Παρασκευή 23 Μαρτίου 2018

Σάμαλι Δαμασκού !!!


 Ότι καλύτερο έχω φτιάξει σε σάμαλι.

Υλικά
500 γρ σιμιγδάλι χονδρό
500 γιαούρτι
300 ζάχαρη
200 νερό
2 κγ κοφτά σόδα
1 κγ μαστίχα
 4 κσ σησαμέλαιο η βούτυρο κλαριφιέ.

Σιρόπι :
700 νερό
700 ζάχαρη
1 κσ λεμόνι
1 κσ ροδόνερο
λίγο αλάτι




Σε μια λεκανίτσα όλα τα υλικά και τελευταίο το σιμιγδάλι.
Ρίχνουμε τον χυλό σε βουτυρωμένο ταψί και αφήνουμε 2 ώρες.
Ψήνουμε αντιστάσεις 180 για 45 λεπτά περίπου.
Είναι έτοιμο όταν έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.
Φτιάχνουμε το σιρόπι μετράμε 5 λεπτά και αφήνουμε αλά 5 να ησυχάσει.
Σοραπιάζουμε κατ ευθείαν από τον φούρνο.
Αφήστε το όλο το βράδυ να κρυώσει και καλή απόλαυση! !!!

Ευτυχία ροή
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ




Πασχαλινά κουλουράκια με αμωνία !!!


Υιικά

500 γρ βούτυρο ή μαργαρίνη
1/2 κιλό ζάχαρη
8 αυγά
1 ποτήρι γάλα
2 κουτ του γλυκού αμμωνία
1 κουτ.κοφτό σόδα
2 κιλά αλεύρι γ.ο.χ.
1 φακελάκι μπέικιν
κρόκο αυγού για το άλειμμα.



Εκτέλεση
Χτυπήστε την ζάχαρη με το βούτυρο στο μίξερ να αφρατέψει.
Προσθέστε τους κρόκους και χτυπήστε τα ασπράδια χωριστά μαρέγκα.
Ρίξτε την αμμωνία μέσα στο γάλα και ανακατέψτε τη να διαλάθει τελείως
Ρίξτε στο μείγμα του βουτύρου τα υπόλοιπα υλικά και τέλος λίγο λίγο το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα.



Ζυμώστε ώσπου να πετύχετε μια ζύμη λεία και ελαστική που να μην κολλάει στα χέρια .
Αλείψτε με το κροκάδι ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για 25 λεπτά στους 2ΟΟ βαθμούς .



Το σχήμα το βγάζω με την παραδοσιακή παλιά μηχανή που είχαν οι γιαγιάδες μας!!

ΕΙΡΗΝΗ ΣΤΑΜΑΤΕΛΛΗ-OI XΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κουλουράκια με πορτοκάλι και μαστίχα !!





Από τα ωραιότερα κουλουράκια που θα έχετε φτιάξει και φάει εγγυημένα!!!!
ΜΟΣΧΟΜΥΡΙΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ!!!!

Υλικά (για 145 κουλουράκια)

1/2 κιλό βούτυρο γάλακτος σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κιλό ζάχαρη
4 αυγά ελαφρά χτυπημένα
Ξύσμα από 3 πορτοκάλια
2 βανίλιες
1 πρέζα μαστίχα κοπανισμένη
1 πρέζα αλάτι
1/2 ποτήρι φρέσκος χυμός πορτοκάλι
1 κουταλάκι σόδα
1300-1400 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά κοφτή μπέικιν πάουντερ


Εκτέλεση
1.Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη 7 λεπτά,να γίνουν σαν κρέμα.
2.Προσθέτουμε τα αυγά,το ξύσμα,τις βανίλιες,τη μαστίχα και το αλάτι
και χτυπάμε ακόμα λίγο.
3.Πάνω από το μπολ της ζύμης ανακατεύουμε την πορτοκαλάδα με τη
σόδα και τα ρίχνουμε στο μείγμα.









4.Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη
να μην κολλάει στα χέρια ή στο μπολ.
Την αφήνουμε 1/2 ώρα στον
πάγκο της κουζίνας να "ξεκουραστεί".
5.Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς,στρώνουμε λαδόκολλα
στις λαμαρίνες και πλάθουμε κουλουράκια σε διάφορα σχέδια
6.Ανακατεύουμε έναν κρόκο,λίγη ζάχαρη και λίγο νερό και αλείφουμε
τα κουλουράκια.
7.Ψήνουμε στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 25 λεπτά
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Συνταγή που φτιάχνω πάντα απο Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Με άρωμα μαστίχας Πασχαλινά κουλουράκια !!!


1η συνταγή

Υλικά

    400 γρ. αλεύρι Κέικ Φλάουρ
    100 γρ. ζάχαρη άχνη
    200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
    ½ κ.τ.γλ. μαστίχα τριμμένη
    30 γρ. γάλα
    αυγό και γάλα για το άλειμμα

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί στο μίξερ και τα ζυμώνουμε με το φτερό. Όταν ομογενοποιηθούν. αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί για μισή ώρα, το πλάθουμε σε κορδόνι, το κόβουμε σε κομμάτια και με αυτό φτιάχνουμε στρογγυλά ή μακρόστενα  κουλουράκια σαν πλεξούδες. Χτυπάμε το αυγό με το γάλα, αλείφουμε την επιφάνειά τους και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170ο C για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.



2η συνταγή

    600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    15 γρ. μπέικιν πάουντερ (1 κ.τ.σ. όχι πολύ γεμάτη)
    250 γρ. βούτυρο αγελάδας, σε κύβους
    300 γρ. ζάχαρη
    2 αυγά + 1 επιπλέον για άλειμμα
    ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα
    1/3 κ.τ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη σε σκόνη ή 6-7 σταγόνες μαστιχέλαιο*

Βάζουμε όλα μαζί τα υλικά στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το φτερό μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πλάθουμε μικρές λεπτές πλεξούδες ή στρογγυλά κουλουράκια, τα απλώνουμε σε λαμαρίνα σκεπασμένη με λαδόκολλα, τα αλείφουμε με το αυγό αφού το χτυπήσουμε ελαφρά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά.

Τιπς:

    Η ζύμη για τα κουλουράκια δεν παγώνει, μπορούμε λοιπόν να την φυλάξουμε και στην κατάψυξη και να τα ψήνουμε σταδιακά.
    Το μαστιχέλαιο το βρίσκουμε, όπως και τη μαστίχα, σε σούπερ μάρκετ και σε καταστήματα με χιώτικα προϊόντα. Δίνει ωραίο άρωμα σε γλυκά, κουλουράκια, κέικ, κρέμες και παγωτά και είναι προτιμότερο από τη μαστίχα, γιατί δεν πικρίζει αν πέσει λίγο παραπάνω.
Συνταγή Κική Τριανταφύλλη

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σπέσιαλ χαλβάς με αλεύρι και καρύδια !!!



ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
200 γραμμάρια ελαιόλαδο,
2 νεροπότηρα μεσαία αλεύρι,
1 νεροπότηρα καρύδια ψιλοκομμένα,
3 νεροπότηρα μεσαία ζάχαρη,
4 νεροπότηρα μεσαία νερό.

Βάζουμε πρώτα το σιρόπι να βράσει.
Ζάχαρη με νερό.
Το αφήνουμε να κρυώσει.
Τοποθετούμε στην κατσαρόλα το λάδι και το αλεύρι και το καβουρδίζουμε σε χαμηλή φωτιά.
Ρίχνουμε και τα καρύδια και συνεχίζουμε το καβούρδισμα για αλλά 10 λεπτά.
Ρίχνουμε το κρύο σιρόπι,ανακατεύουμε ,με προσοχή,μόλις πήξει το κατεβάζουμε.
Και μόλις λίγο κρυώσει το βάζουμε ανάλογα στα σκεύη,η και με το κουτάλι δίνουμε σχήμα!

Tzeni Tsanaktsidou - οι χρυσοχέρες -ηδες

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Μπιφτέκια Λαχανικών !!!


Αποφάσισα για πρώτη φορά να φτιάξω μπιφτέκια λαχανικών και έχω να πω με χαρά πως άξιζε τον κόπο. Σας τα συνιστώ ανεπιφύλακτα !!!

Τσιγαρίζω κρεμμυδάκι, πράσο, άνηθο, δυόσμο και τα αφήνω  άκρη.
Βράζω 5 πατάτες κομμένες κυβάκια, καρότα σε ροδέλες, 1 φλ. αρακά, 1 φλ.καλαμπόκι,λίγο αλάτι, λίγο λάδι, 1 κύβο λαχανικών για 5' χύτρα αν έχετε ή σε απλή κατσαρόλα .


Σουρώνω, τα πολτοποιώ με πιρούνι ενώνω τα μείγματα, ρίχνω τριμμένη φρυγανιά και πλάθω.
Πανάρω με φρυγανιά στρώνω λαδόκολλα στο ταψί και ψήνω 20'αερα.
Καλή επιτυχία.
Μπορούμε να βάλουμε όποια λαχανικά επιθυμούμε.

Maria Kazdagli‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Εκμέκ Κανταίφι σπέσιαλ !!!


ΕΥΚΟΛΟ,ΓΡΗΓΟΡΟ, ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΟ!!!!!

 ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ:
500 γραμμάρια κανταΐφι,
250 γραμμάρια αγελαδινό λιωμένο βούτυρο
Βάζουμε το κανταΐφι στο ταψί το βιυτυρωμένο το ανοίγουμε πολύ πολύ καλά,ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο το ανακατεύουμε πολύ πολύ καλά και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

ΣΙΡΟΠΙ:
3 φλιτζάνια τσαγιού νερό,
3 φλιτζάνια τσαγιού ζάχαρη,
χυμό.ενός λεμονιού
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο
Βράζουμε ζάχαρη,νερό για 3 λεπτά ρίχνουμε και το χυμό
Κατεβάζουμε και ρίχνουμε το βούτυρο
Σιροπιάζομαι κρύο γλυκό,χλιαρό σιρόπι

ΚΡΕΜΑ:
Βάζουμε ένα κιλό γάλα με 2 φλυτζάνια τσαγιού ζάχαρη να.ζεσταθούν.
Σε ένα μπολ βάζουμε 140 γραμμάρια αλεύρι και 4 αυγά ανακατεύουμε με.σύρμα να γίνει ένας χυλός του ρίχνουμε λίγο γάλα και μετά το προσθέτουμε στο ζεστό γάλα.
Μόλις.πήξει κατεβάζουμε και προσθέτουμε 2/κουτάλια της.σούπας βούτυρο.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:
Ρίχνουμε στο σιροπιασμένο κανταΐφι την κρέμα αφήνουμε να.κρυώσει πολύ καλά και μετά βάζουμε.σαντιγί και αμύγδαλα,/καρύδια ψιλοκομμένα!!


Tzeni Tsanaktsidou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ