Παρασκευή 30 Απριλίου 2021

Σταρόζουμο !!!

ΣΤΑΡΟΖΟΥΜΟ!!!🌹

Τοπικό της Σάμου σε άλλα νησιά το λένε κολυβόζουμο!!!!

Συνήθως το φτιάχνουμε στα μνημόσυνα και μοιράζουμε στα σπίτια ,και το τρώμε και τη μεγάλη Παρασκευή πού είναι η μέρα αλάδωτη!!! Αλλά είναι και υγιεινή διατροφή !

ΥΛΙΚΑ

200 γρ. σιτάρι

1 κουταλιά του γλυκού αλάτι

1 κούπα του νες καφέ αλεύρι καβουρδισμένο

1 κούπα του νες καφέ ζάχαρη

450 γρ ταχίνι

1 κούπα καρύδια καβουρδισμενα

1 κουτάλια σούπας κανέλα

2 λίτρα νερό και μια κούπα παραπάνω!!!(Μετράμε το νερό με 1 μπουκάλι εμφιαλωμένου νερού)

Κανέλα για το πασπάλισμα και γέμιση από τους ξηρούς καρπούς για το πιάτο από πάνω!!!!!!

Πλένουμε το σιτάρι και το βάζουμε από βραδύς σε 2 λίτρα ζεστό νερό να φουσκώσει.

Την επόμενη το βράζουμε με το ίδιο νερό μέχρι να σκάσει το σιτάρι.!!!

Εγώ το κάνω σε χύτρα οπότε αποφεύγω την παραπάνω διαδικασία!!!

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε να γίνει και να ανοίξει το σταρακι, όταν γίνει ανοίγουμε την κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλάτι και την ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά!!!

Σε μια άλλη κατσαρόλα καβουρδίζουμε το αλεύρι μέχρι να πάρει ανοιχτό καφέ χρώμα)

Στη συνέχεια καβουρδίζουμε τους ξηρούς καρπούς στο φούρνο και τους κόβουμε στο μπλέντερ, όχι πολύ λεπτά!!Αφήνουμε μερικά κομμάτια να τα νιώθουμε στο στόμα!!!!

Παίρνουμε ζουμί με μια βαθιά κουτάλα και διαλύουμε το αλεύρι, προσθέτοντας του λίγο λίγο το ζουμί του σιταριού προσέχοντας να μη σβολιάσει μέχρι το αλεύρι να γίνει μια κρέμα.

Βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά να πάρει βράση και προσθέτουμε το αλεύρι

Σβήνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πήξει και να γίνει μια ελαφριά κρέμα.

Βάζουμε το ταχίνι σε ένα βαθύ σκεύος. Το αραιώνουμε προσθέτοντας σιγά σιγά την μια κούπα νεράκι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει αραιή κρέμα.

Στη συνέχεια το ρίχνουμε λίγο λίγο στην κατσαρόλα να ενσωματωθεί με τα άλλα υλικά, ανακατεύοντας ζωηρά.

Αναμιγνύουμε τους ξηρούς καρπούς με την κανέλα μέσα στην κρέμα

Σερβίρουμε σε μπολάκια την κρέμα και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και κανέλα.!!!!!Καλή επιτυχία εάν το φτιάξετε!!!!

Αν σας αρέσει περισσότερο γλυκό δοκιμάζετε και μπορείτε να ρίξετε μερικές κουταλιές ζάχαρη ακόμα!!!

Τα υλικά με το( νερό) πρέπει να είναι μετρημένα σωστά!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κυρία   Gogo Samiou Οι Χρυσοχέρες-ηδες !!!