Πέμπτη 15 Απριλίου 2021

Νηστίσιμες καριόκες το κάτι άλλο !!!


 
Νηστίσιμες καριόκες !!!
👌👌👌.Εγιναν το κατι αλλο και ενθουσιασαν την υπολοιπη οικογενεια !!!

ΚΑΡΙΟΚΕΣ ΝΗΣΤΊΣΙΜΕΣ

ΥΛΙΚΑ
100 γρ. βανίλια (υποβρύχιο)
1/2 φλυτζάνα τσαγιού χυμό πορτοκάλι
125 γρ κουβερτούρα
3 κ.σ. κονιάκ
60 γρ. βιτάμ
1 1/2 φλυτζάνα τσαγιού καρύδια κομμένα χοντρά
1 1/2 -2 φλυτζάνες φρυγανιά τριμμένη
500 γρ κουβερτούρα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Τα πρώτα 5 υλικά τα βάζω σε κατσαρολάκι και τα λιώνω. Στη συνέχεια τα βάζω σε ένα πυρεξ και προσθέτω τα καρύδια και τη φρυγανιά.
Φτιάχνω ένα μαλακό μείγμα το τυλιγω σε μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο για περίπου 30'.
Μετά το απλώνω στο τραπέζι και ανάμεσα σε 2 ξυλάκια πάχους 1 εκατοστού τα απλωνω με μπλάστη και κόβω μισοφέγγαρα.
Τα ξαναβαζω στο ψυγείο κ λιώνω σε μπελ μαρί τα 500 γρ κουβερτούρα με 2 κ.σ. ηλιέλαιο . Τα βουτάω μέσα και τα τοποθετώ επάνω σε λαδόκολλα.
Από πάνω βάζω τριμμένο καρύδι.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Συνταγή από κ.  Αναστασιας Βλαχου- Εκτέλεση φωτό από κ.  Μαρινα Μισαηλιδου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

Καρυδόπιτα απλή παραδοσιακή !!!!


ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΑΠΛΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ !!!!


10 αυγά χωρισμενα ασπράδια - κροκους
10 κουταλιες ζάχαρη
10 κουταλιες σιμιγδαλι(ή 5 σιμιγδαλι ψιλό και 5 φρυγανια)
10 κουταλιες καρυδι
1 σφηνακι κονιακ
1 μπεικιν
1 κουταλια Κανελα και 1 κουταλακι γαρυφαλο.

Χτυπαμε τα ασπραδια μαρέγκα
Σε αλλο μπωλ χτυπαμε κροκους ζαχαρη 5-6 λεπτά και προσθετουμε τα υπολοιπα υλικά. Στο τελος προσεκτικά ενσωματωνουμε τη μαρέγκα...
Ψήνουμε 30 λεπτά 200 β. αερα...
Σιροπι
2 ποτηρια ζάχαρη
2 ποτηρια νερο
Λιγο χυμο λεμονι..

Σιροπιαζουμε χλιαρό το γλυκό με κρύο σιρόπι...

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Ρουλα Λυρου Οι Χρυσοχερες -ηδες !!!

Στιφάδο !!!


ΣΤΙΦΑΔΟ ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ! (Βεργαδι)
Θα χρειαστουμε 1μιση κιλο κρέας και 1κιλο κρεμμυδάκια για στιφάδο.


Καθαριζουμε απο βραδύς τα κρεμυδακια προσεκτικά να μην λιωσουν στο βρασιμο και τα βαζουμε σε κρυο νερό...
Πλενουμε το κρεας και το βραζουμε σε μπολικο νερο 2-3 λεπτα απ τη στιγμη που παρει βραση....
Στραγγιζουμε το κρέας και το ξεπλενουμε καλά..
Το βαζουμε στη κατσαρολα με λιγο λάδι αλατι πιπερι λιγο μπουκοβο 2 κρεμμύδια χοντροκομμενα και 2 σκελιδες σκορδο. Σοταρουμε 5 λεπτά και σβηνουμε με 1 ποτηρακι κρασί.
Κλεινουμε τη χυτρα και αφηνουμε 20 λεπτά..
Εν τω μεταξυ τηγανιζουμε σε λιγο λαδι τα κρεμμυδακια να παρουν λιγο χρωμα..
Ανοιγουμε τη χυτρα ριχνουμε τα κρεμμυδια 2 ωριμες ντομάτες τριμμένες λιγο πελτε ντοματας 3 φυλλα δαφνης 1 ξυλακι κανελας λιγο θυμαρι και λιγο νερό ...
Αφηνουμε να σιγοβρασει περιπου 40 λεπτα να δεσει η σαλτσα και να βρασουν τα κρεμυδακια..

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Ρουλα Λυρου Οι Χρυσοχερες-ηδες !!!

Σαραγλί νηστίσιμο με χειροποίητο φύλλο και μέλι !!!!



Σαραγλί νηστίσιμο με χειροποίητο φύλλο και μέλι μου ζήτησαν σήμερα και είπα να μην τους χαλάσω χατήρι...
Μπελαλίδικο λιγο (λόγω του φύλλου) αλλά πεντανόστιμο και δεν στοιχίζει...
Μου περίσσεψε ενα φυλλαράκι και έκανα και κουρκουμπίνια😊
ΣΑΡΑΓΛΙ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΦΥΛΛΟ..


Για τη γέμιση :
3 κούπες τσαγιού καρύδι ή αμύγδαλο τριμμένο
1 κούπα καβουρδισμένο σουσάμι
Κανελίτσα..... λιγο γαρύφαλλο και 2 κουταλιές ζάχαρη..

.


Για το φυλλο:
700 γρ αλευρι γ. ο. χ.
5 κουταλιες λαδι
2 κουταλιες ξυδι.
1 κουταλακι μπεικιν
1 κουταλακι αλατι..
1 ποτηρι νερο


Ζυμώνουμε... αν χρειαστει προσθετουμε λιγο νερο. 

Χωρίζουμε σε 12-14 μπαλάκια και αφηνουμε μισή ώρα.
Ανοίγουμε με νισεστε..
Όταν τυλίξουμε και τα βάλουμε στο ταψί ρίχνουμε από πάνω 2 κούπες λάδι (το φύλλο δεν το λαδώνουμε)..
Σιγοψήνουμε 150β περιπου 1 ώρα και ένα τέταρτο...
Σιροπιάζουμε καυτό γλυκό με κρύο σιρόπι..

.



ΣΙΡΟΠΙ
3 Ποτηρια ζαχαρη
2μιση ποτηρια νερο
2 κουταλιες χυμο λεμονι
1 ξυλο κανελα..
Βραζουμε 5-6 λεπτα και στο τελος ριχνουμε 3 κουταλιες μελι...

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Ρουλα Λυρου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Φράουλα γλυκό κουταλιού !!!!


·
ΦΡΆΟΥΛΑ!!! ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΎ..!!!

Για το γλυκο:
Καθαρίζουμε Πλένουμε καλα 1 κιλό φράουλες και τις περνάμε με το χυμό 2 λεμονιών..

Προτιμούμε μικρά σφιχτά φρουτάκια..
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 800 γρ. ζάχαρη και 1 βανιλια μαζί με μισό ποτήρι νερό να βράσει 2 λεπτά. Ρίχνουμε τις φράουλες και αφήνουμε να πάρουν μια βράση.
Την επόμενη μέρα αφού αφαιρέσουμε το μισό από το σιρόπι τους αφήνουμε να δέσει το γλυκό.
Δεν ανακατεύουμε γιατί θα λιώσουν.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Ρουλα Λυρου Οι Χρυσοχερες-ηδες !!!

 

Λικέρ και μαρμελάδα φράουλα !!!

.


 
ΛΙΚΕΡ ΚΑΙ ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΦΡΆΟΥΛΑ.. !!!


Στο σιρόπι που κρατήσαμε απο το γλυκό (παντα βγαζει πολλά υγρά η φραουλα) προσθέτουμε τσίπουρο ή βότκα όση θέλουμε και το κάνουμε λικερακι.
Για τη μαρμελαδα.

.



Κοβουμε τις φράουλες κοματια(1 κιλό)
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τις φράουλες μια βανιλια και μισό κιλό ζάχαρη και ανακατεύουμε να βγάλουν λίγο τα υγρά τους.. Βραζουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δεσει η μαρμελαδα. (όταν κρυώσει πήζει... γι αυτό μην τη παραβρασουμε και χάσει το ωραίο κόκκινο χρώμα της.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Ρουλα Λυρου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Καλιτσούνια Παραδοσιακά Χανιώτικα !!!!


 ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ....!!!!!!
👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯💯
Ένα υπέροχο παραδοσιακό έδεσμα που δεν λείπει ποτέ από το Πασχαλινό Κρητικό τραπέζι!!!!


Υλικά για τη γέμιση
500 γρ ξινομυζήθρα
250 γρ ανθότυρο
250 γρ τυρομαλαμα
2 αβγά
4-5 φύλλα δυόσμου ψιλοκομμένα

Για το φύλλο
1 γιαουρτακι κατσικίσιο ή πρόβειο 220 γρ
3 σφηνάκια ελαιόλαδο
1 σφηνάκι τσικουδιά
1 κ.γ αλάτι
1 1/2 ποτήρι χλιαρό νερό
1 κιλό αλεύρι
1 αβγό με λίγες σταγόνες νερό για το αλλειμα
Σουσάμι για πασπαλισμα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το ζυμαρακι.
Σε ένα μπολ ανακατεύω το γιαούρτι μου αρχικά με το σύρμα , προσθέτω το νερό ,την τσικουδιά, το λάδι , το αλάτι και ανακατεύω καλα.
Προσθέτω σταδιακά το αλεύρι μου και ζυμωνω έως ότου έχω μια ζύμη εύπλαστη και ελαστική.
Αφήνω σκεπασμένη να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
Ετοιμάζω τη γέμιση.
Σε ένα άλλο μπολ σπάμε τα τυριά με το πιρούνι και τρίβουμε το τυρομαμαλα.
Προσθέτω τα αβγά ελαφρώς χτυπημένα και το δυόσμο και ανακατεύω να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Χωρίζω το ζυμαρακι μου σε 6 μπαλιτσες και ανοίγω φύλλα λεπτά.
Στη συνέχεια κόβω δίσκους με ένα πιατακι του ελληνικού καφέ ή με ένα κουπ πατ.
Στο κέντρο κάθε δίσκου βάζω μια γενναία κουταλιά του γλυκού γέμιση και κλείνω σε φάκελο.
Περνάω όλα τα καλτσουνια με αβγό και πασπαλιζω με σουσάμι.
Με μια οδοντογλυφίδα πατάω τις τέσσερις γωνιες....!!!!
(Σε αυτή τη φάση μπορώ να φυλάξω σε αλουμινένια ταψάκια στην κατάψυξη βάζοντας ενδιάμεσα στα καλτσουνια λαδόκολλα για να μην κολλήσουν μεταξύ τους) .
Ψήνω σε προθερμασμενο φούρνο στους 180 για 25 λεπτά περίπου.
Καλή επιτυχία!!!!!

Ξινομυζήθρα και τυρομαλαμα θα βρείτε στα ψυγεία του Βασιλόπουλου.
Μπορείτε να παραλείψετε το τυρομαλαμα αν δεν βρείτε .......
(κι εγώ δεν βρίσκω πάντα)!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Tzela Antonopoulou ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ