Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Κριτσίνια ελιάς !!!



Υλικά
3 κούπες (περίπου) αλεύρι γοχ
1 κούπα ελιές κομμένες σε μικρά κομμάτια
2 κουτ σούπας μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
2 κουτ σούπας γιαούρτι αραιωμένο με νερό να γίνει μισή κούπα
1,5 κουτ γλυκού Μπέγκιν
1 κουτ γλυκού σόδα
1 κουτ γλυκού ζάχαρη
1 κουτ γλυκού αλάτι
Αυγό για επάλειψη




Βάζουμε τα υγρά κ ρίχνουμε σιγά σιγά το μισό αλεύρι με το Μπέγκιν κ τη σόδα κ τις ελιές, μετά ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι.
Γίνεται ζύμη που ίσα ίσα λίγο πολύ λίγο κολλάει
Ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά στους 180 βαθμούς σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα .
Μου βγήκαν 60 κομμάτια .

Afroditi Karampina ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρεβανί με καρύδα και κρέμα !!!


Ένα αφράτο ρεβανί πάρα μα πάρα πολύ αφράτο με καρύδα και μπόλικη κρέμα !!!

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
1 κούπα του νεσκαφέ σιμιγδάλι.χοντρό,
1 κούπα.του νεσκαφέ ινδοκάρυδο,
1 κούπα του νεσκαφέ αλεύρι φαρίνα,
1 κούπα του νεσκαφέ ζάχαρη,
6 αυγά,
1 βανίλια,
1 γιαουρτάκι αγελαδινό,
ξύσμα λεμονιού,
125 γραμμάρια βούτυρο

Χτυπάμε ζάχαρη,βουτυρο15 λεπτά.
Ρίχνουμε.τα αυγά ένα ένα.
Το γιαουρτάκι.
Και τέλος σιμιγδάλι,αλεύρι,βανίλια,ινδοκαρυδο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά

ΣΙΡΟΠΙ:
2 κούπες του νεσκαφε ζάχαρη,
2 κούπες του νεσκαφε νερό,
χυμό μισό λεμονιού,
2 κουταλιές της.σούπας βούτυρο αγελαδινό

Βράζουμε.3 λεπτά.
Σιροπιάζομαι κρύο γλυκό ,ζεστό σιρόπι.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:
Ρίχνουμε το σιρόπι στο γλυκό μας,και από.πάνω κρέμα πατισερί και μπόλικο ινδοκαρυδο!

Tzeni Tsanaktsidou-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ -ΗΔΕΣ
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λαχταριστές τραγανές φέτες τόστ σαν πίτσα !!!



 ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ οπωσδήποτε θα ξετρελαθούν μικροί μεγάλοι -ετοιμασία σε λίγα μόλις λεπτά !!!

Υλικά για 5 φέτες ψωμί του τόστ

1 αυγό
1/2 κούπα τσαγιού γάλα--έβαλα εβαπορέ χωρίς να το αραιώσω
1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε μικρά καρεδάκια
1 ντομάτα κομμένη σε τετράγωνα καρεδάκια
200 γραμ φέτα τριμμένη κομματάκια
1 κούπα τσαγιού τυρί μαλακό π,χ γκούντα
5 φέτες ψωμί του τόστ
λίγο βούτυρο
λίγο ψιλοκομμένο μαιντανό
αλάτι-πιπέρι




Τι κάνουμε
Ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς αέρα
Σε μπολάκι βάζουμε όλα τα παραπάνω υλικά  [κρατάμε λίγο τυρί γκούνταγια από πάνω στο τέλος ] και τα ανακατεύουμαι καλά'




Αλοίφουμε τις φέτες του τόστ με βούτυρο από επάνω και τις τοποθετούμε στο ταψί
Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια από άκρη σε άκρη τις φέτες τόστ με το παραπάνω υλικό και στο τέλος προσθέτουμε λίγο τριμμένο από το γκούντα που έχουμε κρατήσει.






 Το βάζουμε στον ζεστό φούρνο και ψήνουμε το πολύ για 10 λεπτα αέρα να δούμε να ροδίσουν και να λιώσουν τα τυριά
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε -πραγματικά τέλεια ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ !!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ









Κυριακή 14 Ιανουαρίου 2018

Αρωματικός σιμιγδαλένιος χαλβάς !!!



Αρωματικός σιμιγδαλένιος χαλβάς στο τσακ μπαμ χωρίς πιτσίλισμα !!!!

Υλικά
3/4 κούπας τσαγιού καλαμποκέλαιο ή ηλιέλαιο
2 κούπες τσαγιού σιμιγδάλι χονδρό ή 1 κούπα ψιλό και 1 χονδρό
2 κούπες τσαγιού ζάχαρη
1/2 κούπα τσαγιού μέλι
4 κούπες τσαγιού νερό 
1 κουτάλι της σούπας κανέλα
1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
1 βανίλια μασουράκι
κανέλα για επάνω στο τέλος .




Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι με τον χαλβά και σε μέτρια φωτιά ανακατεύομαι για 5 λεπτά .
Αμέσως μετά προσθέτουμε την κανέλα την βανίλια το γαρύφαλλο και το ξύσμα ανακατεύοντας 2 λεπτά.




Προσθέτουμε και την ζάχαρη με το μέλι ενώ έχουμε τραβήξει από το μάτι κουζίνας την κατσαρόλα.
Προσθέτουμε και το νερό ανακατεύοντας και ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στο μάτι ανακατεύοντας συνέχεια σε μέτρια θερμοκρασία μέχρι να πήξει και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.


 

Τότε είναι έτοιμος .
Τον βάζουμε σε φόρμα και τον αφήνουμε να κρυώσει καλά .
Ανοίγουμε την φόρμα όταν κρυώσει και τον τοποθετούμε στην πιατέλα πασπαλίζουμε με κανέλα κόβουμε και τον απολαμβάνουμε !!!Μοσχομύρισε ο τόπος εδώ όταν τον έφτιαχνα  !!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ








Λαζάνια με σπανάκι τυρί κρέμα & μοτσαρέλα !!!



Υλικά
6 τεμάχια λαζάνια
400 γραμ σπανάκι ψιλοκομμένο
1 τυρί κρέμα κουτάκι  250 γραμ
λίγο μαιντανό
1 κουτί ντομάτα έτοιμη σάλτσα
300 γραμ μοτσαρέλα τριμμένη
Αλάτι -πιπέρι
λίγη παρμεζάνα για επάνω .

 Καθαρίζουμε πλένουμε καλά και κόβουμε το σπανάκι.
Το στραγγίζουμε και το στίβουμε πολύ καλά.


 Πολύ νόστιμο και εύκολο φαγητό!!! Λάδι δεν βάζουμε καθόλου.!!

Σε ένα μεγάλο μπολ αδειάζουμε το τυρί και προσθέτουμε το σπανάκι τον μαιντανό το αλατοπίπερο
 Με τα χέρια ανακατεύομαι καλά.
Σε πυρέξ μέγεθος να χωράει 3 λαζάνια ρίχνουμε σάλτσα κα καλύψει την επιφάνεια ολη.
Από πάνω τοποθετούμε τα λαζάνια.
Πάνω από τα λαζάνια τοποθετούμε το μισό μείγμα με το σπανάκι και προσθέτουμε από πάνω μπόλικη μοτσαρέλα.









Ξανά από πάνω λαζάνια σπανάκι τυρί μοτσαρέλα και ξανά ντομάτα μοτσαρέλα ανακατεμένη με παρμεζάνα  σε όλη την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αέρα μέχρι να δούμε να λιώσουν τα τυριά και να πάρει χρώμα
περίπου 20 λεπτά.Καλή όρεξη !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Παραδοσιακό φύλλο για πίτες !!!



Παραδοσιακό φύλλο για πίτες.[ο τρόπος που το φτιάχνουμε]


ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΣΑΣ ΠΩ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΑΠΙΘΑΝΟ ΤΡΟΠΟ ΝΑ ΑΝΟΙΓΕΤΕ ΦΥΛΛΟ ΜΕ 100% ΕΠΙΤΥΧΙΑ ,ΕΥΚΟΛΟ ΚΑΙ ΞΕΚΟΥΡΑΣΤΟ ΑΦΟΥ ΤΑ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΡΙΑ ΤΡΙΑ!!!!

ΥΛΙΚΑ
1 πακέτο ολόκληρο αλεύρι [αλατίνη]
1 πακέτο νισεστέ [το βρίσκουμε στα ράφια των souper market]γιατί πολλοι με ρωτάνε τι ειναι αυτό
6 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο
...2 κουταλάκια κοφτά αλάτι
νερό από την βρύση κατ ευθείαν [δεν χρειάζετε χλιαρό αλλά οχι και πάγος ].



ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Εχουμε ενα μπώλ ,αδειάζουμε μέσα ολο το πακέτο αλεύρι ,ρίχνουμε και το λάδι.και το αλάτι ,ανακατεύουμε ολα τα υλικά και μετά σιγά σιγά ρίχνουμε λίγο λίγο νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία ζύμη ελαστική ,ούτε πολύ σφιχτή ,ούτε πολύ μαλακιά.ζυμώνουμε καλά και κόβουμε την ζύμη στο μέγεθος ενός μικρού μήλου [δείτε φωτογραφίες] βγαίνουνε περίπου 11 με 12 μπαλάκια .
Τα καλύπτουμε με το νιστεσέ και τα αφήνουμε κανένα εικοσάλεπτο σκεπασμένα να ξεκουραστούν .Τώρα [εδώ προσοχή],σε ΄μία καθαρή επιφάνεια ρίχνετε νισεστέ ,παίρνετε ενα μπαλάκι και με τον ψιλό πλάστη το πατάτε λίγο και αφού το πασπαλίσετε με νισεστέ ξανά [το κάνει τραγανό]πλάθετε και το φτάνετε στο μέγεθος ενος μεγάλου ρηχού πιάτου ,το ξαναπασπαλίζετε με νισεστέ και το βάζετε στην άκρη ,επαναλανβάνετε το ίδιο με ολα τα μπαλάκια ,άνοιγμα στο μέγεθος ενός πιάτου ,νισεστέ πασπάλισμα ,και στην άκρη .



Αφου κάνετε ολη αυτή την διαδικασία ρίχνετε ξανά στην επιφάνεια του πάγκου νισεστέ πασπαλίζετε και παίρνετε 1 φύλλο [να ειναι με νισεστέ αρκετό δηλαδή πασπαλισμένο]από πάνω .κι αλλο φύλλο [νισεστέ .από πάνω κι άλλο φυλλο νισεστέ ,δηλαδή τρία το ενα πάνω από το άλλο , παίρνετε το πλάστη και τον τυλίγετε και πλάθετε με 3 -4 κινήσεις έχετε τρία υπέροχα λεπτά σαν τσιγαρόχαρτο φύλα ,ιδανικό για πίτες ,μπακλαβά χωριάτικο [48 φύλλα εμαθα ανοίγουν κατ αυτόν τον τρόπο ] τυρόπιτα,κτλ.



Μια πίτα για να γίνει όπως την φτιάχνουν παραδοσιακά στα χωριά ,θέλει πολλά φύλα,πχ στην σπανακόπιτα τα βάζουν με τον παρακάτω τρόπο ..2 φύλα κάτω [κάθε φύλο και λάδωμα]πασπαλίζετε το υλικό με το σπανάκι ,φύλο ,λάδωμα υλικό για σπανάκι ,αυτό γίνετε οσα φύλα έχουμε τόσες φορές ,αφήνοντας για το τελείωμα 2 φύλα ,τα οποία οτι πιτα φτιάξουμε την χαράσουμε στο τέλος και τις βαζουμε από πάνω τον παρακάτω τρόπο:Σπάμε ενα αυγό σε ενα μπωλάκι ,ρίχνουμε και λίγο λάδι υπολογίζουμε να φτάσει να καλύψει την επιφάνεια του ταψιού μας,και βάζουμε σε ολη την πίτα από πάνω οπως την εχουμε χαρακώσει .ελπίζω ,και προσπάθησα να σας δώσω να το καταλάβατε οσο πιο απλά ,εγώ πρώτη φορά το έφτιαξα κι έγινε μία φανταστική σπανακόπιτα !.




 θα σας πω και πως να φτιάξετε με το ζυμάρι αυτό πολύ ωραίες απλές αλλά πεντανόστιμες τηγανίτες !! Και μια υπενθύμιση ,τα δύο κάτω φύλλα να εξέχουν από το ταψί για να την κλείσουμε ,τα υπόλοιπα να τα σουρώνετε ,οτι πίτα κ να φτίαχνετε ,και τα 2 κάτω ,σύν τα δύο επάνω τα στρίβετε στο τέλος και την κλείνετε .Καλη επιτυχία ,που ειναι σίγουρη!!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ