Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2022

Χούμους ..ωφέλιμο εξαιρετικό πιάτο !!!


 
Οι ωφέλειες του χούμους το καθιστούν ένα εξαιρετικό πιάτο..ΟΙ ωφέλειες του  το καθιστούν ένα εξαιρετικό πιάτο..Μια πλήρης τροφή για όλη την οικογένεια!!!
Γνωρίζετε ήδη ότι το χούμους είναι πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες, όμως ρίξτε μια ματιά στη διατροφική του αξία. Είναι μια φανταστική τροφή για όλη την οικογένεια.
Σίδηρος.
Κάλιο.
Ασβέστιο.
Βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
Μαγνήσιο.
Φολικό οξύ (τέλειο για τις εγκύους και για τα παιδιά στην ανάπτυξη).Είναι πλούσιο σε θειαμίνη και ριβοφλαβίνη, δύο είδη βιταμινών που ενισχύουν τους μυς και το νευρικό σύστημα.
Το χούμους περιέχει επίσης ρετινόλη, μια βασική χημική ένωση που διατηρεί τους ιστούς νέους και ελαστικούς.
Χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, το χούμους είναι θαυμάσιο για τον έλεγχο της υπέρτασης και τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς.
Η τροφή αυτή είναι επίσης καλή για την εξάλειψη του ουρικού οξέος χάρη στις διουρητικές της ιδιότητες.
Υποφέρετε από δυσκοιλιότητα; Χρειάζεται να καθαρίσετε το παχύ σας έντερο και τον οργανισμό σας γενικά; Τότε να συμπεριλαμβάνετε τακτικά το χούμους στη διατροφή σας.
Οι υγιεινοί του υδατάνθρακες απορροφώνται αργά, εξασφαλίζοντας σταθερά επίπεδα ενέργειας, ρυθμίζοντας τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.
Οι ίνες στα ρεβίθια, μαζί με το χυμό του λεμονιού, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και τα υγιεινά μπαχαρικά βελτιώνουν την εντερική διάβαση και συμβάλλουν στην αποβολή των τοξινών από το παχύ έντερο.
Το χούμους έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά
Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι τροφές που περιέχονται στο χούμους είναι πραγματικά υγιεινές, πλούσιες σε απαραίτητα λιπαρά οξέα, όπως το λινολεϊκό οξύ, το ολεϊκό οξύ και τα λιπαρά οξέα Ωμέγα-3.
Το χούμους είναι θαυμάσιο πάνω σε ψωμί σίκαλης. Αν προσθέσετε και ωμά καρότα και σέλινο, θα απολαύσετε ένα σνακ που είναι και γευστικό και υγιεινό.

.


Συνταγή προσωπική πώς να το φτιάξετε
200gr ρεβύθια τα βάζετε από βραδύς στο νερό να μουλιάσουν τα βράζετε περίπου μία ώρα την άλλη μέρα
150 γραμμάρια ταχίνι
100gr ελαιόλαδο
1 με 2 λεμόνια εγώ χρησιμοποιώ περισσότερα
1 κουταλάκι κύμινο Εάν σας αρέσει Προσθέστε περισσότερο
1 κουταλάκι κόκκινη καπνιστή πάπρικα κι αν δεν την έχετε Δεν πειράζει
μία με δύο σκελίδες σκόρδο
Λίγο πιπέρι και αλάτι όσο προτιμάτε
Και μην ξεχάσετε απαραίτητος 100 περίπου γραμμάρια νερό από αυτό που βράσαμε τα ρεβίθια
όταν τα βάλετε στο πολυμηχάνημα για να τα αλέσετε Φροντίστε να είναι ακόμα ζεστά από την κατσαρόλα όσο πιο βελούδινη θέλετε την υφή του τόσο περισσότερο από τα υγρά θα χρειαστείτε όταν το ετοιμάσετε βάλτε και από πάνω λίγα ρεβίθια που δεν έχετε αλέσει και καλή σας όρεξη!!

Eκτέλεση συνταγή φωτό από κ. Giannis Skepetzakis