Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Λαζαράκια !!!!

Λάζαρο αν δεν φτιάξεις ..ψωμί δεν θα χορτάσεις !!!! 


 Υλικά Συνταγής
500 γραµ. αλεύρι σταρένιο
1 φακελάκι μαγιά
1/2 φλ. ζάχαρη
3 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.σ γλυκάνισο
1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
2 πρέζες γαρίφαλο
1 φλ. νερό
Για το τελείωμα
σταφίδες
γαρίφαλα

Εκτέλεση
Τα λαζαράκια είναι ένα έθιμο που κρατάει
αιώνες. Μια εύκολη συνταγή για λαζαράκια παραδοσιακά.  Αν δεν έχετε χρόνο, γίνονται και με έτοιμη ζύμη για πίτσα. Αν θέλετε να φτιάξετε από την αρχή τη ζύμη για τα παραδοσιακά λαζαράκια, βάλτε σε ένα μπολ τη μαγιά, 1 κ.σ από τη ζάχαρη, 3 κ.σ από το νερό.

Ανακατέψτε κι αφήστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά αφού σκεπάσετε το μπολ.


Μετά από 10′, βάλτε σε ένα μπολ όλα υλικά εκτός από το αλεύρι. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι καλά να διαλυθούν τα υλικά, ρίξτε την ενεργοποιημένη μαγιά κι ανακατέψτε.

Κρατήστε 1/2 φλ. αλεύρι και το υπόλοιπο ρίξτε το ανακατεύοντας με το κουτάλι στα υλικά. Το αλεύρι δεν το βάζουμε όλο με μιας. Κρατάμε λίγο για το τελείωμα της ζύμης. Όταν η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα γύρω από το κουτάλι, βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι που κρατήσαμε και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και εύπλαστη που δεν κολλάει καθόλου στα χέρια.'


Σε ένα λαδωμένο μπολ βάζουμε τη ζύμη για τα λαζαράκια, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί για 1 ώρα.

Μετά το φούσκωμα βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει.

Χωρίζουμε τη ζύμη για λαζαράκια παραδοσιακά σε 6 κομμάτια.

Θα πλάσουμε 6 λαζαράκια στα σχέδια που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Τα αραδιάζουμε σε μία λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30′ .






Αλείφουμε με ζαχαρόνερο για να γυαλίσουν.

Ψήνουμε τα λαζαράκια σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 20′, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου, στους 180 °C μέχρι να ροδίσουν.

Κατασκευή
Με το ζυμάρι μας φτιάχνουμε ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου σύμφωνα με το σχέδιο στις φωτογραφίες.

Εκτέλεση φωτό από κυρία Ρούλα Λύρου  Οι Χρυσοχέρες-ηδες !!!


Λουκουμάδες παραδοσιακοί Λέσβου ..Απλά Θεικοί !!!!


 Οι Καλύτεροι, οι πιο τραγανοί λουκουμάδες που έχετε δοκιμάσει ποτέ είναι εδω !!!
Δοκιμάστε τους και σίγουρα θα ενθουσιαστειτε. Ενα απο τα μυστικά βρίσκεται στην πατάτα. Λουκουμαδες Μυτιλήνης λοιπόν παραδοσιακοί !!!
Νομίζω δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω την συνταγή αυτή, Συχνά πολλοί σπάνια εντυπωσιάζομαι από ένα γλυκό, ιδίως όταν το έχω φτιάξει αρκετές φορές και το έχω συνηθίσει. Η συγκεκριμένη συνταγή είναι από αυτές που πραγματικά δεν χορταίνω να φτιάχνω και να τρώω, είναι οι πιο τραγανοί λουκουμάδες, άψογα σιροπιασμένοι δεν πανιάζουν ακόμη και μετά από το πέρας 3 ημερών και η προέλευση της συνταγής βρίσκετε από το Πλωμαρι της ΛΕΣΒΟΥ όπου και κατάγομαι .Δοκιμάστε τους και απλά θα πετάξτε όποιες άλλες συνταγές για λουκουμάδες έχετε.

ΔΕΙΤΕ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ -->  https://youtu.be/3Y_2VMVxedU
 

Λαδένια Κιμώλου !!!!

ΛΑΔΕΝΙΑ ΚΙΜΩΛΟΥ !! Νηστίσιμη (Η ελληνική καταπληκτική πίτσα)

Υλικά για την ζύμη

2 κούπες του νες καφέ αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά
1 κουταλιά του γλυκού καλά γεμάτη αλάτι
1/2 κούπα ελαιόλαδο
Νερό όσο σηκώσει!

Για την γέμιση

2 κρεμμύδια μεγάλα κομμένα σε φέτες
2 μεγάλες ντομάτες κομμένες σε φέτες
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη ξηρή
1/2 κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι !!

Εκτέλεση

Φτιάξτε το ζυμαράκι και αφήστε σε ζεστό μέρος να ξεκουραστεί για 30 λεπτά!!
Λαδώστε το ταψί ,ανοίξτε το ζυμαράκι με τα δάχτυλα σας και καλύψτε όλη την επιφάνεια του ταψιού!!
Σκεπάστε την ζύμη με τις φέτες κρεμμυδιού και από πάνω απλώνετε τις ντομάτες ,ρίχνετε την ρίγανη το αλάτι και την μισή κούπα λάδι !!Ψήνετε σε προθερμασμενο φούρνο για 50 λεπτά σε αντιστάσεις στους 180!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία  Gogo Samiou Οι Χρυσοχερες ηδες !!!!


Ψαρόσουπα αγαπημένη !!!!


Ψαρόσουπα αγαπημένη !!!!


Υλικά

1 μεγάλο κοκκινόψαρο
3-4 πατάτες
6-7 καρότα
1-2 μάτσα σέλινο
2 κρεμμύδια ξερά
1 ντομάτα
Λίγο ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι
1/2 κούπα ρύζι γλασέ
2 κ.σ. μαγιονέζα προαιρετικά
Χυμό λεμονιού
Έξτρα ελαιόλαδο για το λεμονόλαδο
1 αυγό προαιρετικά

Εκτέλεση

Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε νερό λίγο ελαιόλαδο αλάτι και τη ντομάτα κομμένη στα 4 .... μόλις βράσει προσθέτουμε σταδιακά τα καρότα, σε λίγο τις πατάτες και τα σέλινα, και βράζουμε σε μέτρια θερμοκρασία, μέχρι να μισοψηθούν... σ'αυτή τη φάση ρίχνουμε το ψάρι κομμένο στα δύο.... όταν είναι έτοιμο τραβάμε με προσοχή το ψάρι να κρυώσει λίγο για να το καθαρίσουμε...με τρυπητή κουτάλα παίρνουμε όσα λαχανικά θέλουμε και αφήνουμε λίγα για να αλέσουμε με το ζωμό... ετοιμάζουμε το ζωμό, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα και μόλις βράσει ρίχνουμε το ρύζι... όταν ψηθεί ετοιμάζουμε το αυγολέμονο... Χτυπάμε το αυγό προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ζωμό από την κατσαρόλα... ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε στην σούπα... κλείνουμε τη θερμοκρασία και σερβίρουμε...✓✓✓

Για τα λαχανικά και το ψάρι, χτυπώ στο μούλτι χυμό λεμονιού ελαιόλαδο δύο κ.σ. μαγιονέζα λίγο αλάτι, και τα περιχύνω...✓✓✓

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία   Marina Hatzidaki Οι Χρυσοχέρες-ηδες !!!!

Γεμιστά !!!!


Γεμιστά αγαπημένα με τζατζικάκι Μπουκιά και συχώριο.!!

Υλικά

9 ντομάτες
9 πιπεριές
6 κολοκυθάκια
3 κρεμμύδια ξερά
3 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
1/2 κιλό ρύζι γλασέ
1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
Αλάτι πιπέρι και λίγη ριγανίτσα

Εκτέλεση

Ανοίγουμε όλα τα λαχανικά... Αλέθουμε στο μούλτι το κρεμμύδι μαζί με τά γεμίδια από τις ντομάτες και τα κολοκυθάκια χωρίς να τα λιώσουμε.. σαν ψιλοκομμένα...✓✓
Βάζουμε όλα τα υλικά μαζί σε μία λεκάνη και τα ανακατεύουμε πολύ καλά γεμίζουμε τα λαχανικά, ρίχνουμε λίγο αλατάκι από πάνω ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο επιπλέον, σκεπάζουμε με μία βρεγμένη λαδόκολλα και ψήνουμε στους 200 βαθμούς για μία ώρα και 20 λεπτά ανάλογα το φούρνο... Μισή ώρα πριν κλείσουμε τη θερμοκρασία βγάζουμε τη λαδόκολλα για να ροδοκοκκινίσουν...✓✓
Αν χρειαστεί νεράκι συμπληρώνουμε... Εγώ δεν έβαλα καθόλου γιατί κατέβασαν τα λαχανικά...✓✓✓

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία   Marina Hatzidaki Οι Χρυσοχερες-ηδες !!!

Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι !!!!


Χταποδάκι με κοφτό μακαρονάκι Μπουκιά και συχώριο!!😋👍

Υλικά

1 κιλό χταπόδι περίπου
Ελαιόλαδο
Μισό ποτηράκι ξύδι
1 ποτηράκι κρασί
3 ντομάτες τριμμένες
1 ξερό κρεμμύδι σε φετάκια
1 κουταλιά πελτέ ντομάτας
Αλάτι πιπέρι
Μπαχάρι
2 φύλλα δάφνης
1 ξύλο κανέλας

Εκτέλεση

Βάζουμε το χταπόδι στη χύτρα με το ξύδι και αφήνουμε να κατεβάσει τα νερά του... Το αφήνουμε μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι σοτάρωντας πολύ καλά... Στη συνέχεια σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί προσθέτουμε τα μπαχαρικά τη σάλτσα ντομάτας και τις φρέσκες ντομάτες.... Αλάτι βάζουμε ελάχιστο γιατί συνήθως το χταπόδι έχει δικό του αλάτι... Ανακατεύουμε καλά κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε για 20 λεπτά...✓✓
Όταν είναι έτοιμο ανοίγουμε τη χύτρα και αδειάζουμε όλο το μείγμα σε ένα πυρίμαχο σκεύος... Προσθέτουμε ζεστό νερό, το κοφτό μακαρονάκι ανακατεύουμε Και βάζουμε στο φούρνο μέχρι να ψηθεί το μακαρόνι...✓✓
Γίνεται πολύ νόστιμο πραγματικά!!!

Eκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία   Marina Hatzidaki Οι Χρυσοχέρες-ηδες !!!!

Αρνίσιο μπούτι στο φούρνο!!!

 

 


Αρνίσιο μπούτι στο φούρνο!!! Δοκιμάστε το και το αρνάκι θα λιώνει στο στόμα σας!!!!

Συστατικά

    1 πορτοκάλι
    1.500 γρ. αρνί, μπούτι
    2 σκελίδες σκόρδο
    Αλάτι
    Πιπέρι
    Αποξηραμένο θυμάρι
    4-5 κ.σ. μουστάρδα
    4-5 κ.σ.
    6-8 πατάτες, κομμένες
    600 ml λευκό κρασί, ξηρό ή ρετσίνα
    2 κλωνάρια δεντρολίβανο, φρέσκο
    1 λεμόνι, χωρίς τη φλούδα

Δείτε το βίντεο με όλα τα μυστικά για το πιο νόστιμο αρνί ΕΔΩ -->  https://youtu.be/wq__lLxfHtw