Λαζανάκια η αλλιώς χυλοπίτες μακριές και κοντές από τα χεράκια μας !!!
ΥΛΙΚΑ για 1 κιλό χυλόπιτες.
700γρ.αλευρι εγώ έβαλα Κούλα ήταν καταπληκτικό δεν έσπαγε δεν στραβώνει στο μηχανάκι τελειοοοοοοοο ξεκούραστο. 200 γρ. αλεύρι κίτρινο Λιμνου και 100γρ.σιμιγδαλι ψιλό 5 αυγά αλάτι όσο τρώει ο καθένας γάλα κατσικίσιο όσο πάρει για να έχουμε μια ζύμη σφιχτή. Εγώ βάζω και 1γρ. κρόκο Κοζάνης.
ΕΚΤΈΛΕΣΗ :
Από το προηγούμενη απόγευμα σουρώνω το το γάλα και το βράζω. Όπως είναι ζεστό ΌΧΙ καυτό διαλυω τον κρόκο Κοζάνης και το αφήνω στην άκρη. Κοσκινίζω τα άλευρα χτυπάω τα αυγά σέ μία λεκανιτσα και ριχνω εκεί το αλάτι. Ρίχνω τα χτυπημένα αυγά με το αλάτι στο αλεύρι και μετά ρίχνω το λίγο το γάλα με τον κρόκο τα ζυμώνω και ριχνω με προσοχή μέρος από το υπόλοιπο γάλα. Όταν η ζύμη μου φτάσει στο σημείο που έχει γίνει λεία και γυαλιστερή είναι έτοιμη. Τότε χωρίζω την ζύμη σέ μπάλες βάζω στα χέρια μου λίγο ελαιόλαδο και αλοιφω την κάθε μπάλα. Τις τυλίγω σε μεμβράνη και τις αφήνω όλη την νύχτα στο ψυγείο.
.
Το πρωί παίρνω μία μπάλα ζύμης το δουλεύω να μαλακώσει λίγο και το περνάω από το μηχανάκι που ανοίγουμε φύλλα.
Το περνάω 3-4 φορές να γίνει όμορφο το ζυμάρι μου.
Και αρχίζω και ανεβάζω τα νούμερα στο μηχανάκι έως ότου να φτάσει στο πάχος που θέλω.
Αρχίζω από το 2 μετά στο 5 και για τις μικρές στο 9.
Ενώ για τις μακριές στο 7.Τα απλώνω σε κρεβάτια με ρυζάλευρο για να μην κολλάνε.
Εχω τα τζάμια ανοιχτά για να (τραβάνε).
Τα κόβω πόσο μικρές ή μεγάλες τις θέλω και τις βάζω αραιά - αραιά στο κρεβάτι επάνω με το παράθυρο ανοιχτό και την σιτα κατεβασμένη.
Τις ανακατεύουμε κατά διαστήματα.
.
Όταν στεγνώσουν τελείως τις αποθηκεύουμε σε μαξιλαροθήκες να αερίζονται για να μην μουχλιασουν.
Εγώ από πέρσι τις αποθηκεύω σε σακούλες vacuum.
Συνταγή από κ. Anna Lampropouloy