Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022

Νηστίσιμος Αλλιώτικος Μουσακάς Χωρίς Κρέας!!!



Όλοι Αγάπησαν αυτό το εύκολο και Οικονομικό Φαγητό! Νηστίσιμος  Αλλιώτικος Μουσακάς Χωρίς Κρέας!!!

ΥΛΙΚΑ
🔪4 πατάτες
🔪ελαιόλαδο
🔪1 κτγ πάπρικα γλυκιά
🔪1/4 κτγ σκόρδο σε σκόνη
🔪Ρίγανη
🔪1 κτγ αλάτι
------------------------------------------------
🔪600 γρ μανιτάρια πλευρώτους
🔪1 μέτριο κρεμμύδι
🔪ελαιόλαδο
🔪300 γρ ντομάτα κονκασέ
🔪Λίγο νερό
🔪1,5 κτγ αλάτι
🔪Πιπέρι
----------------------------------------------
🔪3 μικρές μελιτζάνες
🔪ελαιόλαδο
🔪αλάτι
🔪πιπέρι
🔪Ρίγανη
🔪1/2 κτγ σκόρδο σε σκόνη
------------------------------------------------
🔪25χ30 εκ.


ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΔΩ -->  https://youtu.be/FfDGoT3iw1Y

Τηγανίτες απλές και έυκολες για το πρωινό μας...Για όλες τις ώρες !!!


Τηγανίτες απλές και έυκολες για το πρωινό μας!!!

ΥΛΙΚΑ
1 κούπα αλέυρι γ.οχ
3/4 της κούπας περίπου νερό
1/2 κ.γ αλάτι
Βάζω σε ένα μπολ όλα τα υλικά και με  σύρμα ανακατευω καλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά  και να γίνει ένας χυλός λίγο πηχτός..Βάζω λάδι σε ένα τηγάνι και Ρίχνω κουταλιά κουταλιά ξεκινώντας από την μέση του τηγανιού μέχρι να γεμίσει. Αφήνω να πάρει χρυσάφι χρώμα και γυρνάω από την άλλη.Σερβιρω σκέτες η με μελι !!! 

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Αλεξάνδρα ΚυριάκηΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Ελαφρύ γλυκάκι με φρυγανιές και άρωμα κανέλας!!!


Ελαφρύ  γλυκάκι με φρυγανιές και άρωμα κανέλας!!!


Υλικά για ένα τετράγωνο πυρέξ 24×24 εκ
12 φρυγανιές
Για το σιρόπι
1.5 φλ ζάχαρη
1.5 φλ νερό
1 ξύλο κανέλας
1 φλούδα λεμονιού
Τα βράζω 6-7 λεπτά από το σημείο βρασμού και το αφήνω να κρυώσει.
Για την κρέμα
500 ml γάλα
4 κ.σ κορν φλάουερ
3 αυγά
1 βανίλια
1κ.γ κανέλα σκόνη
1 κ.σ βούτυρο
3/4 φλ ζάχαρη
Για την διακόσμηση
300 ml φυτική σαντιγί πράσινη συσκευασία
Κανέλα
Αμύγδαλο λευκό τριμμένο!
Εκτέλεση
Χτυπάω την φυτική κρέμα να γίνει  σαντιγί και την βάζω στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσω.
Σε ένα πυρέξ στρώνω τις φρυγανιές διπλή σειρά τις σιροπιάζω με το κρύο σιρόπι  και τις αφήνω να τραβήξουν.
Ετοιμάζω την κρέμα. Χτυπαω  τα αυγά με την ζάχαρη την βανίλια το κορν φλάουερ και την κανέλα να ομογενοποιηθούν και αφήνω στην άκρη.Ζεσταινω το γάλα σε μια κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί Ρίχνω το μισό στο μείγμα των αυγών ανακατέυω καλά με το σύρμα να ομογενοποιηθεί και μετά το αδειαζω στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.Κατεβαζω από την φωτιά και πρόσθετω το βουτηρο ανακατεύοντας μεχρι να λιώσει.Σκεπαζω με μεμβράνη και αφήνω να κρυώσει. Μετά στρώνω την κρέμα επάνω από τις φρυγανιές κάνω ροζετες με την σαντιγί και διακοσμω με κανέλα και το αμύγδαλο!!! Βάζω στο ψυγείο 2-3 ώρες να παγώσει!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Αλεξάνδρα ΚυριάκηΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
 

Ροξάκια νηστίσιμα με πορτοκάλι !!!!!



Ροξάκια νηστίσιμα με πορτοκάλι !!!!!


Υλικά
100  ml χλιαρό νερό
100 ml χυμό  πορτοκάλι
200 ml καλαμποκελαιο
7 γρ μαγιά
1κ.σ ζάχαρη
1κ.σ κανέλα σκονη
400 -450 γρ φαρίνα κοκκινη
3.κ σ κακάο
Ξύσμα από ένα πορτοκαλι
Σιρόπι
2.5 ποτ ζάχαρη
3 ποτήρι νερό
1 κ σ μέλι
1 ξύλο κανέλας
2 γαρύφαλλα
1 φλούδα πορτοκαλι


Εκτέλεση
Βάζω  σε ένα μπολ το χλιαρό νερό με την μαγιά και την ζάχαρη και ανακατέυω καλά να διαλυθεί προσθέτω το λάδι τον χυμό το ξύσμα την κανέλα και την φαρίνα ζυμώνοντας. Αφήνω μισή ώρα να ξεκουραστεί και μετά την χωρίζω σε τρία ίσα μέρη.Παιρνω το ενα μέρος προσθέτω το κακάο  και ζυμώνω να ενσωματουθουν καλά τα υλικά.Το χωρίζω σε 2 μέρη.
Παίρνω το ενα μέρος από την λευκή ζυμη και σε αλευρωμένη επιφάνεια την ανοίγω μακρόστενη φτιάχνω ένα ρόλο από το σοκολατένιο μείγμα το βάζω πάνω στο άσπρο και το κάνω ρόλο.Ετσι κάνω και με την υπόλοιπη ζύμη.
Μετά κόβω σε ροδέλες και βάζω σε λαδόκολλα.Ψηνω στους 170 στον αέρα 20-25 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο σας.


Σιρόπι Βράζω όλα τα υλικά εκτός το μέλι 7-8 λεπτά από το σημείο βρασμού  κατεβάζω από την φωτιά ριχνω το μέλι ανακατέυω καλά.Τα βάζω μια στρώση σε ένα ταψάκι ρίχνω το σιρόπι και τα αφήνω να τραβήξουν . Κρύα ροξακια καυτό σιρόπι. Η δόση είναι για τριάντα ροξακια!!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Αλεξάνδρα ΚυριάκηΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Ψωμάκια με ντομάτα και μυρωδικά !!!


Ψωμάκια με  ντομάτα και  μυρωδικά !!!

ΥΛΙΚΑ
4 φλ περιπου αλέυρι
1 μαγιά νωπή
1 ποτ  χλιαρό νερό
1 κ.γ πάπρικα γλυκειά
1 κ.γ ρίγανη
1 κοφτό αλάτι
1/2 κ.γ ζάχαρη
1/2 φλ ελαιόλαδο
2 ντομάτες κόκκινες σφιχτες στον τρίφτη
Λιγο μάυρο σουσάμι
Σε λεκανίτσα βάζουμε το λάδι με τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.Ρίχνουμε  το νερό και μετά ρίχνουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατέυουμε μέχρι να διαλυθεί.Αφήνουμε πέντε λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά μετά ρίχνουμε το αλάτι  τις ντομάτες και   ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι  μέχρι να μην κολλάει και να έχουμε μια λεία και μαλακή ζύμη.Αφήνουμε σκεπασμένη με μεβράνη και μία πετσέτα  1 ώρα να φουσκώσει.Χωριζω σε 10 μπκαλακια.Παιρνω ένα μπαλάκι το κάνω κορδόνι το χωρίζω στην μέση το πλέκω και το γυρνάω κουλουρακι στην μέση βαζω ένα κομμάτι ντομάτα η ελιες! Τα βάζω σε ένα ταψί με λαδόκολλα!!Ανακατεύω λίγο λάδι  με πάπρικα γλυκιά και αλείφω τα ψωμάκια από πάνω  έβαλα λίγο μάυρο σουσάμι.Εψησα  στους 180 βαθμούς για 25 λεπτά περίπου ανάλογα τον φούρνο!!!!Βγαίνουν 10 κομμάτια.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Αλεξάνδρα ΚυριάκηΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
 

Γαρίδες σαγανάκι !!!


 
Γαρίδες σαγανάκι !!!


Γαρίδες
1 σκ σκόρδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 ντομάτα στον τρίφτη
1 κρασοπότηρο λευκό κρασί
1 κ.σ Πελτέ
Λάδι αλάτι πιπέρι
Σε ενα  πλατυ τηγάνι τσιγάρισα σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι με το σκόρδο να μαλακώσουν έριξα την ντομάτα τις γαρίδες να σωταριστούν ελαφρά έσβησα με το κρασί άφησα λίγο να εξατμιστεί αλάτι λίγο πιπέρι και 1 ποτήρι ζεστό νερό που μέσα είχα διαλύσει τον πελτέ.Αφησα 10 λεπτά περίπου να βράσουν και να χυλώσει η σάλτσα.Απο επάνω έβαλα λίγο φέτα  και
 μαιντανό!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Αλεξάνδρα ΚυριάκηΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Κολοκυθολούλουδα γεμιστά (γιαπράκια) !!!


 ·
Ποτέ μου εις τα λούλουδα δεν είχα τρυφεράδες... μόνο σ'τσ  ανθούς  του περβολιού που κάναμε ντολμάδες...!!!

ΚΟΛΟΚΥΘΟΛΟΥΛΟΥΔΑ ΓΕΜΙΣΤΆ (ΓΙΑΠΡΑΚΙΑ)
 Ακολουθεί συνταγή για το εμβληματικό καλοκαιρινό φαγητό της Ρουμελης, της Ηπείρου, της Κρητης και  αλλου... ..
Μαζεύουμε τα κολοκυθολουλουδα νωρίς το πρωί τα πλένουμε και αφαιρουμε το εσωτερικό κίτρινο μερος που έχει τη γύρη.
Αν δεν τα χρησιμοποιησουμε αμεσως τα τακτοποιουμε κατά δεκάδες (βαζοντας το ενα μεσα στο αλλο) τυλιγουμε με λιγο βρεγμένο χαρτί και τα φυλαμε στο ψυγείο.

.



 Για τη γέμιση :
Τριβουμε με τον τρίφτη ενα μεγαλο κρεμμυδι και μια σκελιδα σκόρδο και το σωταρουμε σε αρκετό λαδι... Προσθετουμε 3 ώριμες τριμ. ντομάτες 1 πιπεριά κομμενη κυβακια αλατι πιπερι ριγανη και  2 κουπες ρυζι.. Στο τελος αρκετο μαϊντανό και δυόσμο.
Στον πατο του ταψιου στρωνουμε λεπτοκομενες πατατες και κολοκυθακια, τοποθετούμε τα γιαπρακια... Λαδι, αλάτι πιπερι ριγανη και λιγο χυμο ντοματας...

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Ρουλα ΛυρουΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ