Υλικά
5 φλάσκες μελιτζάνες
5 πατάτες μεγάλες
ελαιόλαδο για τηγάνισμα
αλάτι
Για τον κιμά
800 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
λίγο μαιντανό ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο
800 γραμ. ψιλοκομμένες ντομάτες
1 ξύλο κανέλας -δεν το βάζω -
1 πρέζα ζάχαρη
αλάτι
πιπέρι
Για την μπεσαμέλ
1½ λίτρο γάλα σε θερμoκρασία δωματίου
6 γεμάτες κ.σ. κορν φλάουρ η αλεύρι -εγώ βάζω αλεύρι πάντα
3 γεμάτες κ.σ. βούτυρο
2 αυγά τους κρόκους μόνο
2-3 πρέζες μοσχοκάρυδο-Δεν βάζω δεν μ αρέσει η μυρωδιά του -
αλάτι
πιπέρι
1 φλ. κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
Τριμμένες φρυγανιές για πασπάλισμα στο τέλος.
Κόβουμε τις μελιτζάνες, τις πατάτες σε φέτες και τα τηγανίζουμε από βραδύς αν θέλουμε ΄,ή εκείνη την ώρα ..που το μαγειρεύουμε τα βάζουμε σε σουρωτήρι για να στραγγίξουν και να βγάλουν τα πολλά λάδια.
Ροδίζουμε τον κιμά στο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά κι αφού αλλάξει χρώμα προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Αφήνουμε για λίγα λεπτά να μαλακώσει το κρεμμύδι και προσθέτουμε τις ντομάτες, τη ζάχαρη και τα μυρωδικά και αφήνουμε να αρωματίσουν τον κιμά για 5-10′, ανάλογα με το πόσο έντονο άρωμα θέλουμε να δώσουμε.
αλατοπιπερώνουμε και σιγοβράζουμε τον κιμά για 20′, να πιει τα υγρά του.
Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά και το τυρί.
Ανακατεύοντας με σύρμα, αφήνουμε να βράσει η κρέμα και να δέσει σε μέτρια φωτιά.
Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα δυο αβγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις τα ενσωματώνουμε με το σύρμα στην κρέμα.
Τέλος, προσθέτουμε το μισό τυρί.
Ανακατεύουμε.
Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον.
Ρίχνουμε μια κουτάλα μπεσαμέλ στον κιμά.
Σε μεγάλο, βαθύ ταψί (της κουζίνας) κάνουμε μια στρώση τις πατάτες.
Ρίχνουμε τυρί τριμμένο
Κάνουμε μια στρώση τις μισές μελιτζάνες.
Αδειάζουμε σε μια στρώση όλο τον κιμά.
Σκεπάζουμε τον κιμά με τις υπόλοιπες μελιτζάνες και καλύπτουμε με την μπεσαμέλ.
Τέλος πασπαλίζουμε με την φρυγανιά και λίγο τριμμένο τυρί.
Ψήνουμε στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 40 με 50′ περίπου.Ανάλογα τον φούρνο μας.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ