Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2018

Χταπόδι στιφάδο !!!


Η γευστική σάλτσα του κλέβει την παράσταση !!!

ΥΛΙΚΑ

500γρ. χταπόδι
1 κιλό κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
500γρ. ντομάτες φρέσκες ή κονκασέ
1 λεμόνι (ο χυμός του)
1 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
1-2 φύλλα δάφνης
4-5 κόκκους μπαχάρι
αλάτι-λίγη ζάχαρη
Aν σας αρέσει προσθέστε και μία πράσινη πιπεριά κομμένη λωρίδες προαιρετικά




                                          ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά το χταπόδι και τις κόβουμε σε ροδέλες.
 Βάζουμε σε μία κατσαρόλα το λάδι και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 3-4  λεπτά.
Προσθέτουμε τα κομμάτια χταπόδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.
Προσθέτουμε το σκόρδο, τη ντομάτα, το λεμόνι, τη δάφνη, το μπαχάρι, αλάτι και πιπέρι.
 Μόλις τα υλικά πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι  περίπου 40  με 50 λεπτά.
Ρίχνουμε νερό αν χρειαστεί.
Σερβίρουμε ζεστά.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καλαμαράκια κρασάτα της τεμπέλας!!!



Υλικά
1 κονσέρβα καλαμαράκια (χρησιμοποιώ ή FLOKOS ή PORTOLA), είναι η ιδανική ποσότητα για τρεις ή και τέσσερις μερίδες, συντηρημένα μέσα σε νερό. Μπορείτε να τα έχετε πάντα στο ντουλάπι σας. Είναι μικρά, τρυφερά και ιδανικά για πολλές συνταγές.
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλ. κρασί κόκκινο ξηρό
1/2 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
2 φλ. νερό
2 φύλλα δάφνης
ελαιόλαδο
αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε τα καλαμαράκια μέσα σε ένα τρυπητό και τα ξεπλένουμε πολύ καλά. Με το χέρι μας σπάμε τα καλαμαράκια στη μέση και αφαιρούμε τη διάφανη μεμβράνη που έχουν μέσα σαν σπονδυλική στήλη. Σοτάρουμε ελαφρά το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο μαζί με τα φύλλα δάφνης. Προσθέτουμε τα καλαμαράκια, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε μέχρι να εξατμισθεί και προσθέτουμε τη ντομάτα, το νερό, αλάτι και πιπέρι. Μαγειρεύουμε με κλειστό το καπάκι σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Σερβίρουμε με πιλάφι.

Συνταγή από  Χριστίνα Σιδέρη

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πιλαφάκι με θαλασσινά!!!


 Υλικά
 Διάφορα θαλασσινά καλαμαράκια μύδια κι ότι άλλο θέλετε
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 πιπεριά κόκκινη
1 πιπεριά πορτοκαλί ή κίτρινη
1 ποτηράκι κρασί άσπρο
πιπέρι
αλάτι
άνηθο ή μαϊντανό
ελαιόλαδο
Ρύζι κίτρινο
Εκτέλεση
Τσιγαρίζουμε το  κρεμμύδι με το λάδι.
Προσθέτουμε τις  πιπεριές ψιλοκομμένες και τα ανακατεύουμε λίγο  να μαραθούν.
Μετά ρίχνουμε τα θαλασσινά τα ανακατεύουμε  και αυτά και τα  σβήνουμε με κρασί άσπρο.
Μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε το ρύζι κάνουμε και σ´αυτό ένα καλό ανακάτεμα και μετά προσθέτουμε λίγο νερό αλάτι πιπέρι άνηθο αν θέλουμε ή μαϊντανό
Μόλις πιεί το νεράκι του κι έχει βράσει το ρύζι είναι έτοιμο !!

 Argiro Porpatoneli

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Καλαμαράκια με καραμελωμένα κρεμμύδια !!!


Υλικά
1 κιλό καλαμάρια
1 σφηνάκι ούζο
Σκόρδο, 2-3 σκελίδες
Μαϊντανός
Αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και κάρυ

Τι κάνουμε
Καθαρίζουμε τα καλαμάρια, τα ξεπλένουμε και τα αφήνουμε να στραγγίξουν
Στην συνέχεια σ ένα τηγάνι βάζουμε λάδι σε δυνατή φωτιά και ρίχνουμε το σκόρδο για 1-2 λεπτά
Προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τα γυρνάμε συνεχώς ώστε να πάρουν χρώμα από παντού Σβήνουμε με το ούζο και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ
 Προσθέτουμε το μαϊντανό, λίγο αλάτι, το μοσχοκάρυδο και το κάρυ
Κατεβάζουμε από την φωτιά και σερβίρουμε με καραμελωμένα κρεμμύδια και ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Πως καραμελώνουμε τα κρεμμύδια
    4 κρεμμύδια ξερά κομμένα στη μέση και σε λεπτές φέτες
    λίγο  ελαιόλαδο
    Αλάτι
    1 κουτ σούπας  πετιμέζι
    3  κουτ σούπας νερό
Τι κάνουμε
Ζεσταίνουμε το λάδι αρκετά και ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και τα ανακατεύουμε τακτικά.
Χαμηλώνουμε αρκετά την θερμοκρασία μην μας καούν
Προσθέτουμε σε λίγα λεπτά το νερό και λίγο αλάτι και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν περίπου 20 λεπτά ανακατεύοντας τακτικά .
Τέλος προσθέτουμε το πετιμέζι .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
   

Καβουροκεφτέδες: Το απόλυτο μεζεδάκι !!!



ΥΛΙΚΆ
500 γρ.ψίχα από καβούρι
4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
3 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
1 κ.γ. άνηθος ψιλοκομμένος
1/2 φλιτζάνι τρίμματα από άσπρο ψωμί
αλάτι, πιπέρι
λίγο νερό
ελαιόλαδο
Αλεύρι όσο πάρει

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ψιλοκόβουμε την καβουρόψιχα και τη βάζουμε σε μπολ με τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τον άνηθο. Ανακατεύουμε και τα περνάμε από το μίξερ, μέχρι να γίνουν ένα ομοιόμορφο μείγμα.

Αδειάζουμε στο μπολ και προσθέτουμε το ψωμί 2 κουταλιές νερό και το αλατοπίπερο.  Προσθέτουμε και το αλεύρι λίγο λίγο ανακατεύοντας με ένα κουτάλι -ποσότητα τόση όσο να σφίξουν και να πλάθονται-Αφήνουμε για 30' στο ψυγείο για να σφίξει το μείγμα.

Στη συνέχεια τα πλάθουμε βρέχοντας τα χέρια μας, σε κεφτεδάκια τα περνάμε από το αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι.

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Kαλαμαράκια τηγανητά κατεψυγμένα κι ο τρόπος που τα κάνει πολύ μαλακά & τραγανά!.


Φτιάξτε τα ακριβώς έτσι και δεν θα τα ξεχωρίζει κανείς από φρέσκα!!

Υλικά
1 πακέτο καλαμαράκια κατεψυγμένα εδώ
αλεύρι
ελαιόλαδο κατά προτίμηση καλαμποκέλαιο
αλάτι
λεμόνι



Εκτέλεση
Ξεπαγώνουμε σε φυσική θερμοκρασία από βραδύς τα καλαμαράκια.
Τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε λωρίδες η στρογγυλά.
Τα βάζουμε στο σουρωτήρι τα ξεπλένουμε καλά και τα πιάνουμε όπως είναι μέσα στο σουρωτήρι πολλά μαζί και τα τρίβουμε για λίγο καλά να σπάσουν οι ίνες και να μαλακώσουν.
Τα αλατίζουμε και για να αλευρώσουν καλά και χωρίς κόπο και να λερώνουμε πολλά σκεύη παίρνουμε μία σακούλα καθαρή του σούπερ μάρκετ βάζουμε μπόλικο αλεύρι ρίχνουμε μέσα όλα τα καλαμαράκια και κλείνοντας με το χέρι την σακούλα την κουνάμε καλά να αλευρώσουν όλα.
Βάζουμε μπόλικο λάδι στο τηγάνι να κάψει.



Τινάζουμε τα καλαμαράκια καλά με το χέρι και τοποθετούμε μία τηγανιά .Χαμηλώνουμε 2 βαθμούς την θερμοκρασία σκεπάζουμε με καπάκι γιατί σκάνε μην τραυματίσουμε με κάψιμο τηγανίζουμε για 5 λεπτά κι αμέσως δυναμώνουμε την θερμοκρασία να ξεροψηθούν κουνώντας το τηγάνι πέρα δώθε .
Τα τοποθετούμε σε πιατέλα κι αν δεν θέλουμε καθόλου λάδι τα ακουμπάμε πρώτα σε χαρτί κουζίνας .Τηγανίζουμε και τα υπόλοιπα κατά τον ίδιο τρόπο στο ίδιο λάδι φροντίζοντας να βγάλουμε με ένα πιρουνάκι τυχόν ξεροψημένα υπολείμματα από την πρώτη τηγανιά,δεν θα καταλάβει κανείς ότι είναι κατεψυγμένα τόσο μαλακά και ξεροψημένα που γίνονται!
Καλή όρεξη !
Σημείωση
Το καλό και πολύ τρίψιμο είναι ένα μυστικό που μου το είπε ένας μεγάλος σεφ και πραγματικά τα κάνει φανταστικά!!!

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Kέικ Σοκολάτας με ολόκληρα πορτοκάλια !!!




Υλικά

2πορτοκάλια
2 κούπες ζάχαρη
3 αυγά
1 κούπα αραβοσιτέλαιο
1 κούπα ινδοκάρυδο
1 σοκολάτα ότι έχετε σε κομμάτια
1 αλεύρι φαριν-up που φουσκώνει μόνο του!




Εκτέλεση
Πλένουμε και κόβουμε στα τέσσερα τα πορτοκάλια.
Το ένα με την φλούδα του και το άλλο καθαρισμένο και τα βάζουμε στο μπλέντερ να μην γίνουν πολύ κρέμα θέλουμε να έχει κομματάκια μέσα.
Τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη.


Χτυπάμε στο μπλέντερ τα αυγά με την ζάχαρη μέχρι να έχουμε μια ωραία κρέμα τα ρίχνουμε και αυτά στην λεκάνη με τα πορτοκάλια.
Ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ενσωματωθούν.


Ρίχνουμε την κούπα με το ινδοκάρυδο την σοκολάτα σπασμένη σε κομμάτια και το αλεύρι.
Λαδώνουμε καλά την φόρμα μας και ψήνουμε στους 180 για 50 λεπτά περίπου ανάλογα με τον φούρνο και να βγαίνει το μαχαίρι μας στεγνό!!!

Για την επάλειψη
1 κουβερτούρα και δυο κουταλιές του γλυκού μερέντα με δυο κουταλιές του γλυκού λάδι ελαφρύ σε μπεν μαρι!!!

Gogo Samiou - ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ