Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Γαριδάκια σπιτικά σαν πακοτίνια !!!!



ΥΛΙΚΑ

200 γρ σκληρό τυρί τσένταρ στο χονδρό μέρος του τρίφτη
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελάδος
1/2 κούπα αλεύρι ανακατεμένο με 3/4 του γλυκού μαγειρική σόδα!!
1 κ σούπας γάλα
λίγο πιπέρι η κόκκινη πάπρικα .





ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζουμε σε μούλτι όλα τα υλικά μαζί στο τέλος το γάλα.
Τα αλέθομαι όλα μαζί για λίγο.
Μαζεύουμε την ζύμη την κάνουμε μια μπάλα την αφήνουμε σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και ρίχνουμε λίγο αλεύρι από πάνω .
Αλευρώνουμε τον πλάστη μας και ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο πάχους μισό εκατοστό!.
Αρχίζουμε να κόβουμε με το μαχαίρι λωρίδες σαν τα πακοτίνια.
Κάνουμε μια τρύπα στην μέση με οδοντογλυφίδα για να μην μας φουσκώσουν.
Τα μεταφέρουμε σε αντικολλητικό χαρτί.
Ψήνουμε για 8 λεπτά η μέχρι να ροδίσουν στους 180..!!


 Gogo Samiou‎ "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Tυροπιτάκια μπαλίτσες !!!



 Σε όλους αρέσουν!!! Τέλεια για πάρτυ,για πικ νικ,για δεκατιανό και συνοδευτικό  !!

ΥΛΙΚΑ
(βγαίνουν περίπου 20 τεμάχια)
1 φαρίνα κόκκινη (500 γραμμ.)
2 αυγά
Ένα κεσεδάκι γιαούρτι
Μισό κεσεδάκι ελαιόλαδο
350 γραμ. φέτα
Λίγο τυρί τριμμένο (ό,τι θέλετε)
1 κρόκο αυγού για το άλειμμα
Λίγο πιπέρι.




ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύετε όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι το μείγμα να γίνει ρευστό (να κολλάει λίγο στο χέρι). Πλάθουμε τη ζύμη σε μικρά μπαλάκια, τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί και αλείφουμε από πάνω με τον κρόκο του αυγού για να γυαλίζουν.



Αν ο φούρνος είναι αερίου, ψήνουμε στους 160 βαθμούς για μισή ώρα ενώ αν η κουζίνα είναι ηλεκτρική, ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά.Καλή απόλαυση !!!

Συνταγή από την φίλη ΧΡΥΣΑ ΧΕΡΑΚΙΑ


Ρεβίθια σκέτα ή και με ρύζι !!!


 Χωρίς ξάφρισμα γίνονται φανταστικά !!! Δοκιμάστε τα όπως σας λέω και θα με θυμηθείτε !!!

Υλικά
1 πακέτο ρεβίθια 500 γραμ
2 κρεμμύδια κομμένα λωρίδες
ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι
λίγο κουρκουμά
2 καρότα ψιλοκομμένα
2 φύλλα δάφνης
1 κουταλιά σούπας αλεύρι ή κορν φλάουρ -εγώ βάζω αλεύρι
χυμό λεμονιού

Για ρεβίθια με ρύζι
1 ποτήρι νερού ρύζι Καρολίνα.





Τί κάνουμε
Βάζουμε από το βράδυ τα ρεβύθια στο νερό ,και το πρωί τα στραγγίζουμε.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι με τα κρεμμύδια μαζί και τα ρεβίθια ,με τα καρότα και σοτάρουμε γυρίζοντάς τα για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε 3 ποτήρια καυτό νερό προσθέτουμε και το πιπέρι τον κουρκουμά τα δαφνόφυλλα σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για 3 τέταρτα.
Ανοίγουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλάτι κι αν χρειάζεται λίγο ακόμα καυτό νερό.

Αν θέλετε προσθέστε κι ένα κύβο κνορ



Μόλις δοκιμάσουμε και έχουν βράσει καλά κι έχει μείνει λίγο ζουμάκι βάζουμε σε ένα μπολάκι το αλεύρι ή το κορν φλάουρ ρίχνουμε και τον χυμό λεμονιού προσθέτουμε και λίγο νεράκι και ανακατεύουμε καλά να διαλυθει.
Το ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα κουνώντας την πέρα δώθε κι έτοιμα να τα σερβίρουμε και να τα απολαύσουμε .Καλή όρεξη !!!




Ρεβίθια με ρύζι ή με κριθαράκι ψιλό -εγώ τρελαίνομαι με το κριθαράκι απίστευτη νοστιμιά !!!

Αν σας περισσέψουν ρεβίθια ρίξτε 1 ποτήρι του νερού νερό στην κατσαρόλα μέσα στα ρεβίθια ,προσθέστε και λίγο λάδι αλάτι πιπέρι και μόλις πάρει βράσει προσθέστε το ρύζι και σιγομαγειρέψετε μέχρι να πιεί όλο το ζουμί και να μείνει στεγνό,Προσωπικά είναι πολύ αγαπημένο μου !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γιουβέτσι κατσαρόλας !!!!


 Πολύ νόστιμο και στον φούρνο αλλά και στην κατσαρόλα !!!

Υλικά μερίδες 4
600 γραμ μοσχάρι ελιά κομμένο σε μερίδες
1 κρεμμύδι μεγάλο τριμμένο
1 ντομάτα ώριμη ψιλοκομμένη
1 κουταλιά σούπας πελτέ
αλάτι -πιπέρι-λίγη ζάχαρη
λίγο κουρκουμά
Ι πακέτο κριθαράκι χοντρό

 Τι κάνουμε
Πλένουμε στραγγίζουμε το κρέας.
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι με το κρέας και το κρεμμύδι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά.
Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα τον πελτέ αραιωμένο σε λίγο νερό το πιπέρι τον κουρκουμά και λίγη ζάχαρη -προαιρετικά- τα γυρνάμε σοτάροντας για λίγο ακόμα και ρίχνουμε ζεστό νερό μέσα τόσο όσο να σκεπάζει αρκετά το κρέας.



Σιγομαγειρεύουμε για 1 ώρα προσέχοντας μην τελειώσει το νερό -αν σωθεί προσθέτουμε μόνο ζεστό.
Μόλις δούμε ότι το κρέας έχει σχεδόν μαγειρευτεί προσθέτουμε 2 ποτήρια ζεστό νερό και το αλάτι.
Οταν αρχίσει να βράζει ρίχνουμε μέσα το κριθαράκι ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε με ανοιχτή την κατσαρόλα για 12 λεπτά ακριβώς -κλείνουμε το μάτι και το αφήνουμε επάνω να πιεί τυχόν ζουμί.
Σερβίρουμε με τριμμένη κεφαλογραβιέρα .



Στα φαγητά μου χρησιμοποιώ πάντα λίγο κουρκουμά σε όλα γιατί κάνει πολύ καλό να το κάνετε κι εσείς .Καλή όρεξη !!

Αν θέλετε αδειάζεται το κρέας αφού το μαγειρέψετε φροντίζοντας να έχει μπόλικη σάλτσα -ζουμί -προσθέτοντας λίγο νεράκι ,το βάζετε στο φούρνο στους 200 βαθμούς προθερμασμένο και μόλις αρχίσει να κοχλάζει ρίχνετε το κριθαράκι το οποίο το αφήνετε ΜΟΝΟ 10 λεπτά να ψηθεί ..αμέσως μετά κλείνετε το φούρνο και αφήστε το για λίγο μέσα -αυτό είναι ένα μυστικό για να γίνετε μελάτο -πάντα 10 λεπτά .
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σουτζουκάκια Πολίτικα !!!


Μια παραδοσιακή συνταγή, που απολαμβάνουμε όλο το χρόνο! Από τις πλέον αγαπημένες γεύσεις, μαγειρεύεται με πάρα πολλούς τρόπους .

Υλικά:

Για τα σουτζουκάκια.

700γρ κιμά (ανάμεικτος)

3-4 φέτες μπαγιάτικο ψωμί,  βουτηγμένες  σε λίγο κρασί κατά προτίμηση κόκκινο

2 αυγά

1/2 φλιτζ τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό

1 κουτ.σούπας ξύδι

1 κουτ.γλυκού κύμινο

3-4 σκελίδες σκόρδο

1 κουτ.γλυκού ζάχαρη

Λίγη κανέλα  για το πλάσιμο και για τη σάλτσα

αλάτι, πιπέρι κατά βούληση

Σάλτσα:

4-5 μεγάλες ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες και τριμμένες

2 κρεμμύδια τριμμένα

1 κουτ.γλυκού ζάχαρη

 3-4 κόκκους μπαχάρι

λάδι, αλάτι(κατά βούληση)

λίγο κύμινο(1/2 κουτ.γλυκού)

λίγο κόκκινο κρασάκι και σκόρδο κατά βούληση!!!

Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε τον κιμά (αφού ενώσουμε καλά τα υλικά με τους κιμάδες, να αφήσουμε το μείγμα να σταθεί, τουλάχιστον για 1 ώρα  για να ανακατευτούν τα αρώματα και οι γεύσεις.)  και πλάθουμε τα σουτζουκάκια βουτώντας τα χέρια σε κρασί ή ξύδι και τα τηγανίζουμε.

Θέλει σιγανή φωτιά και όχι πολύ τηγάνισμα!!





Στο φούρνο έχουμε βάλει σε ένα ταψί τη ντομάτα ,το κρεμμύδι, λίγο από το λάδι που τα τηγανίσαμε ,λίγο κόκκινο κρασάκι,λίγο κύμινο, το σκόρδο, την κανέλα, αλατοπίπερο, τη ζάχαρη και το μπαχάρι να βράσει.

Τα σουτζουκάκια τα βάζουμε στο ταψί της σάλτσας που ήδη είναι καυτή και έτσι δεν σκάνε. Φροντίζουμε  κάθε τόσο να ανοίγουμε το φούρνο και να τα περιχύνουμε με τη σάλτσα μέχρι να δέσουν .Έτσι γίνονται ζουμερά.(Όλη η διαδικασία μπορεί να γίνει και στην κατσαρόλα εάν θέλετε)
Σερβίρονται με ρύζι , αλλά και με τηγανιτές πατάτες, ή χυλοπίτες, ή πουρέ,

Καλή επιτυχία!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Τας κεμπάπ !!!


Το αγαπημένο Πολίτικο φαγητό  !!!

Το αγαπημένο πολίτικο φαγητό Τας Κεμπάπ, που εκτός από αρνί φτιάχνεται και με μοσχάρι.
Η επιτυχία του έγκειται στην τέλεια δεμένη σάλτσα του!

ΥΛΙΚΑ

    Μοσχάρι 1 κιλό (νουά, κιλότο ή ελιά)
    Κρεμμύδια 1/2 κιλό…και βάλε
    Ελαιόλαδο 250 γρ.
    Ντομάτες(ώριμες) 4-5 τεμ.(και λίγο πελτέ για να δώσει χρώμα)
    Κόκκινο κρασί ημίγλυκο 1/2 ποτήρι του νερού
    Κρεμμύδι 1 τεμ. στο οποίο έχουμε βάλει γαρύφαλλα σε όλη την επιφάνεια του
    2 σκελίδες σκόρδο
    Πιπέρι 1/3 κουταλάκι του γλυκού
    1/4 κουταλάκι κύμινο
    Μπαχάρι 6 κόκκους
    1/4 κουταλάκι κανέλα
    ένα κουταλάκι ρίγανη
    1 φύλλο δάφνης
    1/2 κουταλάκι ζάχαρη
    Αλάτι
    Νερό 2 ποτήρια
    λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο για γαρνίρισμα

Πώς το κάνουμε:

Σε ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο να κάψει, κόβουμε τα καθαρισμένα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες,το σκόρδο και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα να σοταριστούν.

Προσθέτουμε το κρέας κομμένο σε μικρά κομματάκια,το αλάτι-πιπέρι και σβήνουμε με το κρασί.

Πλένουμε τις ντομάτες, τις ψιλοκόβουμε και τις προσθέτουμε με λίγο πελτέ στην κατσαρόλα.

Στην συνέχεια προσθέτουμε το κύμινο, το μπαχάρι ,τη κανέλα,τη ρίγανη, τη δάφνη, το κρεμμύδι με τα γαρύφαλλα, το νερό και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά,μέχρι να γίνει το κρέας πολύ μαλακό και να μείνει με τη σάλτσα του.

Αφαιρούμε το κρεμμύδι με τα γαρύφαλλα και σερβίρουμε με πατάτες ή με πουρέ ή με ρύζι ή με μακαρόνια …ή με ότι άλλο προτιμάτε.
Λίγα μυστικά ακόμα

Πρέπει το φαγητό να μείνει με την σάλτσα του.

Τη ζάχαρη την βάζουμε εάν οι ντομάτες δεν είναι πολύ γλυκές

Μην φοβηθείτε τα μπαχαρικά ,θα δώσουν στον ουρανίσκο σας μια διαφορετική γεύση!

Καλή επιτυχία!
 constantinoupoli.com

Γιουβέτσι Πολίτικο με μανιτάρια !!!



Ένα γιουβέτσι διαφορετικό που θα πλημμυρίσει το σπίτι σας με αρώματα!!

ΥΛΙΚA

    600 γρ. μανιτάρια κομμένα στα 4
    200 γρ. κριθαράκι
    50 γρ. ρύζι μαύρο
    1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
    1 ποτήρι λευκό κρασί
    2 ντομάτες τριμμένες
    1 κ.σ. πάστα ντομάτας
    ψιλοκομμένο βασιλικό
    ½ κουταλάκι μυρωδικά ξερά (μαντζουράνα, θυμάρι, δυόσμο)
    100 γρ. τριμμένη μυζήθρα
    100 γρ. φιστίκια Αιγίνης
    ελαιόλαδο
    αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

    Σε μια κατσαρόλα ροδίζουμε το κρεμμύδι μαζί με το σκόρδο και προσθέτουμε τα μανιτάρια.
    Ανακατεύουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσουν καλά, ρίχνουμε και το κριθαράκι μαζί με το ρύζι, στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και προσθέτουμε την πάστα ντομάτας και όλα τα μυρωδικά.
    Προσθέτουμε νερό ζεστό μέχρι να σκεπαστεί το φαγητό και βράζουμε για 15’.
To αδειάζουμε σε πήλινο σκεύος μεγάλο ή ατομικά πασπαλίζουμε με τυρί και φουρνίζουμε για 10 λεπτά ίσα να λιώσει το τυρί .
    Σερβίρουμε με τριμμένη μυζήθρα και ψιλοκομμένα φιστίκια Αιγίνης.

Μπορούμε να παραλείψουμε τη μυζήθρα για να έχουμε ένα νοστιμότατο νηστίσιμο πιάτο.
constantinoupoli.com