Υλικά για το ζυμάρι:
1 κιλο αλεύρι περίπου
1/4 κούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
Λίγο αλάτι
2 ποτήρια χλιαρό νερό περίπου
Για το άλειμμα των φύλλων μια κούπα λάδι (μισό καλαμποκέλαιο, μισό ελαιόλαδο)
Για τη γέμιση:
1 κιλό πράσα ψιλοκομμένα
Μισό κιλό φέτα
Ελάχιστο αλάτι
Πιπέρι
Εκτέλεση για τη γέμιση:
Ζεμάτιζα τα πράσα και τα στραγγίζω, στη συνέχεια τα αχνίζω μέχρι να φύγουν τα υγρά και ρίχνω το αλάτι πιπέρι...μόλις κρυώσει ρίχνω και τη φέτα τριμμένη στο χέρι.
Εκτέλεση για το ζυμάρι:
Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη (όχι όλο, αφήνουμε και λίγο για να πασπαλίζουμε στα φύλλα να μην κολλάνε όταν τα πλάθουμε) και ρίχνουμε το λάδι, το ξύδι, το αλατάκι και τέλος το νερό μέχρι να γίνει μια μπάλα μαλακιά που δεν θα κολλάει στα χέρια. Τη δουλεύουμε λίγη ώρα.
Τη χωρίζουμε στη μέση με το ένα κομμάτι λίγο μεγαλύτερο που το προορίζουμε για το πάνω φύλλο.
Παίρνουμε το μικρότερο και το χωρίζουμε σε μικρές μπαλίτσες...
Ανοίγουμε την κάθε μπαλίτσα σε ένα μικρό φύλλο και λαδώνουμε ανάμεσα, βάζοντας το ένα πάνω στο άλλο.
Όταν τελειώσουν τα φύλλα, το ανοίγουμε σε ένα μεγάλο και το τοποθετούμε στο ταψί μας.
Ρίχνουμε τη γέμιση και ετοιμάζουμε και το άλλο μισό του ζυμαριού με τον ίδιο τρόπο.
Επειδή είναι μεγαλύτερο το επάνω φύλλο, γίνεται σαν τσαλακωμένο.
Όταν τελειώσουμε την πίτα, την αλείφουμε με το πινέλο λάδι και τη βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220 βαθμούς, πάνω κάτω αντίσταση, για μια ώρα περίπου στη μεσαία σχάρα (προς το τέλος την τοποθετούμε στο κάτω μέρος του φούρνου για να ξεροψηθεί και από κάτω)
Καλή επιτυχία!!!
Συνταγή από Ντίνα Κοκολοπούλου --Οι χρυσοχερες-ηδες