Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2017

Φοινίκια γεμιστά !!


Η υπέροχη & ΜΟΝΑΔΙΚΗ συνταγή της γιαγιάς μου !!!


Ενας μικρός επίλογος για τις πιο γλυκιές γιαγιάδες που είχαμε όλοι μας !!

Με συγκίνηση μεγάλη ανεβάζω αυτήν την συνταγή της γιαγιάκας μου ξεφυλλίζοντας το κιτρινισμένο τετράδιό της ,τότε που μικρό κοριτσάκι ανακατευόμουν με τα ζυμαράκια να πλάθω κουλουράκια κι εγώ και με φώναζε να την βοηθάω !! Μου έρχονται μνήμες γλυκιές και μυρωδιές αγάπης γιορτής και χαράς ανακατεμένες με μπαχάρι γαρύφαλλο κανελίτσα !! Κι  όταν τα μέλωνε και κρύωναν μας κερνούσε αμέσως και μας κοίταζε να δεί τι μορφασμό θα κάνουμε κι εμείς ζητούσαμε κι άλλο κι άλλο και χαμογελώντας μας έδινε πολλά αφού έφτιαχνε λαμαρίνες και τα πήγαινε στο φούρνο να δώσει σε όλη την γειτονιά !! Ποτέ δεν ξανά  έφαγα ωραιότερα Φοινίκια όπως και Μελομακάρονα [θα σας δώσω και αυτήν την συνταγή ] από αυτά ..παραδοσιακές Σμυρνέϊκες συνταγές χαίρομαι που τις  μοιράζομαι μαζί σας !!!
Γλυκιά μου όμορφη  γιαγιά μου Ελενίτσα θα σε θυμάμαι πάντα  !!!



ΥΛΙΚΑ
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις οσο πάρει να γίνει ζύμη να πλάθετε
2 φλυτζάνια σιμιγδάλι,η χονδρό,η ψιλό
1 και μισό ακόμα φλιτζάνι αραβοσιτέλαιο ,η καλαμποκέλαιο
1\2 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι χυμό φρέσκο πορτοκάλι
2 κουτ.γλυκού μπέκιν πάουντερ
ξύσμα από ένα πορτοκάλι



ΓΕΜΙΣΗ
1 και μισό φλιτζάνι καρυδόψιχα χονδροαλεσμένη
2 κουτ.γλυκού κανέλα
4 κουτ.σούπας άχνη ζάχαρη



ΣΙΡΟΠΙ
1 και μισό ακόμα φλιτζάνι μέλι
2 ποτήρια του νερού  νερό
2 φλυτζάνια ζάχαρη
φλούδα από ένα πορτοκάλι ή μία ροδέλα
1 ξυλάκι κανέλα




ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία λεκάνη [η γιαγιά τα φτιάχνει σε πήλινη ]βάζουμε το λάδι με την ζάχαρη και με το χέρι τα δουλεύουμε λίγο να διαλυθεί η ζάχαρη,προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού,το ξύσμα πορτοκάλι,το σιμιγδάλι ,και το μπέκιν ,ξαναανακατεύουμε .
Αρχίζουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ,τόσο όσο να γίνει μια ζύμη σφιχτή ,να μην κολλάει στα χέρια μας .Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε τα καρύδια ,[περάστε τα στο μούλτι ]την άχνη,και την κανέλα.


Κόβουμε ένα κομμάτι ζύμη μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από ένα καρύδι,το πλάθουμε σαν μπαλάκι και το πατάμε στη μέση σαν να ανοίγουμε τρυπούλα και την γεμίζουμε με λίγο από το μείγμα και μετά κλείνουμε και δίνουμε σχήμα τριγωνικό.
Με ένα πιρουνάκι η τσιμπιδάκι κάνουμε   σχεδιάκια από πάνω [κέντημα το λέει η γιαγιά ].
Τα βάζουμε στο ταψί λίγο αραιά ,δεν χρειάζεται λάδι ,ούτε βούτυρο στο ταψί  δεν κολλάνε.
Σε προθερμασμένο φούρνο τα ψήνουμε ,θέλουν περίπου 30 λεπτά ανάλογα το φούρνο,να τα δούμε  να πάρουν λίγο σκούρο χρώμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΙΡΟΠΙΟΥ
Βράζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι ,μέλι,την πορτοκαλόφλουδα,και  το ξύλο κανέλα περίπου για 10 λεπτά.
Τα σοροπιάζομαι ρίχνοντας  τα φοινίκια για 4-5 λεπτά μέσα στο σιρόπι .




Προσοχή  το σιρόπι,η τα φοινίκια πρέπει να είναι το ένα ζεστό το άλλο κρύο όπως  θέλετε εσείς .
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και είναι φανταστικά!!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

ΜΟΝΟ με 2 υλικά υπέροχα πεντανόστιμα τρουφάκια του λεπτού!!!!


Από τα πιό γευστικά και γρήγορα τρουφάκια με κόστος ΜΟΝΟ ινδοκάρυδο 0.75 λεπτά  το ένα,χρειαζόμαστε 2 φακελάκια , και ζαχαρούχο γάλα 0,80 για 25 τρουφάκια με απίστευτη γεύση !!!ΦΤΙΑΞΤΕ ΤΑ !!





 Υλικά
1 ζαχαρούχο γάλα
2 πακετάκια ινδοκάρυδο των 250 γραμ [περισσεύει αρκετή ].



 Σε μπόλ ρίχνουμε το γάλα και με ένα κουτάλι ρίχνουμε και ανακατεύουμε την καρύδα να γίνει ένα σφιχτό μίγμα και να πλάθετε,
Το βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα και μετά πλάθουμε μπαλάκια ομοιόμορφα και τα κυλάμε στο υπόλοιπο ινδοκάρυδο.

 Μία ιδέα ωραία αντί ινδοκάρυδο να τα βουτήξουμε στο τέλος σε λιωμένη σοκολάτα !!! Μούρλια !!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Τάρτα με τυριά & μπέικον !! Το κάτι άλλο !!!



Καταπληκτική τάρτα που πρέπει να δοκιμάσετε όλοι !!!

Υλικά ζύμης
1 γιαούρτι 200 γραμ
1 βιτάμ
1 αυγό
1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
500 γραμ αλεύρι για όλες τις χρήσεις.






τι κάνουμε
Τα βάζουμε όλα μαζί στον κάδο του μίξερ τα δουλεύουμε να γίνουν ένα και να φτιάξουμε μία ωραία ζύμη εύπλαστη σαν πλαστελίνη .
Την βγάζουμε την κάνουμε μπαλίτσα την πατάμε λίγο την τυλίγουμε σε μεμβράνη και την βάζουμε στο ψυγείο.






Υλικά γέμισης

8  φετούλες μπέικον ψιλοκομμένο
1/2 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
1/2 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
1 κουταλιά βιτάμ
1 κουταλιά σούπας θυμάρι
250 γραμ φρέσκα μανιτάρια κομμένες σε λεπτές φετούλες
8 ντοματίνια κομμένα στην μέση
200 γραμ ανθότυρο
250 γραμ τυρί τριμμένη κεφαλογραβιέρα
500 γραμ κρέμα γάλακτος
4 αυγά
αλάτι πιπέρι .




Τι κάνουμε
Βάζουμε σε αντικολητικό τηγάνι το μπέικον το σοτάρουμε 3 λεπτά και προσθέτουμε το κρεμμύδι
Προσθέτουμε και το βούτυρο σοτάρουμε 3 λεπτά.
Προσθέτουμε και το κρεμμύδι με το σκόρδο ανακατεύουμε σοτάροντας .
Προσθέτουμε και τις πιπεριές μαζί με τα ντοματίνια και τα μανιτάρια και σοτάρουμε περίπου ξανά άλλα 5 λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και προσθέτουμε και το θυμάρι..



Αποσύρουμε από την φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει λίγο.
Βουτυρώνουμε 2 ταρτιέρες 20 εκ. ή ένα ταψί μεγάλο 35 επί 30 και με πλάστη ανοίγουμε λιγο τη ζύμη  το τοποθετούμε στο ταψί και  με το χέρι την παλάμη το πατάμε να είναι ισόπαχο και ομοιόμορφο και σηκώνουμε αρκετά τα τοιχώματα γύρω γύρω για να μπεί μέσα η γέμιση -προσοχή μην σας τρυπήσει κι αν σας συμβεί με το χέρι τραβήξετε από την ζύμη και καλύψετε την τρύπα.
Θα δείτε πόσο εύκολα την πλάθεται την ζύμη σαν πλαστελίνη.
Ρίχνουμε σε όλη την επιφάνεια το τριμμένο τυρί κρατώντας λίγο .
Από πάνω ρίχνουμε όλη την γέμιση .
Από πάνω από την γέμιση με το χέρι τρίβουμε σε όλη την επιφάνεια του ταψιού το ανθότυρο  μαζί με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.



 Σε ένα μπολ βάζουμε την κρέμα γάλακτος μαζί με τα αυγά και τα ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη καλά.
Ρίχνουμε το μείγμα με προσοχή επάνω από την τάρτα να πάει παντού χωρίς να βγει καθόλου έξω από την ζύμη μας.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς αέρα επάνω γραμμή για 30 με 40 λεπτά -θα το δείτε αν έχει ψηθεί όταν  θα ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού η τάρτα.

 Η δόση είναι ή για 2 ταρτιέρες των 20 εκ ή ένα μεγάλο ταψί .

Αφήνουμε να κρυώσει κόβουμε και σερβίρουμε .Καλή όρεξη !!!

Την συνταγή την είδα από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και την έφτιαξα -έγινε πραγματικά απίθανη !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ






Τυρόπιτα με πανεύκολο χειροποίητο φύλλο σφολιάτας !!!


Τυρόπιτα με πανεύκολο χειροποίητο φύλλο σφολιάτας και γέμιση από σιμιγδαλόκρεμα με τυρί!!! Απλά συγκλονιστική !!!

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 κιλό αλεύρι γ.ο.χ
500 ml νερό
1 κ.γ αλάτι
2 κ.σ ξύδι
4 κ.σ ελαιόλαδο

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
500-700 γρ.τυρί φέτα χοντροτριμμένη
1 λίτρο γάλα
1 φλ.τσαγιού (150 γρ.)σιμιγδάλι ψιλό
150 γρ.μαργαρίνη η φυτίνη
πιπέρι
1 αυγό
1 κουτάκι (330 ml) σόδα αναψυκτικό
300 γρ.φυτίνη για το άλειμμα των φύλλων


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Στον κάδο του μίξερ ρίχνω όλα τα υλικά για το ζυμαράκι μου ή αλλιώς το ζυμώνω στο χέρι μέχρι να έχω μια ζύμη ελαστική και εύπλαστη που να μην κολλάει.
Το σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω να ξεκουραστεί λιγάκι.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνω τη φυτίνη και το σιμιγδάλι και το καβουρντίζω 1-2 λεπτά.
Προσθέτω το γάλα και δένω σε κρέμα.Ρίχνω τη φέτα και μετά το αυγό.
Προσθέτω πιπέρι και ρίχνω αλάτι μόνο αν το τυρί δεν είναι αλμυρό.Την αφήνω στην άκρη.

Χωρίζω το ζυμάρι μου σε 16 μπαλάκια.Το κάθε μπαλάκι το ανοίγω σε δισκάκι με τον πλάστη διάμετρο περίπου 20 εκ.Φτιάχνω 2 ντάνες από 8 μπαλάκια την κάθε μία βάζοντας ανάμεσα μπόλικη φυτίνη.Στο τελευταίο δισκάκι πάνω πάνω δεν βάζω φυτίνη αλλά πασπαλίζω με αλεύρι.Τοποθετώ τις 2 ντάνες από ζυμαρένια δισκάκια σε αλευρωμένα πιάτα,τυλίγω με μεμβράνη και βάζω στην κατάψυξη για 1 ώρα.να παγώσει το φυτικό λίπος.


Βουτυρώνω το μεγάλο ταψί της κουζίνας και σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω τη μία ντάνα από ζυμαρενια δισκάκι σε ένα μεγάλο φύλλο να εξέχει απο το ταψί μου.Αδειάζω μέσα τη γέμιση και σκεπάζω με το άλλο φύλλο που θα ανοίξω.Γυρίζω το φύλλο που εξέχει σε κόθρο και χαράζω τη πίτα μου σε κομμάτια.
Περιχύνω με τη σόδα και ψήνω τη πίτα στους 180 για 1 ώρα και 10 λεπτά περίπου.Πρέπει να ψηθεί καλά καλά μέχρι μέσα να ροδοκοκκινίσει το φύλλο αλλά όχι σε πολύ δυνατό φούρνο. Καλή επιτυχία !!!!

Από την φίλη  Οι Λιχουδιές της Σόφης

Τυροπιτάκια Κουρού !!!

 Η οικογένεια αγαπάει τα ζυμάρια, τυροπιτάκια κουρού.

Υλικά
2 κεσεδάκια γιαούρτι ( ότι υπάρχει στο σπίτι)
1 κεσεδάκι ηλιέλαιο
1/2 κεσεδάκι φυτίνη
1/2 κεσεδάκι βούτυρο φρέσκο
1 κγ μπέϊκιν πάουντερ
1 κγ αλάτι
Και περίπου 800 γρ αλεύρι γοχ.
Αυγό για το άλειμμα.

Γέμιση
Βάζω τυρί φέτα 300 γρ και μια συσκευασία τυρί κρέμα 200 γρ και τα δύο ασπράδια από τα αυγά που τα κρατάω για το άλειμμα.
Ψήνω στους 180 c για 30-35 min
Καλή επιτυχία!!

Argiro Papoutsidou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ"-ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017

Αφράτα κουλουράκια πορτοκαλιού !!!



Υλικά
•250 γρ. βιτάμ
•1 1/2 κούπα ζάχαρη
•2 αβγά
•1 γιαούρτι
•το χυμό και το ξύσμα ενός πορτοκαλιού
•1 κιλό αλεύρι φαρίνα περίπου
•2 κ.γ baking powder
•σόδα μαγειρικής στη μύτη στο κ.γ
•1 κρόκο με λίγο νεράκι για το άλλειμα



Εκτέλεση
Χτυπάμε το βιτάμ με τη ζάχαρη πολύ καλά. Προσθέτουμε ένα-ένα τα αβγά, κατόπιν το γιαούρτι και μετά ρίχνουμε μέσα το χυμό-ξύσμα.
Ανακατεύουμε το αλεύρι με το baking και τη σόδα.
Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι μέχρι να πετύχουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα δάχτυλα.
Πλάθουμε τα κουλουράκια μας, τα αλείφουμε με το κρόκο-νερό, τα βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 15-20 λεπτά (μέχρι να ροδίσουν).

Elina Gelina ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ -ΗΔΕΣ
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μεθυσμένα !!!


Δεν τα έφτιαξα εγώ η μαμά τα έκανε!!!

Υλικά
2 ποτήρια μπύρα.
2 ποτήρια λάδι.
1/2 κρασοπότηρο κονιάκ.
1 κγ σόδα.
3 κ.σούπας ζάχαρη.
1 /2 βανίλιες.
2 μπεικιν.
Λίγο αλάτι.
Αλεύρι όσο πάρει.


Γέμιση
Λουκούμι τριαντάφυλλο ,αμύγδαλο ασπρισμένο.

Σιρόπι:
1.1/2 ποτήρι ζάχαρη,
3κ.σ μέλι,
3ποτηρια νερό.



Ανακατεύω λάδι με μπύρα, ζάχαρη,κονιάκ με σόδα, βανίλια, αλάτι, αλεύρι με μπεικιν.
Ζύμη σαν κουραμπιέδες .
Παίρνουμε ένα μπαλάκι το ανοίγουμε βάζουμε στη μέση ένα κομματάκι Λουκούμι ,ένα αμύγδαλο ασπρισμένο, το κλείνουμε το βάζουμε στο ταψί και ψήνουμε μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρώμα Περίπου μισή ώρα στους 180 βαθμούς. αφήνουμε να κρυώσουν και την επόμενη μέρα κάνουμε ένα σιρόπι και ενώ το σιρόπι είναι πάνω στη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία τα βάζουμε μέσα για 2/3 λεπτά τα βγάζουμε σε ένα ταψί τα βάζουμε σε χαρτάκια και τα πασπαλίζουμε με καρύδα

 Φωτεινή Παρασκευοπουλου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ -ΗΔΕΣ
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
..