέρα .Καλή επιτυχία!

Stavroula Aifanth‎
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ