Κυριακή 28 Ιουλίου 2019

Σάμαλι !!!



Για το Σάμαλι:
2 ½ φλ. (450 γρ.) σιμιγδάλι χονδρό
1 ½ φλ. (375 γρ.) γιαούρτι
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
1 ½ φλ. (300 γρ.) ζάχαρη
½ κ.γ. μαστίχα σκόνη
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
3-4 κ.σ. βούτυρο, λιωμένο
Για το σιρόπι:
2 ½ φλ. (500 γρ.) ζάχαρη
1 ½ φλ. (375 ml) νερό
1 λεμόνι, χυμός και λίγο ξύσμα
½ κ.γ. ροδόνερο ή 1 ξύλο κανέλα

Εκτέλεση
Για το σάμαλι:
Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι και τη μαγειρική σόδα, ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά και αφήνουμε στην άκρη.Σε ένα άλλο μπολ βάζουμε το σιμιγδάλι, τη ζάχαρη, τη μαστίχα, το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Ρίχνουμε το μείγμα του γιαουρτιού στο μείγμα του σιμιγδαλιού και ανακατεύουμε με σύρμα, μέχρι να ενωθούν τα υλικά και το μείγμα να γίνει λείο.Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί 38x28 εκ.
Αδειάζουμε το σάμαλι στο ταψί και ισιώνουμε την επιφάνειά του με μία υγρή μαγειρική σπάτουλα, καθώς το μείγμα είναι αρκετά σφιχτό.
Το καλύπτουμε με μια πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 3 ώρες.
Με ένα μαχαίρι χαράζουμε το σάμαλι σε μικρά κομμάτια και τα γαρνίρουμε με το αμύγδαλο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί καλά.

Για το σιρόπι:
Σε μία μικρή κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό και ξύσμα λεμονιού και το ροδόνερο, βράζουμε για 2-3 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να δέσει.
Αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.
Βγάζουμε το σάμαλι από το φούρνο και με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνειά του με το λιωμένο βούτυρο.
Με τη βοήθεια μιας κουτάλας ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στο ζεστό σάμαλι, περιμένοντας κάθε κουταλιά να απορροφηθεί, πριν ρίξουμε την επόμενη.
Αφήνουμε το σάμαλι να κρυώσει και σερβίρουμε.
*Στόλισα με πατισερί και χυμό κόκκινων φρούτων δεμένο με αγαρ.-ζελατίνη΄-

ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ Μαρία Δεμερτζή   ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ -ΗΔΕΣ




ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ