Υλικά
φασόλια γίγαντες
αλάτι
ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξερό
3 κλ. σέλερι
2 καρότα
1 κόκκινη πιπεριά
2 σκ. σκόρδο
1 στικ κανέλας
2 φύλλα δάφνης
1 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
50 γρ. λευκό κρασί
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
ξύσμα από 1 λεμόνι
1 κλ. δεντρολίβανο (δεν έβαλα αυτή την φορά)
300 γρ. νερό
1 κύβο κότας ή λαχανικών
λίγο μπούκοβο (εάν σας αρέσει λίγο πικάντικο)
πιπέρι
½ ματσάκι σέλινο
Μουλιάζουμε τους γίγαντες από την προηγούμενη και την επόμενη μέρα (καλύτερα πάνω από 12 ώρες)
Τα βάζουμε στην φωτιά να βράσουν και τα αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά έως να φουσκώσουν καλά και να μαλακώσουν λίγο....σχεδόν 1 με 1μιση ώρα.
Όταν σχεδόν μαλακώσουν τα βγάζουμε από την φωτιά και τα αφήνουμε όπως είναι μέσα στο νερό έως να ετοιμαστεί και η σάλτσα.
Σάλτσα
Σε μια άλλη κατσαρόλα τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, τα σέλερι, τα καρότα, την κόκκινη πιπεριά και τα σκόρδα χοντροκομμένα, το στικ κανέλας, φύλλα δάφνης, τη ζάχαρη, πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε.
Σβήνουμε με λευκό κρασί και ψήνουμε μέχρι να εξατμιστεί το κρασί. Προσθέτουμε ντομάτα κονκασέ, νερό, ξύσμα λεμόνι, δεντρολίβανο, τον κύβο, πιπέρι, αλάτι τα φασόλια και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να βράσει λίγο η σάλτσα και να μαλακώσουν κάπως τα λαχανικά
Μετά σουρώνουμε τους γίγαντες και τους αδειάζουμε μέσα στην σάλτσα.
Ανακατεύουμε λίγο ελαφρά και αδειάζουμε πάλι όλα μαζί μέσα σε μια γάστρα.
Τα πασπαλίζουμε με το σέλινο, τα στρώνουμε όμορφα (προσέχουμε να έχει αρκετό νεράκι) σκεπάζουμε με το καπάκι, τα βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για 1 ώρα και 15 λεπτά περίπου
Σε αυτό το διάστημα ελέγχουμε να δούμε εάν όλα έχουν μαλακώσει καλά και το τελευταίο τέταρτο το αφήνουμε ξεσκέπαστα για να στεγνώσουν λίγο οι γίγαντες από πάνω.
Vana Zouka
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ