Κυριακή 2 Μαΐου 2021

Λαζάνια ζουμερά και τυρένια !!!


Ζουμερά και τυρένια λαζάνια !!!
Στον κιμά σήμερα προσέθεσα μανιτάρια και ένα καρότο ψιλοκομμένα καθώς και το εσωτερικό  από δύο χωριάτικα λουκάνικα που έκαναν την διαφορά στην γεύση της bolognaise.
Εγώ τα λαζάνια τα βάζω άψητα γι αυτό αφήνω και την bolognaise μου με πολύ ζουμί που το βάζω όλο στο ταψί (στην κυριολεξία σχεδόν κολυμπάνε τα λαζάνια) και σε κάθε στρώση μπόλικη Παρμεζάνα και μερικές κουταλιές μπεσαμελ ή και κρέμα γάλακτος..
Αυτά είναι τα δικά μου μυστικά για υπέροχα ζουμερά λαζάνια.. Καλή όρεξη .

Τον κιμά τον φτιάχνουμε με λαδάκι κρεμμυδάκι μανιτάρια καρότο ψιλοκομμένο και τα λουκάνικα για έξτρα γεύση -προαιρετικά-.

Τα μαγειρεύουμε αλλά να μείνουν με ζουμάκι ..στρώνουμε τα λαζάνια μία  στρώση μετά γέμιση -λαζάνια γέμιση - αυτό μέχρι να τελειώσουν τα υλικά .

Κάθε στρώση και μπόλικη παρμεζάνα και λίγη κρέμα γάλακτος σε όλη την επιφάνεια.

Τέλος μπεσαμέλ μπόλικο τυράκι τριμμένο από πάνω  .

Ψήνουμε 180 βαθμούς μέχρι να ψηθεί κ να πάρει χρώμα το φαγητό μας .

Μπεσαμέλ 

4 κουτ βούτυρο  

8 κουτ αλεύρι 

γάλα 

αλάτι 

τυρί τριμμένο 

Βάζουμε το βούτυρο να λιώσει προσθέτουμε ανακατεύοντας το αλεύρι και μετά το γάλα ανακατεύοντας μέχρι να πήξει ..γάλα περίπου 500 ml ίσως κ λίγο παραπάνω .

Τέλος αφού δέσει η κρέμα ρίχνουμε ανακατεύοντας κ λίγη παρμεζάνα .

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία  Matia Alvanou

Σμυρνέϊκα κουλουράκια !!!!


Σμυρνέϊκα αυθεντικά κουλουράκια !!!!.. Συνταγή που κάνει εδώ και τουλάχιστον 50 χρόνια η μαμά μου και την ακολουθώ πιστά.Το αποτέλεσμα πάντα με δικαιώνει.. 😋😋
Υλικά..
620γρ βούτυρο Φυτινη
375γρ ζάχαρη
1/2 ποτήρι νερού κονιάκ
1/2 ποτήρι νερού χυμό πορτοκαλιού
2 βανίλιες
3 κουταλάκια μπεικιν
250γρ γάλα πλήρες
Αλεύρι (πάνω από 1 κιλό) μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
Εκτέλεση..
Στο μίξερ χτυπάμε πολύ καλά τη φυτινη και την ζάχαρη.. Προσθέτουμε ένα ένα τα υγρά μας ανακατεύοντας συνέχεια. Έπειτα τις βανίλιες και τέλος το μπεικιν και το ένα κιλό αλεύρι.. Αφού ανακατευτούν πολύ καλά μεταφέρω το μείγμα μου σε μία μεγαλύτερη λεκάνη και συνεχίζω σιγά σιγά με το δεύτερο αλεύρι μέχρι να έχω το επιθυμητό αποτέλεσμα (να μην κολλάει στα χέρια μου)
Από το δεύτερο πακέτο σήμερα δεν μου πήρε ούτε το μισό.
Αλείφουμε με αυγό και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα. 

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία  Matia Alvanou

Ρολό παντεσπάνι με μαρμελάδα !!!!!



Αφράτο γευστικό ρολό  παντεσπάνι με μαρμελάδα !!!!! 

ΣΥΝΤΑΓΉ:

Υλικά:

  5 αυγα-

80 γρ ζάχαρη-

80 γρ σπορελαιο-

1 βανιλια-

155 γρ αλεύρι Φαριναπ κοσκινισμένο-

200 γρ μαρμελάδα φράουλα!! 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ::

Χτυπάμε τα ασπράδια με 40 γρ ζάχαρη σε μαρέγκα! 

Χτυπάμε τους κρόκους με τα 40 γρ ζάχαρη και την βανίλια! 

Ρίχνουμε στο μείγμα κροκων το αλεύρι σε δόσεις και ανακατεύουμε με μαριζ!

Ρίχνουμε και το λάδι ανακατεύουμε!

Τέλος ρίχνουμε σε δόσεις την μαρέγκα ανακατεύουμε απαλά !

Βάζουμε λαδόκολλα στο ταψί φούρνου ρίχνουμε το μείγμα!

Το ισιώνουμε απαλά!

Ψήνουμε στους 200 β προθ.αντισ.μεσαία σχάρα για 10 λεπτά ανάλογα τον φούρνο!

Το βγάζουμε το αναποδογυρίζουμε σε μια λαδόκολλα!

Κόβουμε τα πλαϊνά !

Βάζουμε την μαρμελάδα και το ρολάρουμε! 

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία Tzeni Tsanaktsidou ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!!

Ανατολίτικο Εκμεκ με Λιβανεζικη Κρέμα, Ενα εκπληκτικό γλυκό που σίγουρα θα λατρέψετε!!!


  Ανατολίτικο Εκμεκ με Λιβανεζικη Κρέμα, Ενα εκπληκτικό γλυκό που σίγουρα θα λατρέψετε. Το γνωστό σε όλους εκμεκ με τσουρεκι αλλα με μια κρέμα με καταγωγή απο Λίβανο χωρίς αυγά και πανεύκολη στην παρασκευή της. Δοκιμάστε το και σίγουρα θα ενθουσιαστειτε!!
Μια λατρεμένη συνταγή σας έχω το γνωστό πλέον σε όλους Εκμέκ με τσουρέκι αν και Εκμέκ στα τουρκικά σημαίνει γλυκό ψωμί , εδώ σας έχω το λατρεμένο Εκμέκ αλλά με μια παραλλαγή στη κρέμα. Αυτή η κρέμα είναι από το Λίβανο και έχει σαν βάση το σιμιγδάλι , το γάλα , και μαστίχα Χίου ή Ροδόνερο εσείς επιλέγετε . Το έχω δοκιμάσει και με τις δυο παραλλαγές και πραγματικά είναι απίστευτη, αυτή η κρέμα είναι πανεύκολη χωρίς αυγά και πεντανόστιμη. Δοκιμάστε αυτό το Εκμέκ και είμαι σίγουρος θα το λατρέψετε !!!

ΣΥΝΤΑΓΗ
ΕΚΜΕΚ ΜΕ ΛΙΒΑΝΕΖΙΚΗ ΚΡΕΜΑ ΟΝΕΙΡΟ
Για ένα ταψάκι 30 εκ
ΣΥΝΤΑΓΗ
7-8 Φέτες τσουρεκιού  Συνταγή για τσουρέκι-https://www.youtube.com/watch?v=6eDum...​
90 γρ βούτυρο ή Μαργαρίνη

ΣΙΡΟΠΙ
430 γρ ζάχαρη
260 γρ νερο
2-3 σταγόνες έλαιο πικραμύγδαλο (προαιρετικά)

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΡΕΜΑ
170 γρ σιμιγδάλι  ψιλό
200 γρ ζάχαρη
1 κουτ γλυκού Κόρν Φλάουερ
950 γρ γάλα 3,5% λιπαρά
Μαστίχα χίου τριμμένη ή 25 γρ ροδόνερο
2 σταγόνες έλαιο Πορτοκαλιού

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΔΩ --> https://youtu.be/r4BdKUP45Fo

Τάρτα Oreo με Μους Λευκής Σοκολάτας και Φράουλα!!!!


 Τάρτα Oreo με Μους Λευκής Σοκολάτας και Φράουλα!!!! Μια υπέροχη Ανοιξιάτικη Τάρτα για όλες τις εορταστικές Περιόδους !!!
Μια τάρτα με βάση τα μπισκότα όρεο και με βελούδινη μούς λευκής σοκολάτας απλά θειικό. Για κάθε εορταστική περίοδο και όχι μόνο δοκιμάστε την και σίγουρα θα γίνει μια αγαπημένη σας συνταγή..

ΣΥΝΤΑΓΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΑΣΗ
400 γρ μπισκότα όρεο χωρίς την γέμιση το λευκό
100 γρ βούτυρο

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΟΥΣ ΛΕΥΚΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ
190 γρ λευκή Κουβερτούρα
125 γρ γάλα 3,5 % λιπαρά
250 γρ κρέμα γάλακτος χτυπημένη
5 γρ φύλλα ζελατίνης


ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΔΩ --> https://youtu.be/_Qbf0X5kn9k

Γαλατόπιτα !!!


 Η καλύτερη συνταγή για γαλατόπιτα που έχω φτιάξει, σας προτείνω να την δοκιμάσετε!!! 


  Υλικά
-5 φύλλα χωριάτικα
-170gr αλεύρι μαλακό
-250gr ζάχαρη
-60gr άνθος αραβοσίτου βανίλια
-3 μεσαία αυγά
-200gr βούτυρο
-2lt γάλα φρέσκο
-κανέλα τριμμένη και ζάχαρη

Δείτε την συνταγή εδώ https://youtu.be/XABaAWlFnFk

Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Σταρόζουμο !!!

ΣΤΑΡΟΖΟΥΜΟ!!!🌹

Τοπικό της Σάμου σε άλλα νησιά το λένε κολυβόζουμο!!!!

Συνήθως το φτιάχνουμε στα μνημόσυνα και μοιράζουμε στα σπίτια ,και το τρώμε και τη μεγάλη Παρασκευή πού είναι η μέρα αλάδωτη!!! Αλλά είναι και υγιεινή διατροφή !

ΥΛΙΚΑ

200 γρ. σιτάρι

1 κουταλιά του γλυκού αλάτι

1 κούπα του νες καφέ αλεύρι καβουρδισμένο

1 κούπα του νες καφέ ζάχαρη

450 γρ ταχίνι

1 κούπα καρύδια καβουρδισμενα

1 κουτάλια σούπας κανέλα

2 λίτρα νερό και μια κούπα παραπάνω!!!(Μετράμε το νερό με 1 μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού)

Κανέλα για το πασπάλισμα και γέμιση από τους ξηρούς καρπούς για το πιάτο από πάνω!!!!!!

Πλένουμε το σιτάρι και το βάζουμε από βραδύς σε 2 λίτρα ζεστό νερό να φουσκώσει.

Την επόμενη το βράζουμε με το ίδιο νερό μέχρι να σκάσει το σιτάρι.!!!

Εγώ το κάνω σε χύτρα οπότε αποφεύγω την παραπάνω διαδικασία!!!

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε να γίνει και να ανοίξει το σταρακι, όταν γίνει ανοίγουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλάτι και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά!!!

Σε μια άλλη κατσαρόλα καβουρδίζουμε το αλεύρι μέχρι να πάρει ανοιχτό καφέ χρώμα)

Στη συνέχεια καβουρδίζουμε τους ξηρούς καρπούς στο φούρνο και τους κόβουμε στο μπλέντερ, όχι πολύ λεπτά!!Αφήνουμε μερικά κομμάτια να τα νιώθουμε στο στόμα!!!!

Παίρνουμε ζουμί με μια βαθιά κουτάλα και διαλύουμε το αλεύρι, προσθέτοντας του λίγο λίγο το ζουμί του σιταριού προσέχοντας να μη σβολιάσει μέχρι το αλεύρι να γίνει μια κρέμα.

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει βράση και προσθέτουμε το αλεύρι

Σβήνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει και να γίνει μια ελαφριά κρέμα.

Βάζουμε το ταχίνι σε ένα βαθύ σκεύος. Το αραιώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά την μια κούπα νεράκι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει αραιή κρέμα.

Στη συνέχεια το ρίχνουμε λίγο λίγο στην κατσαρόλα να ενσωματωθεί με τα άλλα υλικά, ανακατεύοντας ζωηρά.

Αναμιγνύουμε τους ξηρούς καρπούς με την κανέλα μέσα στην κρέμα

Σερβίρουμε σε μπολάκια την κρέμα και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και κανέλα.!!!!!Καλή επιτυχία εάν το φτιάξετε!!!!

Αν σας αρέσει περισσότερο γλυκό δοκιμάζετε και μπορείτε να ρίξετε μερικές κουταλιές ζάχαρη ακόμα!!!

Τα υλικά με το( νερό) πρέπει να είναι μετρημένα σωστά!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία   Gogo Samiou Οι Χρυσοχέρες-ηδες !!!