Προσφέρετε ως μεζές ή ως κυρίως πιάτο και αν ψηθεί σωστά είναι το ιδανικό πιάτο για το τραπέζι σας. Μεγάλα κομμάτια χοιρινού, όπως αυτό της συνταγής μπορούν να κοσμήσουν το οικογενειακό ή το εορταστικό τραπέζι ή να ταΐσουν ένα ολόκληρο πλήθος σε κάποια γιορτή κυριολεκτικά χωρίς κανένα κόπο.
3 - 3,5 κιλά χοιρινό μπούτι σε δέρμα
350 ml χυμό πορτοκαλιού
200 ml χυμό λεμονιού + 1 λεμόνι κομμένο στη μέση
250 γρ. μαρμελάδα πορτοκάλι
αλάτι, πιπέρι
Με ένα μυτερό μαχαίρι, χαράζουμε μπακλαβαδωτά το δέρμα του χοιρινού.
Με το μισό λεμόνι τρίβουμε το δέρμα παντού, πολύ καλά.
Ενδεχομένως να μη σας φτάσει το μισό και να χρειαστείτε και το υπόλοιπο.
Πασπαλίζουμε το μπούτι παντού και πολύ καλά με το αλάτι και το πιπέρι.
Σε μία μεγάλη γάστρα με καπάκι ρίχνουμε το χυμό πορτοκαλιού και λεμονιού.
Βάζουμε τη σχάρα και τοποθετούμε από πάνω το χοιρινό.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, με κλειστή τη γάστρα για περίπου 2 ώρες.
Αφαιρούμε προσεκτικά τη γάστρα από το φούρνο και αν τα υγρά στο πάτο είναι λίγα προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό, χωρίς να βρέξουμε το κρέας.
Με ένα πινέλο αλείφουμε όλο το μπούτι με τη μαρμελάδα πορτοκάλι.
Ψήνουμε άλλες δύο ώρες περίπου και ελέγχουμε με το θερμόμετρο εάν το κρέας έχει ψηθεί.
Αν δεν έχει ψηθεί συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μισή ώρα με 45 λεπτά.
Σερβίρουμε όσο το χοιρινό είναι ζεστό.
Στο καιρό του μνημονίου, η πενία συνταγές μαγειρικής κατεργάζεται
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ