Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2017

Παπουτσάκια μπουκιά και συγχώριο !!!


Τα λόγια εδώ είναι περιττά !!!

 Υλικά
6 μελιτζάνες ομοιόμορφες φλάσκες
500 γραμ.κιμά
2 κρεμμύδια τριμμένα στο τρίφτη
2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες στο τρίφτη
5 κλωνιά μαϊντανό
3 ντομάτες ώριμες στο τρίφτη
1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι-λίγη ζάχαρη-λίγη κανελίτσα προαιρετικά
1/2 ποτήρι νερού κρασί λευκό



Κρέμα
5 κουταλιές φυτίνη βούτυρο
8 κουταλιές αλεύρι
2 κρόκους αυγών
1 λίτρο γάλα φρέσκο
1 χούφτα τυρί τριμμένο
αλάτι λίγο



Εκτέλεση
Μελιτζάνες
Πλένουμε ,κόβουμε στην μέση τις μελιτζάνες αφού κόψουμε τα κοτσάνια ,τις σκάβουμε λίγο  στην μέση με την βοήθεια ενός μαχαιριού κι ένα μαζί κουταλάκι για να τις γεμίσουμε με το κιμά και την κρέμα τις αφήνουμε για 30 λεπτά να ιδρώσουν έτσι δεν τραβάνε λάδι πολύ και τις τηγανίζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία ΄
Τις τοποθετούμε στο ταψί μας στην σειρά.
 


Κιμάς
Σε τηγάνι βάζουμε το λάδι ,το κρεμμύδι,το σκορδάκι,το μαϊντανό,και το κιμά μαζί και σοτάρουμε πατώντας το κιμά με ξύλινη κουτάλα να γίνει σπυρωτός .
Ρίχνουμε το αλάτι,πιπέρι.κανελίτσα,ζάχαρη και τον πελτέ και ανακατεύουμε σβήνουμε με το κρασί και σε 5 λεπτά προσθέτουμε και τις τριμμένες ντομάτες μαζί με 1/2 ποτήρι  νερό και σιγομαγειρεύουμε για 30 λεπτά.
Ξεσκεπάζομαι να πήξει εντελώς ο κιμάς τον θέλουμε σχεδόν στεγνό.
Γεμίζουμε τις μελιτζάνες στο ταψί με το κιμά και τον στρώνουμε ομοιόμορφα να βάλουμε την κρέμα.
Κρέμα μπεσαμέλ
Βάζουμε σε χαμηλή θερμοκρασία [βασικό] το βούτυρο ,μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη [σύρμα]Μόλις γίνει σαν μάζα  μαζί με το βούτυρο ρίχνουμε το γάλα [δεν το ζεσταίνουμε από το μπουκάλι κατ ευθείαν ]ανακατεύουμε συνέχεια ,μόλις αρχίσει και πήζει προσθέτουμε το ελάχιστο αλάτι ,τους κρόκους αυγών ,και μία χούφτα γεμάτη τυρί τριμμένο ,ανακατεύουμε για λίγο κι έτοιμη !
Βάζουμε επάνω σε κάθε μελιτζάνα κρέμα να σκεπάσει το κιμά ,ρίχνουμε και λίγο τυρί τριμμένο από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς να ροδίσει η κρέμα όπως βλέπετε στις φωτογραφίες .Καλή όρεξη !!!!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ .

Πατατόπιτα στα γρήγορα !!!




Πολύ εύκολη πατατόπιτα με απίθανη γεύση !!! Μαζί με μία σαλάτα μπορεί να γίνει το μεσημεριανό μας γεύμα !!!! Επειδή με ρωτάτε τις πατάτες δεν τις βράζουμε .

Υλικά μερίδες  5 με 6
3 μεγάλες πατάτες
2 κρεμμύδια μέτρια
αλάτι
πιπέρι
1 κοφτή κουταλιά  γλυκού μπέικιν πάουντερ
λίγο αλεύρι περίπου 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού και λίγο λιγότερο
λίγο ψιλοκομμένο μαιντανο
λίγο ελαιόλαδο .



Καθαρίζουμε πλένουμε και τρίβουμε τις πατάτες στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
Τις στίβουμε αρκετά και τις βάζουμε σε μπολ.
Τρίβουμε στον ίδιο μέρος του τρίφτη και τα κρεμμύδια και τα προσθέτουμε μέσα στις πατάτες -δεν τα στίβουμε τα κρεμμύδια-


Προσθέτουμε και το αλάτι πιπέρι και μπέικιν το αλεύρι και με  ένα κουτάλι ανακατεύουμε πολύ καλά -εγώ το έκανα με το χέρι.
Βάζουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και το στρώνουμε στο τηγάνι μόλις ζεσταθεί λίγο .
Το μαγειρεύουμε σε μέτρια θερμοκρασία να μην αρπάξει αλλά και για να ψηθεί μέσα .
Με ένα πιάτο αναποδογυρίζουμε να ψηθεί κι από την άλλη πλευρά .




Το βάζουμε στην πιατέλα πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό κόβουμε σε τριγωνικά κομμάτια και σερβίρουμε!
*Θα σας συνιστούσα να το βάλετε σε πιο μεγάλο τηγάνι να γίνει πιο λεπτό -αν κι έτσι έγινε νοστιμότατο !!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Λουκουμάδες !!!


Υλικά για την ζύμη
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500ml Νερό χλιαρό
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη
2 φακελάκια ξερή μαγιά
2 βανίλιες
1 κουταλιά του γλυκού κανέλα τριμμένη
μια πρέζα αλάτι
Αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σερβίρισμα Μέλι θυμαρίσιο
Σουσάμι
Κανέλα



Εκτέλεση

Μέσα σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε με σύρμα το χλιαρό νερό την μαγιά  την ζάχαρη την κανέλα τις βανίλιες το αλάτι!!
Προσθέστε  σταδιακά και λίγο λίγο το αλεύρι και ανακατεύετε μέχρι να γίνει η ζύμη ένας πηχτός χυλός !
Σκεπάστε την ζύμη και αφήνετε σε ζεστό μέρος για 45-50 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί!!
Στην συνέχεια βάζετε λάδι να κάψει καλά και με ένα κουταλάκι του γλυκού αφού το βουτάτε μέσα σε ένα ποτήρι με νερό κάθε φορά παίρνετε μικρές ποσότητες ζύμης και ρίχνετε να τηγανιστούν !! Είναι πολύ τραγανοί απ έξω και μέσα πολύ αφράτοι !!

Gogo Samiou- ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΗΔΕΣ

Πατάτες ροστί -Απίθανη συνταγή !!!

Αυτή η καταπληκτική συνταγή για πατάτες που στην πραγματικότητα είναι... τηγανητές απλώς είναι διαφορετικά φτιαγμένες, συνηθίζεται πάρα πολύ στο εξωτερικό, γίνεται εύκολα, ταιριάζει με κρεατικά, μπιφτέκια, σνίτσελ αλλά και αυγά. Αφήσαμε τα αυγά για το τέλος γιατί μπορείτε να τηγανίσετε δυο αυγά μάτια, να τα τοποθετήσετε πάνω στην πατάτα ροστί κι όταν τα τρώτε, θα σπάει ο κρόκος πάνω στην πατάτα που είναι πραγματικά... απόλαυση. Πάμε να δούμε πώς γίνεται...

Τι χρειαζόμαστε

    Πατάτες ψιλοκομμένες στον τρίφτη
    Λίγο αλεύρι
    Αλάτι, πιπέρι, μαϊντανό
    Ψιλοκομμένο κρεμμύδι στον τρίφτη



Πώς θα ετοιμάσουμε τις πατάτες ροστί

    Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις τρίβουμε στον τρίφτη του τυριού. Όχι την πολύ λεπτή πλευρά, τη μεσαία.
    Παίρνουμε την τριμμένη πατάτα και την στραγγίζουμε με τα χέρια μας, να φύγουν τα υγρά, την τοποθετούμε σε χαρτί κουζίνας, να φύγουν κι άλλα νερά και την αφήνουμε σε ένα μπολ.
    Τρίβουμε και το κρεμμύδι στον τρίφτη, αυτή τη φορά στο λεπτό σημείο και το ρίχνουμε στην πατάτα.
    Ανακατεύουμε την πατάτα με το κρεμμύδι, το αλάτι, το πιπέρι και ρίχνουμε και λίγο αλεύρι.
    Φτιάχνουμε σαν μεγάλες ή πιο μικρές πίτες με τα χέρια μας, πλάθοντας την πατάτα και τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και αναποδογυρίζουμε με την βοήθεια ενός πιάτου .
    Όταν είναι έτοιμα, τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και ρίχνουμε ψιλοκομμένο μαϊντανό.

* Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά μου είπαν ότι γίνεται και στον φούρνο .
womannow.gr
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καταπληκτική - χορταστική Ισπανική ομελέτα !!!



K α τ α π λ η κ τ ι κ ή   Ισπανική  ο με λ έ τ α !!! Δοκιμάστε την με λίγα υλικά λίγο τυρί και λίγο ζαμπόν χορταστικό γεύμα !!

Υλικά μερίδες4

5 αυγά
6 φέτες ζαμπόν ή γαλοπούλα του τοστ σε λεπτές φέτες
6 φέτες τυρί για τοστ σε φέτες
2 μεγάλες πατάτες
1 μέτριο προς μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε λεπτά φετάκια μακρόστενα
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι





Τι κάνουμε

Καθαρίζουμε και κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια όπως τις βλέπετε .
Βάζουμε στο τηγάνι αντικολλητικό την μία κουταλιά λάδι και ρίχνουμε τις κομμένες πατάτες μαζί με το κομμένο κρεμμύδι .
Σοτάρουμε για 5 λεπτά σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε 1 φλιτζανάκι του καφέ νερό ανακατεύοντας τακτικά.





 Αυτό το μείγμα θα αρχίσει να μαλακώνει και με την ξύλινη σπάτουλα το πατάμε να λιώσει να γίνει σαν πουρές . -Λιώστε το καλά.


Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά προσθέτουμε λίγο αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε με ένα πιρούνι.



Μέσα στα χτυπημένα αυγά προσθέτουμε τον -πουρέ πατάτας και με  την βοήθεια ενός πιρουνιού ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά .




Με λίγο χαρτί κουζίνας καθαρίζουμε το ίδιο τηγάνι  βάζουμε την άλλη μία κουταλιά λάδι και αδειάζουμε το μισό από το μείγμα .-Το τηγάνι το έχουμε επάνω σε χαμηλή φωτιά -




Το αποσύρουμε μόλις αδειάσουμε το μισό από το μείγμα και βάζουμε στην μέση 3 φέτες τυρί ,από πάνω 3 φέτες ζαμπόν ,από πάνω ξανά 3 φέτες τυρί και τέλος άλλες 3 φέτες ζαμπόν .



Σκεπάζουμε με το υπόλοιπο μείγμα καλά πιέζοντας τις άκρες με την ξύλινη κουτάλα μέσα στα τοιχώματα του τηγανιού να μας βγει ομοιόμορφο το σχήμα.




Αναποδογυρίζουμε αφού την ψήσουμε για λίγα λεπτά με την βοήθεια ενός πιο μεγάλου πιάτου την ομελέτα και ψήνουμε και από την άλλη πλευρά καλά.




Σερβίρουμε κόβοντας τριγωνικά κομμάτια και βλέπουμε το λιωμένο τυρί να τρέχει λιωμένο !!!
Αλλο πράγμα να σας το λέω κι άλλο να την δοκιμάσετε !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ομελέτα Φούρνου αλλιώς!!!



Τι πιο όμορφο για το πρωινό, μεσημεριανό ή ακόμη βραδινό . Δοκιμάστε το !!!

Υλικά
Μια φόρμα αντικολλητική η δικιά μου είναι μεγάλη 25cm
9 αυγά
1 συσκευασία χοτ Ντογκ (5 μέσα)
1/2 κούπα αλεύρι γ.ο.χ
1/2 κούπα γάλα
1 κ.σ μπεκιν
1/4 κούπα ελαιόλαδο
3 κ σ τριμμένη φέτα
Αλάτι πιπέρι


Αλείφουμε τη φόρμα με το λάδι.

βάζουμε προσεκτικά τα λουκάνικα λυγίζοντας ελαφρά (δείτε τη φωτογραφία μου έχει πλάκα Γιατί γλιστράνε μερικές φορές)

Χτυπάμε τα αυγά προσθέτουμε το αλεύρι να γίνει ένας λείος χυλός, διαλύουμε το baking στο νερό και προσθέτουμε στο μείγμα και ανακατεύοντας ελαφρά, προσθέτουμε την φέτα, αλάτι, πιπέρι. με κουτάλα βάζουμε προσεκτικά στη φόρμα το μείγμα για να μην κουνηθούν και πέσουν τα λουκάνικα.


Σε προθερμασμένο φούρνο 180°C αέρα ώσπου ροδίσει.

Αφήνουμε 5 λεπτά και ξεφορμάρομαι σε πιάτο συνοδεύουμε με ντομάτα, μαρούλι σαλάτα ή ακόμα ψωμί με μαρμελάδα.



Συνταγή  Χρύσας Τσιλιμιγκακη!! Φωτο Marilena Pappa"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πατάτες στο φούρνο λουκούμι !!!!

Δοκιμάστε τες έτσι ακριβώς και θα ξετρελαθείτε από την καταπληκτική γεύση τους !!!!

Υλικά
Ομοιόμορφες πατάτες -ανάλογα τις μερίδες που θέλετε -εγώ έβαλα 5 .
αλάτι-πιπέρι-ρίγανη
χυμό από 2 λεμόνια
ελαιόλαδο 1/2 φλιτζάνι τσαγιού
3 ποτήρια νερού νερό
1 κύβο ότι γεύση θέλετε -αν δεν σας αρέσει παραλείψετε τον -



Ανάβουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς να ζεσταθεί και ετοιμάζουμε το φαγητό μας.
Καθαρίζουμε πλένουμε και κόβουμε την πατάτα στα 2 οριζοντίως
Τις βάζουμε σε μπολ και ρίχνουμε από πάνω το λάδι την ρίγανη το αλατοπίπερο και τον χυμό από τα λεμόνια.
Τις τρίβουμε καλά και τις βάζουμε στην σειρά σε ταψί.
Mε ένα μαχαίρι τις χαράζουμε από πάνω όπως βλέπετε στις φωτογραφίες χωρίς να τις κόψουμε βαθιά να χωρίσουν .
Ρίχνουμε από πάνω κι ότι ζουμάκι έμεινε -
Προσθέτουμε και το νερό ΖΕΣΤΟ  απαραίτητα να τις σκεπάζει και διαλύουμε και τον κύβο -αν βάλετε-
 



Τις ψήνουμε βάζοντας τον φούρνο από κάτω αντιστάσεις και όταν δούμε και μαλακώσουν με ένα πιρούνι τις ψήνουμε βάζοντας τον φούρνο να ανάψει από πάνω μέχρι να ροδοψηθούν .Είναι τέλειες σε γεύση δοκιμάστε τες!!! Είναι πολύ ωραίες να συνοδέψουν τα κρεατικά για μπουφέ αλλά και σκέτες με σαλάτα .
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ