Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Πίτσα spesial η τέλεια !!!





    Πολύ ωραία λεπτή τραγανή ζύμη !!

Μερίδες:12

ΖΥΜΗ
2 1/2 ποτήρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά της σούπας λάδι
1/2 κουτ.του γλυκού αλάτι
1/2 κουτ.του γλυκού ζάχαρη
40 γραμ.κρέμα γάλακτος
1 φακελάκι  μαγιά Γιώτης

ΣΑΛΤΣΑ
1/2 από το κουτάκι σάλτσα πουμαρό
1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό βασιλικό
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ.γλυκού ζάχαρη

ΥΛΙΚΆ ΠΙΤΣΑΣ
12 φέτες γαλοπούλα βραστή ,η,ζαμπόν
400 γραμ. τυρί τριμμένο γκούντα
1 πιπεριά κομμένη σε κυκλάκια
7 φέτες μπέικον κομμένες μακρόστενα κομμάτια
1 φλιτζάνι του τσαγιού μανιτάρια  πλυμένα και στραγγισμένα καλά.




 ΖΥΜΗ
Σε ένα μπόλ βάζουμε το αλεύρι ,προσθέτουμε το λάδι,την ζάχαρη,το αλάτι ,σε ένα ποτήρι του νερού χλιαρό [προσοχή όχι καυτό] βάζουμε την μαγιά να διαλυθεί ανακατεύοντας καλά ,προσθέτουμε και την κρέμα γάλακτος και ξαναανακατεύουμε.
Αρχίζουμε και ζυμώνουμε προσθέτοντας το υλικό του νερού ,μέχρι να γίνει μία ζύμη ελαστική .
Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι ακόμα θα το καταλάβουμε  στο ζύμωμα.
Την κάνουμε την ζύμη μας μία μπαλίτσα και την αφήνουμε σκεπασμένη ώσπου να ετοιμάσουμε την σάλτσα.




ΣΑΛΤΣΑ
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα μαζί τα υλικά ανακατεύουμε και τα βράζουμε για 5 με 10 λεπτά.







ΤΕΛΙΚΗ ΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί σαν της φωτογραφίας το πασπαλίζουμε όλο με λίγο αλεύρι να πάει παντού .
Βάζουμε στην μέση την μπάλα  ζύμης και με το χέρι ,αλλά ακόμα πιο εύκολα με τον ειδικό πλάστη ροδέλα ανοίγουμε την ζύμη να καλύψει ολόκληρο το ταψί μας .
Με τα δάχτυλα κάνουμε λακουβίτσες ελαφρές και με ένα κουτάλι  πασπαλίζουμε ολόκληρη την επιφάνεια με την σάλτσα που ετοιμάσαμε.


Τώρα εγώ βάζω κατ΄ευθείαν από πάνω το τριμμένο γκούντα γιατί λιώνει και πάει μέσα στην ζύμη κι είναι πιο νόστιμη ,μετά απλώνουμε τις φέτες ζαμπόν ,το μπέικον,την πιπεριά,τα μανιτάρια ,αν έχει περισσέψει καθόλου τυρί πασπαλίστε το από πάνω .
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς και ψήνουμε περίπου για 20 με 30 λεπτά ,με το μάτι καταλαβαίνουμε όταν είναι έτοιμη ,καλή επιτυχία και καλή όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σάββατο 14 Ιουλίου 2018

Πως φτιάχνουμε ντομάτα σπιτική !!!


Έφτιαξα ντομάτα για το χειμώνα !!!
Θα σας πω τι έκανα:
1 Έπλυνα καλά τις ώριμες ντομάτες.
2 τις ζεμάτισα με βραστό νερό για να ξεφλουδίζονται εύκολα.
3 τις αποφλοίωσα και τις καθάρισα από πράσινα ή χαλασμένα μέρη.
4 Τις έκοψα στη μέση οριζοντίως και τις στράγγισα μέσα σε ένα σουρωτήρι. Έτσι βγαίνουν οι σπόροι και κρατάω το χυμό.Εννοείται ότι το σουρωτήρι το έχω στερεώσει πάνω σε βαθύ σκεύος.
5 Την καθαρή ντομάτα πλέον τη ρίχνω σε μεγάλη κατσαρόλα.
Αν θέλω την τεμαχίζω κι άλλο. Εγώ την αφήνω στα 2 για να κοκκινίζει το φαγητό.
6 Αφού τελειώσει αυτή η φάση ρίχνω στην κατσαρόλα τον καθαρό χυμό της ντομάτας, λίγο αλάτι και λίγο λάδι.
7 Αφού εξατμιστούν  τα υγρά και μείνει η μισή ποσότητα κλείνω την εστία.
8 κατά τη διάρκεια του βρασμού ανακατεύω συχνά με ξύλινο κουτάλι..
9 αποστειρώνω τα καθαρά βάζα βάζοντας τα για τρία λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΚΑΠΑΚΙΑ.
10 Αποστειρώνω και τα καπάκια με κονιάκ ή ρακή.
11 Γεμίζω τα καυτά βάζα με την καυτή ντομάτα και σφραγίζω με τα καπάκια.
12. Τα γυρίζω ανάποδα και τα αφήνω να κρυώσουν.
13 Μετά τα βάζω όρθια στην αποθήκη και τα χρησιμοποιώ το χειμώνα.

Tzakoniatou Sofia-oi χρυσοχερες-ηδες



ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λουκουμάδες παραλίας !!!!



 Εύκολοι  & αφράτοι Λουκουμάδες Παραλίας .. Δείτε τις οδηγίες με τα μυστικά,και φτιάξτε τους πανεύκολα !!!

Υλικά (Ingredients): -
300γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (300gr. plain flour) -
20γρ. ζάχαρη (20gr. sugar) -
7γρ. ξερή μαγιά (7gr. dry yeast) -
50γρ. βούτυρο (50gr. butter) -
130γρ. γάλα (130gr. milk) -
1/2 κ.γ. αλάτι (1/2 tsp. salt) -
1 μεσαίο αυγό (1 medium egg)

ΔΕΙΤΕ την εκτέλεση της συνταγής βήμα -βήμα ΕΔΩ --> https://www.youtube.com/watch?v=XCvRuzDk3jA&feature=youtu.be

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χορτοπιτάκια μυρωδάτα !!!





Yλικά

500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 γιαούρτι
1 φλιτζάνι λάδι
1 κουτ. γλυκού αλάτι

Για τη γέμιση
2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1/2 πράσο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι μυρώνια ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
200 γρ. σπανάκι
1/2 φλιτζάνι λάδι
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη: Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί σε μπολ μέχρι να φτιάξουμε μια μαλακή και λεία ζύμη. Την αφήνουμε να ξεκουραστεί και παράλληλα, φτιάχνουμε τη γέμιση, τσιγαρίζοντας στο λάδι τα κρεμμυδάκια με το πράσο για 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά, αλάτι, πιπέρι και τα γυρίζουμε για λίγο να μαραθούν. Ανοίγουμε τη ζύμη σε μέτριο φύλλο και το κόβουμε σε στρογγυλούς δίσκους διαμέτρου 8-10 εκ. Γεμίζουμε με λίγη από τη γέμιση και κλείνουμε καλά, αφού έχουμε αλείψει τις άκρες με λίγο νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά.
argolikeseidhseis.

Πατατοτυροκροκέτες με γέμιση λουκάνικο !!!






 Καταπληκτικές σε γεύση κροκέτες με λουκάνικο -γίνονται πολύ ωραίες και σκέτες σαν πατατοτυροκροκέτες . Δοκιμάστε τες οπωσδήποτε πανεύκολες !!!!

Υλικά
3 μεγάλες πατάτες
1 κούπα τσαγιού τυρί τριμμένο πικάντικο [έβαλα κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας]
1/2 κούπα τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά σούπας ρίγανη
λίγο αλάτι
Λουκάνικα
λάδι για τηγάνι ή ελαιόλαδο




Τι κάνουμε
Καθαρίζουμε τις πατάτες τις πλένουμε και τις κόβουμε οριζόντια στην μέση κάθε πατάτα 2 κομμάτια.
Βάζουμε νερό στην κατσαρόλα μαζί με τις πατάτες τόσο όσο να σκεπάζονται προσθέτουμε λίγο αλάτι και βράζουμε τόση ώρα ώστε να κρατάνε λίγο.
Τις τρίβουμε με το χοντρό του τρίφτης αφού πρώτα κρυώσουν
Προσθέτουμε το τυρί ,το αλεύρι,την ρίγανη και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν τα υλικά και να πλάθεται .






Κόβουμε τα λουκάνικα σε κομμάτια όπως βλέπετε στην φωτογραφία .
Παίρνουμε κομμάτι από το υλικό το πλάθουμε το πατάμε με το χέρι να ανοίξει βάζουμε στην μέση το κομμάτι από το λουκάνικο και το κλείνουμε σαν μπαλίτσα κλείνοντας μέσα καλά το λουκάνικο να μην φαίνεται.







Βάζουμε λάδι σε βαθύ τηγάνι μπόλικο ή καλύτερα αν έχετε φριτέζα και μόλις κάψει λίγο βάζουμε τις πατατοτυροκροκέτες μέσα  και τηγανίζουμε με προσοχή να ροδίσουν μην μας αρπάξουν
Τις γυρνάμε προσεκτικά με την τρυπητή κουτάλα και μόλις ετοιμαστούν τις βγάζουμε σε πιάτο με χαρτί κουζίνας να φύγει το περιττό λάδι.
 Σερβίρουμε με λίγη κέτσαπ στο πλάι που πάει πολύ ωραία. Καλή σας όρεξη είναι φ α ν τ α σ τ ι κ έ ς !!!
*Μπορούμε να τις κάνουμε και χωρίς λουκάνικο απλές αλλά πεντανόστιμες πατατοτυροκροκέτες  !!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


!

Αρακάς με πατάτες !!!


 Κλασικό λαδερό φαγητό που ετοιμάζετε πολύ εύκολα και ειναι και πολύ νόστιμο !!!

Υλικά
1 πακέτο αρακά κατεψυγμένο ποσότητα ανάλογα τις μερίδες ,εδώ έβαλα 500 γραμμάρια.
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
1 μικρό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 κύβο κνορ ότι γεύση θέλετε
3 πατάτες κομμένες κυδωνάτες και ξανά κομμένες στην μέση
2 με 3 καρότα κομμένα σε λωρίδες και μετά κόβουμε σε κυβάκια μικρά
6 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλάτι -πιπέρι-λίγη ζάχαρη στην μύτη του κουταλιοά
2 κουταλιές κοφτές σούπας πελτέ ντομάτας
1 φρέσκια πολύ ώριμη ντομάτα ψιλοκομμένη .





 Τι κάνουμε
Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι με τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια  το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και τον αρακά μαζί κατεψυγμένο όπως είναι.
Με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνέχεια ίσα να μαλακώσουν λίγο περίπου 5 λεπτά.
Προσθετουμε τις πατάτες κομμένες κυδωνάτες και ξανά στην μέση κομμένες μην είναι μεγάλες πολύ εκτός αν έχουμε μικρές,προσθέτουμε και το καρότο κομμένο πολύ μικρά κυβάκια επίσης προσθέτουμε και την φρέσκια ψιλοκομμένη ντομάτα.
Ανακατεύουμε γαι άλλα λίγα λεπτά .




Προσθέτουμε αλάτι λίγο,πιπέρι,κύβο,ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Τέλος προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας αραιωμένο σε 1 ποτήρι του νερού νερό.
Προσθέτουμε άλλο ένα μισό ποτήρι νερό ανακατεύουμε και σιγομαγειρεύουμε περίπου για 30 λεπτά να μαγειρευτεί καλά ο αρακάς μην μας βγεί σκληρός.



Μόλις τσιμπήσετε με ένα πιρούνι της πατάτες και είναι σχεδόν έτοιμες δυναμώνουμε την φωτιά για να μελώσει η σάλτσα του .

Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.Καλή όρεξη !!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρολάκια ( Μπουρεκάκια ) με γέμιση από μανιτάρια & κρέμα !!!


Ρολάκια ( Μπουρεκάκια ) με γέμιση από μανιτάρια & κρέμα !!!

 
 Υλικά
1 πακέτο φύλλο κρούστας για πίτες
2 ψιλοκομμένα φρέσκα κρεμμυδάκια
250  γραμ μανιτάρια κομμένα σε φετούλες μικρές και λεπτές
7 κλωνιά άνηθο ψιλοκομμένο
300 γραμ τυρί γραβιέρα λίγο πικάντικη τριμμένη
αλάτι-πιπέρι
λίγη μπεσαμέλ

 Τι κάνουμε
Σε τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια.
Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε μαζί
Προσθέτουμε τον άνηθο το αλάτι το πιπέρι ανακατεύετε καλά και κατεβάζετε το σκεύος από την φωτιά.
Ετοιμάζουμε την μπεσαμέλ και την βάζουμε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά ανακατεύουμε και προσθέτουμε και το τυρί.
Κόβουμε τα φύλλα ένα ένα σε μακρόστενες λωρίδες .
Αλείφουμε  την κάθε λωρίδα με ελαιόλαδο και την διπλώνουμε  στην μέση να γίνει πιο μικρή και με διπλό φύλλο.
Την ξανά αλείφουμε  πάλι με λάδι και βάζουμε  στην άκρη λίγη από την γέμιση.
 Διπλώνουμε τις άκρες δεξιά και αριστερά στα πλαϊνά και τυλίγουμε σε ρολό
 Κάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά.
Στο τέλος όταν τυλίγουμε βάζουμε λίγο λάδι στην άκρη να κολλήσει το φύλλο
Τα τοποθετούμε σε λαδωμένο ταψί και α ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Σερβίρουμε ζεστά .Καλή όρεξη !!

Μπεσαμέλ
2 κουταλιές σούπας βούτυρο
7κουταλιές κοφτές αλεύρι
γάλα όσο πάρει να πήξει η κρέμα
λίγο μοσχοκάρυδο προαιρετικά

 Τι κάνουμε
Σε κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο προσθέτουμε το αλεύρι ανακατεύοντας γρήγορα και συνέχεια ,Τέλος προσθέτουμε το γάλα λίγο λίγο ανακατεύοντας και σταματάμε στην ποσότητα μόλις πήξει.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ