Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Γιουβέτσι κατσαρόλας !!!!


 Πολύ νόστιμο και στον φούρνο αλλά και στην κατσαρόλα !!!

Υλικά μερίδες 4
600 γραμ μοσχάρι ελιά κομμένο σε μερίδες
1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο
1 ντομάτα ώριμη ψιλοκομμένη
1 κουταλιά σούπας πελτέ
αλάτι -πιπέρι-λίγη ζάχαρη
λίγο κουρκουμά
Ι πακέτο κριθαράκι χοντρό

 Τι κάνουμε
Πλένουμε στραγγίζουμε το κρέας.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι με το κρέας και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό το πιπέρι τον κουρκουμά και λίγη ζάχαρη -προαιρετικά- τα γυρνάμε σοτάροντας για λίγο ακόμα και ρίχνουμε ζεστό νερό μέσα τόσο όσο να σκεπάζει αρκετά το κρέας.



Σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα προσέχοντας μην τελειώσει το νερό -αν σωθεί προσθέτουμε μόνο ζεστό.
Μόλις δούμε ότι το κρέας έχει σχεδόν μαγειρευτεί προσθέτουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό και το αλάτι.
Οταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε με ανοιχτή την κατσαρόλα για 12 λεπτά ακριβώς -κλείνουμε το μάτι και το αφήνουμε επάνω να πιεί τυχόν ζουμί.
Σερβίρουμε με τριμμένη κεφαλογραβιέρα .



Στα φαγητά μου χρησιμοποιώ πάντα λίγο κουρκουμά σε όλα γιατί κάνει πολύ καλό να το κάνετε κι εσείς .Καλή όρεξη !!

Αν θέλετε αδειάζεται το κρέας αφού το μαγειρέψετε φροντίζοντας να έχει μπόλικη σάλτσα -ζουμί -προσθέτοντας λίγο νεράκι ,το βάζετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς προθερμασμένο και μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίχνετε το κριθαράκι το οποίο το αφήνετε ΜΟΝΟ 10 λεπτά να ψηθεί ..αμέσως μετά κλείνετε το φούρνο και αφήστε το για λίγο μέσα -αυτό είναι ένα μυστικό για να γίνετε μελάτο -πάντα 10 λεπτά .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σουτζουκάκια Πολίτικα !!!


Μια παραδοσιακή συνταγή, που απολαμβάνουμε όλο το χρόνο! Από τις πλέον αγαπημένες γεύσεις, μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους .

Υλικά:

Για τα σουτζουκάκια.

700γρ κιμά (ανάμεικτος)

3-4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί,  βουτηγμένες  σε λίγο κρασί κατά προτίμηση κόκκινο

2 αυγά

1/2 φλιτζ τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κουτ.σούπας ξύδι

1 κουτ.γλυκού κύμινο

3-4 σκελίδες σκόρδο

1 κουτ.γλυκού ζάχαρη

Λίγη κανέλα  για το πλάσιμο και για τη σάλτσα

αλάτι, πιπέρι κατά βούληση

Σάλτσα:

4-5 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες

2 κρεμμύδια τριμμένα

1 κουτ.γλυκού ζάχαρη

 3-4 κόκκους μπαχάρι

λάδι, αλάτι(κατά βούληση)

λίγο κύμινο(1/2 κουτ.γλυκού)

λίγο κόκκινο κρασάκι και σκόρδο κατά βούληση!!!

Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε τον κιμά (αφού ενώσουμε καλά τα υλικά με τους κιμάδες, να αφήσουμε το μείγμα να σταθεί, τουλάχιστον για 1 ώρα  για να ανακατευτούν τα αρώματα και οι γεύσεις.)  και πλάθουμε τα σουτζουκάκια βουτώντας τα χέρια σε κρασί ή ξύδι και τα τηγανίζουμε.

Θέλει σιγανή φωτιά και όχι πολύ τηγάνισμα!!





Στο φούρνο έχουμε βάλει σε ένα ταψί τη ντομάτα ,το κρεμμύδι, λίγο από το λάδι που τα τηγανίσαμε ,λίγο κόκκινο κρασάκι,λίγο κύμινο, το σκόρδο, την κανέλα, αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και το μπαχάρι να βράσει.

Τα σουτζουκάκια τα βάζουμε στο ταψί της σάλτσας που ήδη είναι καυτή και έτσι δεν σκάνε. Φροντίζουμε  κάθε τόσο να ανοίγουμε το φούρνο και να τα περιχύνουμε με τη σάλτσα μέχρι να δέσουν .Έτσι γίνονται ζουμερά.(Όλη η διαδικασία μπορεί να γίνει και στην κατσαρόλα εάν θέλετε)
Σερβίρονται με ρύζι , αλλά και με τηγανιτές πατάτες, ή χυλοπίτες, ή πουρέ,

Καλή επιτυχία!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τας κεμπάπ !!!


Το αγαπημένο Πολίτικο φαγητό  !!!

Το αγαπημένο πολίτικο φαγητό Τας Κεμπάπ, που εκτός από αρνί φτιάχνεται και με μοσχάρι.
Η επιτυχία του έγκειται στην τέλεια δεμένη σάλτσα του!

ΥΛΙΚΑ

    Μοσχάρι 1 κιλό (νουά, κιλότο ή ελιά)
    Κρεμμύδια 1/2 κιλό…και βάλε
    Ελαιόλαδο 250 γρ.
    Ντομάτες(ώριμες) 4-5 τεμ.(και λίγο πελτέ για να δώσει χρώμα)
    Κόκκινο κρασί ημίγλυκο 1/2 ποτήρι του νερού
    Κρεμμύδι 1 τεμ. στο οποίο έχουμε βάλει γαρύφαλλα σε όλη την επιφάνεια του
    2 σκελίδες σκόρδο
    Πιπέρι 1/3 κουταλάκι του γλυκού
    1/4 κουταλάκι κύμινο
    Μπαχάρι 6 κόκκους
    1/4 κουταλάκι κανέλα
    ένα κουταλάκι ρίγανη
    1 φύλλο δάφνης
    1/2 κουταλάκι ζάχαρη
    Αλάτι
    Νερό 2 ποτήρια
    λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα

Πώς το κάνουμε:

Σε ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, κόβουμε τα καθαρισμένα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες,το σκόρδο και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα να σοταριστούν.

Προσθέτουμε το κρέας κομμένο σε μικρά κομματάκια,το αλάτι-πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί.

Πλένουμε τις ντομάτες, τις ψιλοκόβουμε και τις προσθέτουμε με λίγο πελτέ στην κατσαρόλα.

Στην συνέχεια προσθέτουμε το κύμινο, το μπαχάρι ,τη κανέλα,τη ρίγανη, τη δάφνη, το κρεμμύδι με τα γαρύφαλλα, το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά,μέχρι να γίνει το κρέας πολύ μαλακό και να μείνει με τη σάλτσα του.

Αφαιρούμε το κρεμμύδι με τα γαρύφαλλα και σερβίρουμε με πατάτες ή με πουρέ ή με ρύζι ή με μακαρόνια …ή με ότι άλλο προτιμάτε.
Λίγα μυστικά ακόμα

Πρέπει το φαγητό να μείνει με την σάλτσα του.

Τη ζάχαρη την βάζουμε εάν οι ντομάτες δεν είναι πολύ γλυκές

Μην φοβηθείτε τα μπαχαρικά ,θα δώσουν στον ουρανίσκο σας μια διαφορετική γεύση!

Καλή επιτυχία!
 constantinoupoli.com

Γιουβέτσι Πολίτικο με μανιτάρια !!!



Ένα γιουβέτσι διαφορετικό που θα πλημμυρίσει το σπίτι σας με αρώματα!!

ΥΛΙΚA

    600 γρ. μανιτάρια κομμένα στα 4
    200 γρ. κριθαράκι
    50 γρ. ρύζι μαύρο
    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
    1 ποτήρι λευκό κρασί
    2 ντομάτες τριμμένες
    1 κ.σ. πάστα ντομάτας
    ψιλοκομμένο βασιλικό
    ½ κουταλάκι μυρωδικά ξερά (μαντζουράνα, θυμάρι, δυόσμο)
    100 γρ. τριμμένη μυζήθρα
    100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
    ελαιόλαδο
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Σε μια κατσαρόλα ροδίζουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και προσθέτουμε τα μανιτάρια.
    Ανακατεύουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά, ρίχνουμε και το κριθαράκι μαζί με το ρύζι, στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την πάστα ντομάτας και όλα τα μυρωδικά.
    Προσθέτουμε νερό ζεστό μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό και βράζουμε για 15’.
To αδειάζουμε σε πήλινο σκεύος μεγάλο ή ατομικά πασπαλίζουμε με τυρί και φουρνίζουμε για 10 λεπτά ίσα να λιώσει το τυρί .
    Σερβίρουμε με τριμμένη μυζήθρα και ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.

Μπορούμε να παραλείψουμε τη μυζήθρα για να έχουμε ένα νοστιμότατο νηστίσιμο πιάτο.
constantinoupoli.com

Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Γαλακτομπούρεκο το ..Τ έ λ ε ι ο !!!



Αρωματικό με πολύ ωραία βελούδινη απαλή κρέμα !! Αυτό το γαλακτομπούρεκο που φτιάχνω εγώ θα ήθελα να το φτιάξετε όλοι και θα σας ζητάνε σίγουρα την συνταγή !!


ΥΛΙΚΆ
200 ΓΡ.στακοβούτυρο[στα κρητικά προϊόντα] η απλό βούτυρο γάλακτος -ΒΑΣΙΚΟ ΤΟ ΚΑΛΟ ΒΟΥΤΥΡΟ -
5 αυγά
100 γρ σιμιγδάλι ψιλό   [είναι σχεδόν ένα ποτήρι του νερού λίγο λιγότερο ]
2 βανίλιες
φλούδα λεμονιού
1 λίτρο γάλα
μισό ποτήρι ζάχαρη

 ΣΙΡΌΠΙ
1 και 1/2 ποτήρι νερό
500 γρ ζάχαρη
φλούδα από 1 λεμόνι
1 ξυλάκι  κανέλα

ΦΎΛΛΟ ΚΡΟΎΣΤΑΣ
το πολύ λεπτό 6 φύλλα κάτω και τα υπόλοιπα επάνω.




ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι,  ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη και μετά δεν το ξαναπειράζουμε .
Από την στιγμή που θα αρχίσει να βράζει σε 10 λεπτά το κλείνουμε.το αφήνουμε στην άκρη όταν θα έρθει η στιγμή να σιροπιάσουμε αφαιρούμε την κανέλα κ τη λεμονόφλουδα.
.Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε και τα 200 γρ βούτυρο να λιώσει και το κρατάμε για το να περάσουμε τα φύλλα  με ένα πινελάκι..





ΚΡΕΜΑ
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το γάλα, μισό ποτήρι ζάχαρη και 1 κουταλιά σούπας βούτυρο, ανακατεύουμε καλά  και αφήνουμε να σιγοβράζει ..
Σε ένα μπολ  σπάμε τα αυγά βάζουμε 2 βανίλιες και το σιμιγδάλι  και ανακατεύουμε .
ρίχνουμε όλο αυτό το υλικό μέσα στο γάλα ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ..
Σε ένα βουτυρωμένο ταψί βάζουμε φύλλο και βουτύρωμα με το πινέλο  .
φύλλο και βουτύρωμα 6 φύλλα με τέτοιο τρόπο ώστε να περισσεύουν  για να μπορούμε να το κλείσουμε βάζουμε την κρέμα  και βάζουμε πάλι τα υπόλοιπα φύλλα ,μην ξεχνάτε να βουτυρώνετε κάθε φορά[ το μυστικό της νοστιμιάς].





Το κλείνουμε με μια σπατουλίτσα γύρω γύρω τα φύλλα στο ταψάκι να μπουν μέσα μ ένα κοφτερό μαχαίρι το χαράσσουμε όχι μέχρι κάτω το χάραγμα .



Αλείφουμε πάλι το τελευταίο φύλλο με βούτυρο με το πινελάκι πάντα για να είναι λίγη η ποσότητα Βρέχουμε το χέρι μας και το ραντίζουμε μια φορά για  να μην σηκωθούν τα φύλλα και το ψήνουμε, όχι στον αέρα στους 180 βαθμούς.
 Αν έχει κρυώσει το σιρόπι εντελώς το περιχύνουμε ..το ένα πρέπει ζεστό και το  άλλο κρύο τέλειο!! Καλή επιτυχία!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ








Pancakes με λαχανικά !!!!


Υλικά
1 κολοκυθάκι κομμένο σε μικρές ροδέλες
2 χούφτες σπανάκι κατεψυγμένο
1 πράσο ψιλοκομμένο
4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 αυγό
1 φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι
1/2 φλιτζάνι τσαγιού νερό
λίγο κεφαλοτύρι -προαιρετικά-
1 κουτ γλυκού μπέικιν πάουντερ
ανάλογη με το μάτι τριμμένη με το χέρι τυρί φέτα -περίπου 1 φλιτζάνι τσαγιού
αλάτι και πιπέρι.
λίγο λάδι 






 Εκτέλεση
Σοτάρουμε σε λίγο λάδι το πράσο τα κρεμμυδάκια και τα κολοκυθάκια.
Προσθέτουμε το σπανάκι  το αλάτι το πιπέρι και λίγο νερό .
Σιγοβράζουμε για 10 λεπτά  και αφήνουμε να κρυώσει .
Σε λεκανίτσα βάζουμε το αλεύρι την φέτα το αυγό το πιπέρι και λίγο αλάτι και το νερό καθώς και λίγο κεφαλοτύρι αν βάλουμε.


Ανακατεύουμε το χυλό -θέλουμε να στέκεται στο κουτάλι σε περίπτωση που δεν στέκεται προσθέτουμε λίγο λίγο αλεύρι ανακατεύοντας μέχρι να πετύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Σε τηγάνι με λίγο ηλιέλαιο βάζουμε κουταλιά κουταλιά και τηγανίζουμε και από τις δυο πλευρές.
Αν θέλουμε να τα ψήσουμε στρώνουμε λαδόκολλα στο ταψί και ψήσιμο 180 βαθμούς προθερμασμένο φούρνο .

Φλώρα Χρίστου -Οι χρυσοχέρες -ηδες

 ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Γαύρος στη λαδόκολλα!!!



Αν δεν τα δοκίμαζα δεν θα πίστευα ότι γίνονται τόσο νόστιμα τα ψαράκια!!! Σαν να είναι τηγανητά !!!

 Υλικά
1 κιλό γαύρο,
αλάτι,
ελαιόλαδο.
Λαδόκολλα
αλεύρι




Καθαρίζουμε τον γαύρο και τον αλατίζουμε.
Στρώνουμε μια λαδόκολλα στο ταψί και τη λαδώνουμε καλά.
Αλευρώνουμε τον γαύρο και τινάζουμε το περιττό αλεύρι.
Περιχύνουμε με λίγο λάδι τα ψάρια.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις μέχρι να πάρουν χρώμα και καλή όρεξη!!!Αν δεν τα δοκίμαζα δεν θα πίστευα ότι γίνονται τόσο νόστιμα!!!
Μaria Marda

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ