Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Το πιο αφράτο γευστικό τσουρέκι ταψιού γεμιστό μέσα -έξω !!!


Το πιο αφράτο γευστικό τσουρέκι ταψιού γεμιστό μέσα -έξω !!!

ΥΛΙΚΑ ΖΥΜΗΣ:

100 γρ βουτυρο λιωμενο ζεστο,

50 γρ σπορελαιο, 

250 γρ ζαχαρη,

2 αυγα,

1 ασπραδι αυγου,

μισο κοφτο κ γ αλατι,

300 γρ ζεστο γαλα,

100 γρ νερο ζεστο,

1 φακελακι ξερη μαγια,

1 φ.μαχλεπι,

1 φ.κακουλε,

2 βανιλιες,

800 με 900 γρ αλευρι για τσουρεκια η και απλο!!!!          

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Βαζουμε στο μπολ το βουτυρο και το σπορελαιο και την ζαχαρη και τα ανακατευουμε 2 λεπτα!Ριχνουμε τα αυγα,το αλατι,το γαλα,το νερο και ανακατευουμε 1 λεπτο!

Ριχνουμε την μαγια ανακατευουμε 1 λεπτο!

Ριχνουμε το μαχλεπι το κακουλε τις βανιλιες ανακατευουμε 1 λεπτο ολη η διαδικασια ανακατεματος με συρμα!

Ριχνουμε 2 ποτηρια αλευρι ανακατευουμε με συρμα!

Ριχνουμε 2 ποτηρια αλευρι ανακατευουμε με ξυλινη κουταλα!

Συνεχιζουμε ριχνουμε σιγα-σιγα αλευρι και αρχιναμε να ζυμωνουμε!

Βαζουμε στον παγκο αλευρι ριχνουμε τθν ζυμη πανω του και αρχιναμε να ζυμωνουμε παιρνοντας λιγο λιγο αλευρι ζυμωνουμε πολυ μεχρι η ζυμη να γινει λεια!

Λαδωνουμε ενα μπολ βαζουμε την ζυμη μεσα την λαδωνουμε καλα και την βαζουμε μεσα σε μια μεγαλη σακουλα!

Την βαζουμε σε μερος ζεστο και την σκεπαζουμε με μια κουβερτα και την αφηνουμε για 1 ωρα και 40 λεπτα!

Στην συνεχεια την βγαζουμε απο την σακουλα την παταμε με την γροθια μας να ξεφουσκωσει απαλα ομως!

Την βαζουμε στον παγκο και την κοβουμε σε 2 κομματια των 400 γρ και αλλα 9 των 80 γρ!

Φτιαχνουμε ολα τα κομματια μπαλες!

Τις βαζουμε πανω στην λαδοκολα και τις αφηνουμε για 20 λεπτα!

Στην συνεχεια ανοιγουμε τις μπαλες των 400 γ ρ σε φυλλα τετραγωνα 28χ28!

Βαζουμε λαδοκολα στο ταψι φουρνου και βαζουμε το ενα φυλλο!

Πανω στο φυλλο αλοιφουμε μαρμελαδα!

Στην συνεχεια το αλλο φυλλο το κοβουμε σε πολυ λεπτες λωριδες η καθε λωριδα παχος 1 δακτυλου!!!Ανα 3 λωριδες φτιαχνουμε πλεξουδες!

Τις βαζουμε πανω στην μαρμελαδα!

Στην συνεχεια τις υπολοιπες μπαλες τις κανουμε ολες κορδονια!

Αυτα τα κορδονια τα παταμε λιγο οσο να ανοιξουν βαζουμε μαρμελαδα στο καθενα και τα κλεινουμε με προσοχη!

Πλαθουμε συνολικα 4 πλεξουδες και τις βαζουμε γυρω γυρω !

Και με λιγη ζυμη που κοβουμε απο τα πλαγια τις καθε πλεξουδες φτιαχνουμε μπαλιτσες και τις βαζουμε στις γωνιες!Και το αφηνουμε να φουσκωσει τουλαχιστον 30 λεπτα!

Τελος χτυπαμε 2 κροκους αυγων με λιγο κρυο γαλα και αλοιφουμε!

Ψηνουμε στους 180 β προθ αντισ.μεσαια σχαρα μεχρι να κοκκινησει καλα εμενα μου πηρε 30 λεπτα!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Tzeni Tsanaktsidou-Ομάδα -ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!