Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Μπάρες υγιεινές με κακάο ταχίνι και μέλι !!!


Υγιεινές μπάρες με κακάο, ταχίνι και μέλι. Απλά όνειρο.... !!!

Υλικά

2/3 κούπας μέλι
1/2 κούπα ταχίνι ή φυστικοβούτυρο
1/4 κούπας μαύρη ζάχαρη📌 εγώ έβαλα ζάχαρη καρύδας
1/4 κούπας κακάο
1/2 κουταλιά γλυκού βανίλια σε σκόνη
1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι
2 κούπες νιφάδες βρώμης
2 κούπες corn flakes ή δημητριακά ρυζιού
1 κούπα σταγόνες ή τριμμενη μαύρη σοκολάτα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε μια μεγάλη κατσαρόλα τοποθετούμε το μέλι,το ταχίνι,την μαύρη ζάχαρη και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτια ώσπου να λιώσει η ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς.Αποσύρουμε απο την φωτιά και προσθέτουμε το κακάο,την βανίλια και το αλάτι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.Προσθέτουμε και την βρώμη και συμπληρώνουμε λίγα λίγα τα δημητριακά.Όταν δούμε οτι αρχίζει να γίνεται σκληρό σταματάμε να προσθέτουμε δημητριακά και προσθέτουμε τα 2/3 της κούπας με τις νιφάδες σοκολάτας.Επειδή το μείγμα είναι ζεστό η σοκολάτα θα αρχίσει να λιώνει και να ενσωματώνεται με το μείγμα γι'αυτό αν θέλουμε να μην διαλυθεί εντέλως την ανακατεύουμε ελάχιστα.Τοποθετούμε το μείγμα σε ταψί στο οποίο έχουμε απλώσει αλουμινόχαρτο και το έχουμε λαδώσει.Πασπαλίζουμε την σοκολάτα του έχουμε αφήσει στην άκρη και πιέζουμε το μείγμα με τα χέρια μας για να απλωθεί καλα και να μην αφήνει κενά.Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 3 ώρες.Όταν το βγάλουμε,αναποδογυρίζουμε το ταψί στον πάγκο της κουζίνας,αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και κόβουμε σε ορθογώνια κομμάτια και τα τυλίγουμε με μεμβράνη.Διατηρούνται στο ψυγείο για 2 μήνες και στην κατάψυξη για 6 μήνες.Έτοιμα!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Αννα Κασσανδρεια ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

Σπαράγγια ομελέτα !!!!


Πάρα πολύ νόστιμη ομελέτα με σπαράγγια !!!!

Υλικά
Άγρια σπαράγγια
3 αυγά ( δικά μας)
Αλάτι
Μαύρο πιπέρι
Παίρνουμε τα σπαράγγια, τα ξεπλένουμε κάτω από τη βρύση για να φύγουν τυχόν ζουζούνια και τα αφήνουμε να στραγγίσουν.
Κατόπιν βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά με λίγο λάδι και προσθέτουμε τα σπαράγγια μέχρι να μαραθούν. Δεν τ’ αφήνουμε πολλή ώρα γιατί θα καούν. Χτυπάμε τ’ αυγά, με το αλάτι και το μαύρο πιπέρι και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τα σπαράγγια.
Αφού ψηθεί η ομελέτα τη βγάζουμε στο πιάτο .
Είναι πάρα πολύ νόστιμη!

  Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Αννα Κασσανδρεια ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Τσουρεκάκια νηστίσιμα !!!!

Νηστίσιμα τσουρεκάκια πολύ αρωματικά αφρός σκέτος !!!

Υλικά

250 ml νερό χλιαρό προς ζεστό

24 γραμ νωπή μαγιά

200 γραμ ζάχαρη

1 κουτ σούπας κακουλέ 

μία πρέζα αλάτι

1 κουτ γλυκού μαχλέπι

1/2 κουτ γλυκού μαστίχα

Αν θέλουμε ξύσμα ενός πορτοκαλιού 

500 με 600 γραμ αλεύρι για τσουρέκια ή για όλες τις χρήσεις

100 γραμ μαργαρίνη .

Εκτέλεση 

Βάζουμε  στο μπολ την μαγιά 2 κουτ σούπας ζάχαρη το νερό και 2 κουτ σούπας αλεύρι και ανακατεύουμε με σύρμα καλά και το σκεπάζουμε για 15 λεπτά .

Βάζουμε σε άλλο μπολ 2 ποτήρια αλεύρι και πάνω από το αλεύρι ρίχνουμε το αλάτι ανοίγουμε μία λακουβίτσα και ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά .

Τα ανακατεύουμε με σπάτουλα απαλά.

Ρίχνουμε την ζάχαρη και τα μυρωδικά.

Συνεχίζουμε και ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι  

Τέλος ρίχνουμε το βούτυρο μαλακό και ζυμώνουμε .

Αλευρώνουμε τον πάγκο μας και βάζουμε την ζύμη μας και ζυμώνουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει λεία και να μην κολλάει.

Λαδώνουμε ελαφρώς ένα μπολ και την βάζουμε μέσα .

Την σκεπάζουμε για 2 ώρες .

Συνεχίζουμε βάζουμε την ζύμη στον πάγκο μας και με τον πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο  1 εκατοστό πάχος .

Κόβουμε ίσες λωρίδες  και αρχίζουμε ανά τρείς λωρίδες και πλέκουμε τα τσουρέκια πλεξούδες .

Δηλαδή από τις πλεξούδες που πλέκω  με τρεις λωρίδες βγαίνουν 4 μικρά τσουρεκάκια .

Τα βάζουμε στην λαδόκολλα και τα σκεπάζουμε για 30 λεπτά .

Στο τέλος τα αλείφουμε με γάλα καρύδας ρίχνουμε σουσάμι και τα ψήνουμε 180 βαθμούς προθερμασμένο φούρνο αντίσταση μεσαία σχάρα 25 λεπτά φυσικά ανάλογα τον φούρνο .

Σε μικρό μέγεθος βγαίνουν 50 τσουρεκάκια .


Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι !!!!


Λαχανοντολμάδες νηστίσιμοι  με σάλτσα λεμονιού .... και έγιναν όνειρο !!!!


Υλικά
1 μέτριο λάχανο
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
2 καρότα μέτρια τριμμένα
1 κολοκυθάκι τριμμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
Μισό ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
2 πράσινα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1-2 ντομάτες τριμμένες
1 μεγάλη κούπα του νες ρύζι γλασέ
1 κούπα ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση
Ζεματίζουμε το λάχανο... Ετοιμάζομαι όλα τα παραπάνω υλικά σε μία μεγάλη λεκάνη και ανακατεύουμε πολύ καλά... Τυλίγουμε τους λαχανοντολμάδες, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο από πάνω, ένα ποτήρι νερό, και λίγο αλάτι... Σκεπάζουμε με ένα ρηχό πιάτο, και μόλις πάρουν βράση χαμηλώνουμε στο μισό... Ψήνουμε για 35 με 40 λεπτά... Όταν είναι έτοιμοι, σουρώνουμε σε μικρή κατσαρόλα σιγά-σιγά τα ζουμάκια... Στύβουμε χυμό ενός λεμονιού και διαλύουμε 2 κουταλάκια του γλυκού κορν φλάουρ ίσως και παραπάνω ανάλογα πόσο ζουμάκι έχουμε και το ρίχνουμε μέσα στο κατσαρόλι... Βάζουμε στην εστία και ανακατεύουμε μέχρι να βράσει και να δέσει... Σερβίρουμε με τους λαχανοντολμάδες και καλή μας όρεξη!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Marina Hatzidaki ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Μπιφτέκια με γλυκιά κολοκύθα ψημένα στο φούρνο !!!!


Μπιφτέκια με γλυκιά κολοκύθα ψημένα στο φούρνο... πεντανόστιμοι και υγιεινοί για όσους προσέχουν την διατροφή τους !!!!👌😋
Υλικά
1,200 γρ. κολοκύθα γλυκιά
2 κρεμμύδια τριμμένα
250 γρ. Φέτα
100 γρ τυρί γραβιέρα ή ρεκγάτο
2 αυγά
1/2 κούπα φρυγανιά τριμμένη
5-6 κ.σ. γεμάτες αλεύρι απ'
1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ρίγανη
Αλάτι και πιπέρι

.



Εκτέλεση
Τρίβουμε στο τρίφτη τη κολοκύθα και τα κρεμμύδια αλατίζουμε, ανακατεύουμε και αφήνουμε να κατεβάσουν τα νερά τους για μία ώρα....στη συνέχεια αδειάζουμε το μείγμα σε καθαρή πετσέτα και στύβουμε.... ρίχνουμε σε λεκανίτσα τη κολοκύθα, και προσθέτουμε όλα τα υλικά ανακατεύοντας πολύ καλά... Αφήνουμε στο ψυγείο για λίγη ωρίτσα και κατόπιν παίρνουμε μία μεγάλη κουταλιά σούπας το πλάθουμε ελαφρώς το χέρι και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα....


 

Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στους 200 βαθμούς περίπου μισή ωρίτσα... Αν δούμε ότι έχουν πάρει περισσότερο χρώμα από κάτω γυρίζουμε από την άλλη μεριά και αφήνουμε να ροδίσουν..
Συνήθως φροντίζουν περισσότερο από την κάτω μεριά... Γίνονται πολύ νόστιμοι ελαφροί χωρίς πολλά λάδια για όσους προσέχουν τη διατροφή τους..✓✓✓

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Marina Hatzidaki ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ

Πτι φουρ νηστίσιμα !!!


Νηστίσιμα πτι -φουρ !!!
Υπέροχα με γέμιση μαρμελάδα φράουλαςκαι ροδάκινου !!  Λιώνουν στο στόμα !!!


Υλικα :
250 γρ .βιταμ🧈
6 κ.σ.ζαχαρη αχνη🍙
Χυμο απο ενα πορτοκαλι 🍊
3 κ.σ.κορν φλαουερ
1/2 φακ.μπεικιν
1 καψ.βανιλια
350 περιπου αλευρι γ.ο.χ.
Μαρμελαδα της αρεσκειας σας
Σοκολατ κουβερτουρα,ξηρους καρπους,ινδοκαρυδο για την επικαλυψη.
Ετοιμαζουμε την ζυμη μας η οποια ειναι αφρατη μαλακη και με κορνε κανουμε τα σχεδια σε ταψι στρωμενο με λαδοκολλα.Ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στον αερα στους 180 βαθμους για 20 λεπτα .
Μολις κρυωσουν τα γεμιζουμε με την μαρμελαδα μας .
Λιωνουμε σε μπεν μαρι την κουβερτουρα με λιγο σπορελαιο βουταμε τα πτι φουρ μας και πασπαλιζουμε με ινοκαρυδο και ξηρους καρπους.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Μαρινα Μισαηλιδου ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

Τυρομπαλάκια στο λεπτό πεντανόστιμα !!!

Τα πιο ωραία εύκολα πάαααρα πολύ γρήγορα με λίγα υλικά τυρομπαλάκια μόλις τα έψησα για τα παιδιά που πεινούσαν και τα εξαφανίσανε !!!!

Υλικά 

1 κεσεδάκι γιαούρτι πρόβειο 

1 κεσεδάκι λάδι ελαφρύ 

2 αυγά 

Αυτά τα βάζουμε σε μπολ και τα ανακατεύουμε καλά με το χέρι ή με το σύρμα .

Αμέσως μετά προσθέτουμε 400 γραμ φέτα τριμμένη με το χέρι και ανακατεύουμε ξανά.

Προσθέτουμε και αλεύρι που φουσκώνει μόνο του περίπου μισό κιλό θα το δείτε να πλάθετε σε μπαλάκι και το σταματάτε .


 

Αν θέλουμε προσθέτουμε λίγο αλάτι ..εγώ δεν βάζω .

Προθερμαίνουμε τον φούρνο αέρα στους 180 βαθμούς και λαδώνουμε το ταψί .

Πλάθουμε μπαλάκια τα βάζουμε στο ταψί και σε ένα μπολ βάζουμε ένα κρόκο με λίγο λαδάκι και ανακατεύουμε .

.



Με πινέλο τα περνάμε από πάνω και ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα περίπου μισή ώρα στους 180 βαθμούς !!!

Συνταγή από κ. Παλμύρα Αρίστου 

Εκτέλεση φωτό από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ