Τρίτη 16 Ιανουαρίου 2018

Μαρμελάδα πορτοκάλι !!



Υλικά
5-6 πορτοκάλια ολόκληρα
ζάχαρη όσο το βάρος των πολτοποιημένων πορτοκαλιών αφού πρώτα τα βράσουμε
Λίγο χυμό λεμονιού
Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τα πορτοκάλια.
Τα βάζουμε στην κατσαρόλα να τα σκεπάζει το νερό και βράζουμε για 30  λεπτά.
Αλλάζουμε το νερό και ξαναβράζουμε για 30 λεπτά ακόμα περίπου να δούμε να μαλακώσουν.
Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν
 Τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες  ή τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ .
Οτι ζουμί βγάλει το κρατάμε.
Ζυγίζουμε τα πολτοποιημένα πορτοκάλια και τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με την ίδια ποσότητα σε βάρος ζάχαρη,δηλαδή 1 κιλό πολτός πορτοκάλι.1 κιλό ζάχαρη




Τα βράζουμε για μισή ώρα περίπου στην κατσαρόλα μαζί με ότι χυμό μαζέψαμε όταν τα κόβαμε  να δέσει η μαρμελάδα μας.
Λίγο πρίν το τέλος προσθέτουμε λίγο χυμό λεμονιού
Εντωμεταξύ βάζουμε τα βαζάκια που θα την τοποθετήσουμε την μαρμελάδα στο φούρνο να ζεσταθούν για να κλείσουν αεροστεγώς έτσι διατηρείτε περισσότερο καιρό .
Μόλις μας πήξει η μαρμελάδα την βάζουμε αμέσως μέσα στα βάζα και τα κλείνουμε καλά .Η μαρμελάδα θα πήξει λίγο περισσότερο όταν θα κρυώσει .Καλή επιτυχία!!



Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ζαμπονοτυρόπιτα σφολιάτας !!!



Υλικά:
 1 πακέτο φύλλα σφολιάτας
1 τυρί κρέμα Philadelphia
12 φέτες ζαμπόν
12 φέτες μπέικον
300 γρ. τυρί τριμμένο gouda
1 αυγό
Σουσάμι
Λίγο γάλα.

Εκτέλεση
Ανοίγουμε τα φύλλα και τα αλείφουμε με το τυρί, απλώνουμε από 6 φέτες ζαμπόν και μπέικον και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί.
Τυλίγουμε και χαράζουμε το φύλλο. Χτυπάμε το αυγό με λίγο γάλα και το ρίχνουμε από πάνω. Στο τέλος πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
Καλή επιτυχία.

Αρτεμις Υφαντη‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Αφράτη Μηλόπιτα !!!


Υλικά Συνταγής

    2 φλ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
    2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
    1 φλ. βούτυρο
    1½ φλ. ζάχαρη
    2 αυγά
    4 μήλα κομμένα σε κυβάκια
    1/4 φλ. κονιάκ
    1/2 φλ. γάλα
    1 κ.γλ. κανέλα
    1 κ.γλ. γαρίφαλο



Εκτέλεση

Για την εύκολη μηλόπιτα σαν κέικ, χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο και τη ζάχαρη να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα και ανακατεύουμε καλά.
Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν πάουντερ και προσθέτουμε το κονιάκ, το γάλα, την κανέλα και το γαρίφαλο.
Ανακατεύουμε ώστε να έχουμε ένα μείγμα απαλό όπως ακριβώς του κέικ. Προσθέτουμε τα μήλα κομμένα σε κυβάκια και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε λίγο ακόμη.


Αλείφουμε με βούτυρο και πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα ταψάκι διαμέτρου 28 εκ. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα και ψήνουμε στους 180˚C για 1 ώρα.
Bγάζουμε τη μηλόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά περίπου και έπειτα τη σερβίρουμε.!!

Συνταγή Αργυρώ Μπαρμπαρίγου Εκτέλεση Μιχαέλα Στεφανούδης


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σούπα λαχανικών!!


Υλικά:

1,5 - 2 λίτρα ζωμό κοτόπουλο
1 κούπα πατάτα
1 κούπα γλυκοπατάτα
1 κούπα καρότα
1 κούπα κολοκύθα κίτρινη
1 κρεμμύδι μεγάλο
1/2 κούπα σέλερυ
1/2 κούπα μπρόκολο
1 κούπα kale
1/2 κούπα μπιζέλια
1/2 κούπα καλαμπόκι
Λίγο μαϊντανό
2 σκελίδες σκόρδο
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι, σκόρδο σκόνη, κουρκουμά, θυμάρι, φύλλο δάφνης, πάπρικα, νιφάδες τσίλι



Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε και κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα λαχανικά μας.
Βάζουμε σε κατσαρόλα ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σέλερυ μέχρι να μαλακώσει λίγο το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα μαγειρεύουμε για 2 λεπτά.

Βάζουμε τα μπαχαρικά ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε το ζωμό
(Όχι όλο μόνο αν χρειαστεί). Βράζουμε τα λαχανικά για 20 με 25 λεπτά (δοκιμάστε αν είναι έτοιμα). Όταν είναι έτοιμα βγάλτε το φύλλο δάφνης και περάστε τα λαχανικά από το μπλέντερ προσθέτοντας ζωμό από τη κατσαρόλα ανάλογα.
 Πόσο πηχτή τη θέλετε. Σερβίρετε με λίγο γιαούρτι ή κρέμα γάλακτος.

Elena Psillia-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Κουλουράκια βουτύρου !!!


Πολύ πολύ αφράτα μυρωδάτα κουλουράκια βουτύρου !!!


Υλικά
250 γραμμάρια βούτυρο γάλακτος,
1 μπέικιν,
2 κούπες τσαγιού αλεύρι,
1 βανίλια,
1 κούπα του τσαγιού ζάχαρη,
λίγο αλάτι,
χυμό ενός πορτοκαλιού




Χτυπάμε 15 λεπτά το βούτυρο με την ζάχαρη,προσθέτουμε το χυμό και τέλος το αλεύρι,το μπέικιν,και την βανίλια!
Τοποθετούμε με κορνέ στο ταψάκι,εάν δεν έχουμε κορνέ με σακούλα.
 Βάζουμε φιλέ αμύγδαλο!!Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για.20 λεπτά!!!

Tzeni Tsanaktsidou OI XΡΥΣΟΧΕΡΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μελιτζάνες φούρνου γεμιστές με τυρί !!!



Απίστευτη νοστιμιά !!!


ΥΛΙΚΑ για 10 με 13 μελιτζάνες
Μελιτζάνες   μακρόστενες  [τσακώνικες]
3 μέτρια κρεμμύδια κομμένα
4-5 σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
500 γραμ .ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
κασέρι κομμένο σε μπαστουνάκια ,τόσα όσες και οι μελιτζάνες
αλάτι -πιπέρι-ζάχαρη -λάδι




Καθαρίζουμε από το κοτσάνι της μελιτζάνες  τις σκουπίζουμε και τις τηγανίζουμε μέχρι να μαραθούν και τις τοποθετούμε στο ταψί μας στην  σειρά.



Έχουμε κόψει σε μπαστουνάκια το κασέρι και με το χέρι κάνουμε μία ''τομή'' και το βάζουμε στην μέση της κάθε μελιτζάνας .Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε κρεμμύδι σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν λίγο .





Προσθέτουμε και τις ντομάτες  μαϊντανό αλάτι,πιπέρι .και ζάχαρη  και μαγειρεύουμε για 1 τέταρτο περίπου να δέσει η σάλτσα -αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο νερό..Ρίχνουμε όλο αυτό το μείγμα λαχανικών πάνω από τις μελιτζάνες και τις ψήνουμε στο φούρνο 180 αέρα μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια δεν θέλει πολύ περίπου 15 με 20 λεπτά.









ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Αν θέλετε πασπαλίστε όλη την επιφάνεια  του φαγητού με κάποιο τριμμένο μαλακό τυρί και μετά φουρνίστε το.
Eπίσης εγώ όπως βλέπετε έκοψα λίγες πατάτες κυδωνάτες και πάλι κομμένες στην μέση τις πέρασα λίγο από το τηγάνι και τις έβαλα στην άκρη στο ταψί και τις σκέπασα κι αυτές με την σάλτσα κι έγιναν κατά το ψήσιμο πεντανόστιμες . Καλή επιτυχία!!

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Φλαγούνα !!


Φλαγούνα !! Παραδοσιακή συνταγή Μεσολογγίου

 Υλικά :
 Ι κιλό αλεύρι
Μαγιά 1 φακελάκι ,η 20γραμ.σε μορφή νωπή
 1 ποτήρι Λάδι (όσο πάρει)
Μισό κιλό φέτα
 1 πρέζα χοντρό αλάτι ή 2 πρέζες ψιλό (εξαρτάται πόσο αλμυρή είναι η φέτα)
 Εκτέλεση:
Ζυμώνουμε τη μαγιά με το αλεύρι (νερό όσο πάρει) και το λάδι.
 Το αφήνουμε για κάμποση ώρα να φουσκώσει.
 Και έπειτα έχουμε θρυμματίσει τη φέτα και την προσθέτουμε ζυμώνοντας για λίγο ακόμη.
Λαδώνουμε το ταψί μας και την αδειάζουμε μέσα
 Ψήνουμε στους 180 για 45’ (εξαρτάται και από τον κάθε φούρνο.
Συνταγή από την μαμά φίλης τις σελίδας μου  Αretousa Areti από το Μεσολόγγι  την ευχαριστώ πολύ πραγματικά έγινε πολύ ωραία !!

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ