Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Κεκάκια εύκολα κ οικονομικά !!!


ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΑΚΙΑ ❤️ Ευκολάκι γλυκό χωρίς κόπο και οικονομικό ..!!

Υλικά
300 γρ ζάχαρη
3 αυγά μεγάλα
300 γρ.ηλιελαιο
250 γρ.γαλα
1 κουταλάκι λικέρ καραμέλα η ότι έχετε
1 βανιλετα
450 γρ.αλευρι Μάνα Κεραμάρη για όλες τις χρήσεις
2 κουταλάκια γεμάτα μπεικιν
1 τσιμπια αλάτι
3 κουταλιές σούπας κακάο

Γλάσο φράουλας υπάρχει έτοιμο στα σούπερ μάρκετ η μπορείτε να κάνετε μόνοι σας με λευκή σοκολάτα λιωμένη και 1 σταγόνα χρώμα κόκκινο ζαχαροπλαστικής.

ψήσιμο στους 170 βαθμούς κελσίου εστία πάνω κάτω σε προθερμασμενο φούρνο περίπου 20 λεπτά ανάλογα τον φούρνο σας.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΔΩ --> https://youtu.be/yhxMrNzcCJw
 

Κοκκινιστό που λιώνει στο στόμα !!!


Σημερινό ...Μοσχαράκι κοκκινιστό ..έιχα στηθοπλευρά για σούπα αλλά το μαγείρεψα με τον παρακάτω τρόπο και έγινε φανταστικό ...Δοκιμάστε το λιώνει στο στόμα κ πολύ γευστικό !!!

ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ 

Αλεύρωσα κ τίναξα απο το περιττό αλεύρι το κρέας . 1κιλό είχα .

Εβαλα λίγο λάδι στην κατσαρόλα κ σοτάρισα το κρέας από όλες τις πλευρές καλά .

Το έβγαλα σε πιατέλα .

Εριξα στο ίδιο λάδι 2 ψιλοκομένα κρεμμύδια -μπορείτε και 1 -

Πρόσθεσα κ 2 σκελίδες πολύ ψιλοκομμένες σκόεδο .

Πρόσθεσα και 2 καρότα μεγάλα κομμένα σε ροδέλες και τα σοτάρισα καλά να μαραθούν.

Αμέσως μετά έβαλα μαζί τα κομμάτια το κρέας χυμό πελτέ ή 3 πολτοποιημένες ντομάτες 1 κουταλιά πελτέ και ανακάτεψα με ξύλινη κουτάλα .

.



Εριξα μέσα και μισό ποτήρι κρασί οτι έχουμε ,εγώ έβαλα κόκκινο .

Το άφησα λίγο να μαγειρευτεί και να εξατμιστεί το κρασί ανακατεύοντας που κ που .

Πρόσθεσα πιπέρι ,λίγη γλυκιά πάπρικα ,λίγο τζίντζερ σε σκόνη ,λίγο κουρκουμά ,λίγη ζάχαρη,ανακάτεψα και πρόσθεσα νερό καυτό τόσο όσο να σκεπάζει το κρέας κ μαγείρεψα .

Αφού το δοκίμασδα μετά από μισή ώρα να έχει λίγο μαλακώσει πρόσθεσα το αλάτι και αν χρειαστεί λίγο ζεστό νερό ακόμα ..Αυτό το κοιτάμε κ το κάνουμε μέχρι να μαγειρευτεί το κρέας και αν μαγειρευτεί κ η σάλτσα είναι νερουλή ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα και μαγειρεύουμε μέχρι να πήξει κ να δέσει η σάλτσα .

Εγώ συνόδευσα σήμερα με μακαρόνια μπόλικη σαλτσούλα πάρα πολύ νόστιμη κ τυράκι τριμμένο .. και αύριο θα προσθέσω λίγο νερό λίγο λαδάκι αλατάκι αν χρειάζεται  και μόλις αρχίζει να βράζει θα προσθέσω πατάτες σε κυβάκια να γίνει γιαχνί μιά κ περίσσεψε σάλτσα .

Σίγουρα θα γίνει ακόμα πιο νόστιμο με κρέας στρογγυλό ή χτένι .

Το κρέας με το αλεύρωμα γίνετε πιο μαλακό κ δένει ωραία κ η σάλτσα !

Εκτέλεση φωτό συνταγή από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ !

 


 

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023

Σάλτσα γλυκιά ή πικάντικη για μακαρονάδες ,πίτσες κ.τ.λ.!!!

Σάλτσα γλυκιά ή πικάντικη  για μακαρονάδες ,πίτσες αλλά και για να προσθέσετε στο φαγητό ή να την απλώσετε στο ψωμί ή ως deep  !!!


Υλικά
2 κιλά χυμός ντομάτας
1 μεσαίο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο ή περασμένο στο μούλτι
4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες ή περασμένες στο μούλτι
1 χούφτα γεμάτη ξερό ή φρέσκο ψιλοκομμένο βασιλικό
1 κουτ γλυκού κόλιανδρο ξερό ή ένα ματσάκι φρέσκο ψιλοκομμένο
Μπούκοβο γλυκό ή καυτερό όσο θέλουμε ανάλογα την προτίμηση μας σε γλυκιά ή πικάντικη γεύση  
3 φλιτζανάκια του καφέ ελαιόλαδο.

.




Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις ντομάτες και τις αλέθουμε ή τις τρίβουμε στον τρίφτη.
Ρίχνουμε τον πολτό στη κατσαρόλα και προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα σκόρδα, το βασιλικό, τον κόλιανδρο, το μπούκοβο όσο θέλουμε και το ελαιόλαδο.
Βράζουμε τη σάλτσα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά ανακατεύοντας συχνά και ξαφρίζουμε εάν χρειαστεί στην αρχή, μέχρι να πιεί τα περισσότερα υγρά (περίπου 30-40 λεπτά)
Προς το τέλος κι επειδή έχουν εξατμιστεί τα περισσότερα υγρά, καλό θα είναι να ανακατεύουμε συχνότερα με μια ξύλινη κουτάλα ώστε να μη μας κολλήσει
Σβήνουμε το μάτι, αφήνουμε να καθίσει και βάζουμε τη σάλτσα σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα.
Τα βιδώνουμε  καλά και τα  γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Αν θέλουμε εκτός απο το ελαιόλαδο που έχουμε ήδη προσθέσει, πριν σφραγίσουμε τα βάζα να αλείφουμε λίγο και  στο καπάκι από κάθε βάζο.
Τον κόλιανδρο μπορούμε να τον παραλείψουμε.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Γιάννης Αραμπατζής ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ -ΗΔΕΣ !

Σάλτσα Τομάτας Με Βασιλικό !!!



 .

Σάλτσα Τομάτας Με Βασιλικό  !!!

YΛΙΚΑ
1κιλό φρέσκο χυμό τομάτας
1 χούφτα βασιλικό ξερό ή ένα ματσάκι φρέσκο ψιλοκομμένο

.




ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Βάζω τα υλικά στη κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά.
Ανακατεύω να πάει ο βασιλικός παντού και μόλις πάρει βράση χαμηλώνω στο μισό και την αφήνω να σιγοβράσει για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πιεί τα εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
Σβήνω το μάτι και μόλις σταματήσει ο βρασμός τη βάζω σε αποστειρωμένα βάζα ,τα βιδώνω καλά και τα γυρίζω ανάποδα μέχρι να κρυώσουν .

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Γιάννης Αραμπατζής ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ
 

Πιροσκι αφρός !!!


Πιροσκί !!!

ΥΛΙΚΑ -ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μια φλυτζάνα χλιαρό γαλα λιώνω ενα κύβο μαγιάς ..

Προσθέτω ενα κουταλάκι ζαχαρη

Δυο αβγά

Ενα φλυτζάνακι λιωμένο βούτυρο

Ενα κουταλάκι αλατι

700γραμ αλευρι...

Γεμιση..500γραμ φετα ενα αυγό τρεις κουταλιές γιαουρτι και λιγο πιπέρι!!

Ψήσιμο σε ταψί με λαδόκολλα 180 βαθμούς !!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Παλμιρα Αριστου

Χατσαπούρι η πίτα στο τηγάνι!!!


Χατσαπούρι  η πίτα στο τηγάνι για πρωινό κι όχι μόνο !!!!


Η συνταγή είναι μίας φίλης ..!!

 
Για την ζύμη :
500 γρ γάλα η νερό χλιαρό
1 φακελάκι μαγιά
1 μικρό φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ ηλιέλαιο
1 κ γ αλάτι
1 κ σ ζάχαρη
Αλεύρι γοχ όσο πάρει περίπου ένα κιλό για να γίνει μαλακή ζύμη . 

.




Για την γέμιση :
Φέτα , γκούντα , 1 αυγό .
Η ζύμη αφήνουμε 30-50 λεπτά να φουσκώσει. Ανοίγουμε στο μέγεθος του τηγάνι βάζουμε τη γέμιση, μαζεύουμε σε πουγκί και ξανά ανοίγουμε
Τα ψήνουμε στο ζεστό τηγάνι χωρίς λάδι σέ μέτρα μπρός χαμηλή φωτιά και από τις δυο πλευρές μέχρι να ροδίσουν , αφού ψηθούν τα αλείφω με βούτυρο .
8 κομμάτια μου βγήκανε
Καλή όρεξη !!!!

Σε μερικά έβαλα πατάτες με κασέρι.

Εκτέλεση φωτό από κ. 'Αννα ΑννούλαΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
 

Φτερούγες κοτόπουλου με πατάτες φούρνου, λουκούμι !!!

Φτερούγες κοτόπουλου με πατάτες φούρνου, λουκούμι έγινε, απλό αλλά νοστιμότατο φαγητό !!

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθάρισα και έκοψα τίς πατάτες, έβαλα σε ταψί του φούρνου με λαδόκολλα μαζί με φτερούγες από πάνω έβαλα αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, θυμάρι και ελαιόλαδο, έβαλα σε ένα μπολ λίγο μουστάρδα, κέτσαπ, λίγο πολτό ντομάτας και νερό ανακάτεψα καλά και έριξα στο ταψί για νά γίνει πιο ζουμερό το φαγητό μας, ψήνω στους 22° αντίσταση περίπου 40 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. 

.


Στο τέλος όταν θα ψηθούν ανοίγω μια φορά το φούρνο με κουτάλι παίρνω από το ζουμακι που έβγαλε ρίχνω από πάνω και σέ πατάτες και στα φτερά να ρουφήξει το ζουμί για έξτρα νοστιμιά. Καλή σας όρεξη, !!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Αννα ΑννούλαΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ