Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Τυροπιτάρια ή Μπαχλαμπάτσα-τοπικά παραδοσιακά από Λέσβο !!!


Απίθανα τυροπιτούδια χορταστικά και πεντανόστιμα από Λέσβο παραδοσιακά !!!

ΥΛΙΚΑ:
Για τη ζύμη
1 κούπα νερό
2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
αλάτι
1 κουταλιά της σούπας ξύδι
αλεύρι όσο πάρει να γίνει ζύμη ελαστική
περίπου 500 γραμ. για όλες τις χρήσεις.


 Για τη γέμιση
τριμμένη γραβιέρα
ή κεφαλοτύρι
ή τριμμένη φέτα.



ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ολα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε -χωρίζουμε σε μικρές μπαλίτσες .
Τις πατάμε με την παλάμη μας να ανοίξουν και γεμίζουμε με τυρί της επιλογής μας και κλείνουμε χωρίς να τρυπήσουν μην τρέξει το τυρί .





Αφού τα κλείσουμε καλά τα πατάμε με την παλάμη μας να γίνουν λεπτά.
Τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι και τα εξαφανίζουμε !!!!

 Aπό ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ







Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

Πετιμέζι και ο τρόπος που το φτιάχνουμε !!!


Το πετιμέζι μου είναι χωρίς στάχτη η ασπρόπετρα που βάζουν μέσα για να το κόψουν..!!
Ομολογώ ότι καλύτερο δεν έχω ξαναφάει ...!! Εβγαλα 1,50 κιλό πετιμέζι!!
Υλικά
10 κιλά σταφύλια σουλτανίνα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μάδησα τα σταφύλια και τα έπλυνα πολύ καλά!!
Τα έστιψα λίγα λίγα με ένα βαρύ μπουκάλι τα πατούσα μέσα στην λεκάνη να λιώσουν και τέλος τα έστιβα καλά με τα χέρια μου!!
Τέλος πήρα τον μούστο και με μια σήτα που μέσα είχα βάλει διπλό τούλι τον έριχνα από την μία λεκάνη στην άλλη ..αυτό το έκανα πέντε φορές.
Ο μούστος τότε είναι πεντακάθαρος..
Τέλος τον έβαλα στην φωτιά και τον ξάφρισα μια φόρα...δεύτερη δεν χρειάστηκε .



Τον άφησα να βράσει δύο ώρες.
Τέλος έκλεισα το μάτι τον άφησα να κρυώσει!!
Την άλλη μέρα τον σούρωσα πάλι  μέσα στην σήτα με διπλό τούλι.
Έβαλα στην κατσαρόλα να βράσει πάλι και σε μία ώρα ήρθε και έδεσε και έγινε σαν μέλι..!!
Δεν μπορώ να σας περιγράψω την νοστιμιά του..ανώτερο και από θυμαρίσιο μέλι !!
Μια κουταλιά του γλυκού θα λαμβάνει η οικογένειά την ήμερα τις κρύας ημέρες του χειμώνα.Κάνει καλό στην υγεία!!





Gogo Samiou    ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ /ΗΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κέικ Βραζιλίας !!!



Υλικά
3 καρότα ωμά
3 αυγά
3/4 φλιτζάνι τσαγιού ηλιέλαιο
2 φλιτζάνια ζάχαρη (εγώ έβαλα 1,5)
2 φλιτζάνια αλεύρι κοσκινισμένο
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 βανίλια

Επικάλυψη
1 κουταλιά βούτυρο
1 ζαχαρούχο
6 κουταλιές καουτόνικ

Ζεστάνετε σε κατσαρόλα το Βιτάμ προσθέστε το ζαχαρούχο  ρίξτε και το καουτόνικ και ανακατέψτε καλά.

Εκτέλεση κέικ 
Βάλτε στο μούλτι τα 4 πρώτα υιικά να χτυπηθούν καλά και μετά ρίξτε τα υπόλοιπα υλικά και χτυπήστε 5 λεπτά.
Λαδώστε και αλευρώσατε ένα μέτριο ταψάκι (εγώ το έφτιαξα σε φόρμα στρόγγυλή ) και ρίξτε το μείγμα και ψήστε στους 170 βαθμούς .
Μόλις ψηθεί τρυπήστετο παντού και ρίξτε την επικάλυψη.

Δεν είχα όμως ζαχαρούχο γάλα και το έκανα με σάλτσα σοκολάτας που μπορείτε να κάνετε κι εσείς σας δεύτερη επιλογή
250ml γάλα
250γρ κουβερτούρα
1κ.σ.βούτυρο
2κ.γ.μέλι

Ολα μαζί να λιώσουν και  το ρίχνουμε επάνω από το κέικ .Καλή επιτυχία !!!

Eleni Kalaitzidou-"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

Τσουρεκάκια με ζαχαρούχο μούρλια !!!


Έφτιαξα μια δόση τσουρεκάκια με ζαχαρούχο γάλα κι έγιναν φανταστικά και ανάρπαστα !!! Δοκιμάστε τα κι εσείς !!

 Υλικά
1 ζαχαρούχο γάλα
2,5 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2,5 κουτιά ζάχαρη --τα κουτιά από το άδειο ζαχαρούχο για μέτρημα-
2 κουτιά σπορέλαιο
3 κουτιά χλιαρό νερό
6 αυγά
220 γραμ μαγιά νωπή
2 βανίλιες
1 κουταλιά σούπας μαχλέπι
1 κουταλιά σούπας μαστίχα κοπανισμένη
χυμό και ξύσμα από ένα πορτοκάλι

 Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ζαχαρούχος σε πολύ χαμηλή  φωτιά μαζί  με την ζάχαρη  ώσπου να ενσωματωθούν.
Προσθέτω  το καλαμποκέλαιο, χτυπάω τα αυγά και  τα ρίχνω άμεσα στο γάλα τα κατεβάζω από τη φωτιά.
Σε μία λεκάνη λιώνω τη μαγιά με το νερό  ρίχνω το μείγμα με το γάλα και τα αυγά και  όλα τα υπόλοιπα  υλικά βουτώντας τα χεριά μου σε λίγο καλαμποκέλαιο.
Σκεπάζω για 2 ώρες να φουσκώσει το μείγμα ,το πατάω με τα χέρια να ξεφουσκώσει άλλη μία ώρα  να φουσκώσει ξανά και  πλάθω τα τσουρέκια τα βάζω σε λαδωμένη λαδόκολα  σε ταψί σκεπάζω για να φουσκώσουν περίπου μισή ώρα,τα αλείφω με αυγό χτυπημένο κ από πάνω  αμύγδαλο-- αν θέλουμε  κι έχουμε --και ψήσιμο --στο δικό μου φούρνο περίπου μισή ώρα στους 170 βαθμούς!


Vasw Kexagia‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Λουκουμάδες λαχταριστοί με πατάτα !!!!

Αυτούς τους λουκουμάδες να τους φτιάξετε όλοι !!!  Δεν θα έχετε ξαναφάει τόσο ωραίους !!  Παραδοσιακή συνταγή από Λέσβο !!!
 Τα υλικά είναι  για πολλούς λουκουμάδες αλλά και να μείνουν τρώγονται και την άλλη μέρα αρκεί να μελώσετε όσους θα φάτε κάθε φορά !! Αν θέλετε λιγότερους μοιράσετε τα υλικά στην μέση όπως έκανα κι εγώ και βγήκαν όσοι φαίνονται δηλαδή αρκετοί !!!


ΥΛΙΚΑ για μεγάλη δόση
2 κιλά αλεύρι Αλατίνη για όλες τις χρήσεις
1 κιλό πατάτες
φακελάκια μαγιά νωπή 50 γραμ .
1 κοφτό κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 και 1/2 ποτήρια του νερού νερό
Καλαμποκέλαιο για το τηγάνισμα
Για από πάνω στο σερβίρισμα
κανέλα μέλι καρύδι.



ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ
Καθαρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια μικρά τις πατάτες και τις βράζουμε καλά.
Τις στραγγίζουμε καλά και τις βάζουμε σε μεγάλο μπολ τις λιώνουμε με το ειδικό εργαλείο πουρέ ή με ένα πιρούνι.


Προσθέτουμε την μαγιά αραιωμένη σε λίγο ελάχιστα χλιαρό νερό το αλάτι και το νερό και τα ανακατεύουμε καλά να γίνει χυλός όπως σας δείχνω λείος .



Ρίχνουμε και το αλεύρι λίγο λίγο ανακατεύουμε  με τον αυγοδάρτη ή με το χέρι μέχρι να δούμε να γίνει παχύς χυλός όχι νερουλός γιατί δεν θα πετύχουν ..




 Το αφήνουμε κάπου ήσυχα να φουσκώσει θα το δείτε και θα το καταλάβετε τότε είναι έτοιμη για τηγάνι.Βάζουμε το λάδι να κάψει πολύ καλά και παίρνουμε κοντά μας ένα φλιτζάνι με νερό ένα μεγάλο κουτάλι για να το βουτάμε μέσα κάθε φορά να μην κολλάει η ζύμη.Ο τρόπος να βγούνε στρογγυλά είναι απλός βουτάμε το χέρι μέσα στην ζύμη παίρνουμε στην χούφτα μας την κλείνουμε και με το κουτάλι βρεγμένο παίρνουμε το περίσσιο δείτε φωτογραφία και ρίχνουμε στο καυτό λάδι.



Κάθε φορά βουτάμε το κουτάλι στο νερό θα παίρνετε μικρά κομμάτια ζύμης η φωτογραφία είναι ενδεικτική.Τους ακουμπάμε σε χαρτί κουζίνας λίγο και σερβίρουμε με μέλι κανέλα κι αν έχετε τριμμένο καρυδάκι !! Καλή επιτυχία γιατί όρεξη θα έχετε σίγουρα !!!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2017

Αρωματικό καρύκευμα για όλα τα φαγητά !!!


Όλη η νοστιμιά στα φαγητά  και τα μυστικά κρύβονται μέσα σε αυτά εδώ τα μαγικά βαζάκια!!!Αρωματικό καρύκευμα για όλα τα φαγητά κατσαρόλας και  φούρνου....!!
Για πουλερικά, κρεατικά, ψάρια!!

Υλικά
4 μεγάλα κρεμμύδια
2 μεγάλα κεφάλια σκόρδα
1/2 ματσ μαϊντανό
,1/4απο το ματσάκι δυόσμο
1/4 από το ματσάκι βασιλικό
1/4 από το ματσάκι φρέσκια ρίγανη
Λίγο δενδρολίβανο
μισή κούπα ελαιόλαδο
και ότι άλλο αρωματικό βότανο έχετε εσείς
και λίγο αλάτι.



Τα διαλύουμε όλα μαζί στο μπλέντερ ξεκινώντας από τα σκόρδα και μετά τα κρεμμύδια και τα βότανα ,το βάζουμε σε βαζάκια αποστειρωμένα καλύπτουμε την επιφάνεια με λάδι και τα διατηρούμε στο ψυγείο για πολλούς πολλούς μήνες..! Μια κουταλιά του γλυκού αρκεί να αρωματίσει το φαγητό σας!!

Gogo Samiou- "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πτί φουρ με σοκολάτα κι καρύδα !!


Υλικά

250γρ αγελαδινό βούτυρο
325  γραμ αλεύρι
190  γραμ ζάχαρη άχνη
1 αυγό
1 βανίλια




Χτυπάμε στο μίξερ Ζάχαρης με βούτυρο.
προσθέτουμε  το αυγό το αλεύρι την  βανίλια.
Ζυμώνουμε και κάνουμε μικρά μπαλάκια.
Τοποθετούμε  σε ταψί με λαδόκολλα και  τα πατάμε  από πάνω με ένα πιρούνι.
Ψήνουμε  στους 180 για 15λεπτα.
Αφήνουμε  να κρυώσουν και βάζουμε  σε ένα μπισκοτάκι μαρμελάδα η ταχίνι κ το καπακώνω με ένα άλλο.

Για τη σοκολάτα περίπου 50γρ κουβερτούρα κ λίγο σπορέλαιο τα λιώνουμε  μαζί και  αλείφουμε από πάνω με ένα πινέλο.
Πασπαλίζουμε με λίγο ινδοκάρυδο προαιρετικά.
*Αν θέλουμε αντί να τα περάσουμε σοκολάτα από πάνω με πινέλο-- τα βουτάμε το μισό τους μέρος σε σοκολάτα.

Μαριλία Μακρίδου - Βασιλεία Βάγια - "ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".