Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Λαζαράκια !!!!

Λάζαρο αν δεν φτιάξεις ..ψωμί δεν θα χορτάσεις !!!! 


 Υλικά Συνταγής
500 γραµ. αλεύρι σταρένιο
1 φακελάκι μαγιά
1/2 φλ. ζάχαρη
3 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.σ γλυκάνισο
1/4 κ.γλ. μαστίχα κοπανισμένη
2 πρέζες γαρίφαλο
1 φλ. νερό
Για το τελείωμα
σταφίδες
γαρίφαλα

Εκτέλεση
Τα λαζαράκια είναι ένα έθιμο που κρατάει
αιώνες. Μια εύκολη συνταγή για λαζαράκια παραδοσιακά.  Αν δεν έχετε χρόνο, γίνονται και με έτοιμη ζύμη για πίτσα. Αν θέλετε να φτιάξετε από την αρχή τη ζύμη για τα παραδοσιακά λαζαράκια, βάλτε σε ένα μπολ τη μαγιά, 1 κ.σ από τη ζάχαρη, 3 κ.σ από το νερό.

Ανακατέψτε κι αφήστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά αφού σκεπάσετε το μπολ.


Μετά από 10′, βάλτε σε ένα μπολ όλα υλικά εκτός από το αλεύρι. Ανακατέψτε με ένα κουτάλι καλά να διαλυθούν τα υλικά, ρίξτε την ενεργοποιημένη μαγιά κι ανακατέψτε.

Κρατήστε 1/2 φλ. αλεύρι και το υπόλοιπο ρίξτε το ανακατεύοντας με το κουτάλι στα υλικά. Το αλεύρι δεν το βάζουμε όλο με μιας. Κρατάμε λίγο για το τελείωμα της ζύμης. Όταν η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα γύρω από το κουτάλι, βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι που κρατήσαμε και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και εύπλαστη που δεν κολλάει καθόλου στα χέρια.'


Σε ένα λαδωμένο μπολ βάζουμε τη ζύμη για τα λαζαράκια, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί για 1 ώρα.

Μετά το φούσκωμα βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει.

Χωρίζουμε τη ζύμη για λαζαράκια παραδοσιακά σε 6 κομμάτια.

Θα πλάσουμε 6 λαζαράκια στα σχέδια που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Τα αραδιάζουμε σε μία λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί. Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30′ .






Αλείφουμε με ζαχαρόνερο για να γυαλίσουν.

Ψήνουμε τα λαζαράκια σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 20′, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου, στους 180 °C μέχρι να ροδίσουν.

Κατασκευή
Με το ζυμάρι μας φτιάχνουμε ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου σύμφωνα με το σχέδιο στις φωτογραφίες.

Εκτέλεση φωτό από κυρία Ρούλα Λύρου  Οι Χρυσοχέρες-ηδες !!!