Τετάρτη, 17 Οκτωβρίου 2018

Τσουρέκια !!!



ΥΛΙΚΑ: για 3 μεγάλα τσουρέκια

    150 γρ. χλιαρό νερό
    70 γρ.φρέσκια μαγιά
    800-830 γρ. αλεύρι σκληρό ή κατάλληλο για τσουρέκι
    80 γρ. βούτυρο αγελάδος
    200 γρ.φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου(ή αν είναι κρύο από το ψυγείο θα το ζεστάνετε ελάχιστα στο μπρίκι!)
    2 μεγαλούτσικα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου(περίπου 100-110 γρ. συνολικά) + 1 ασπράδι για άλειμμα(μπορείτε να βάλετε και ολόκληρο το αυγό απλά θα βγουν πιο σκούρα)
    200 γρ. ζάχαρη + 1κ.γ. για τη μαγιά
    80 γρ. μέλι
    μαχλέπι,κακουλέ( εγώ έβαλα ένα κ.γ. κοφτό από το καθένα αλλά είναι στην κρίση σας!)
    Αμύγδαλα ψιλοκομμένα για το στόλισμα.




Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό ,μία κ.γ. από τη ζάχαρη και διαλύουμε τη μαγιά.
Προσθέτουμε 170 γρ. από το αλεύρι μας και ανακατεύουμε.
Σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και το αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει!
Σε ένα μπρίκι λιώνουμε το βούτυρο (αρκεί να λιώσουμε το μισό και με τη θερμότητά του θα λιώσει και το υπόλοιπο διότι δεν πρέπει να είναι καυτό).
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο,το γάλα,τα αυγά,τη ζάχαρη,το μέλι,τα μπαχαρικα και το προζύμι.
Ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο του μίξερ και σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι (630 γρ)!
Αφού βάλουμε όλο το αλεύρι ανεβάζουμε λίγο την ταχύτητα και αφήνουμε την μηχανή να κάνει τη δουλειά της(ζύμωμα)!
Μετά απο ένα τέταρτο ελέγχουμε αν η ζύμη μας ξεκολλάει από τα τοιχώματα!
Αν συμβαίνει αυτό είναι έτοιμη…αν όχι αφήνουμε λίγο ακόμα τη μηχανή.
Προσοχή!
Δεν το βγάζουμε αν δεν ξεκολλάει γιατί θα μας απλώσει πολύ στο ψήσιμο.
Ρίχνουμε λίγο λαδάκι (σπορέλαιο) στα χέρια μας και έπειτα βγάζουμε τη ζύμη από το μίξερ.
Με αυτό τον τρόπο δεν θα κολλάει στα χέρια μας!
Της δίνουμε σχήμα μπάλας, τη βάζουμε σε ένα μεγάλο καθαρό μπολ(ή λεκάνη) και χαράσσουμε στην επιφάνειά της έναν σταυρό με ένα μαχαίρι.
Καλύπτουμε  με μεμβράνη και  αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη και να χαθεί ο σταυρός (κολπάκι του Παρλιάρου!!).
Παίρνουμε τη ζύμη και τη χωρίζουμε σε ίσα μέρη.
Κάνουμε κορδόνια και σχηματίζουμε πλεξούδες ανάλογα τα γούστα μας!
Εγώ κάνω αυτήν με τα δύο κορδόνια!


Η συνολική ζύμη έχει βάρος περίπου 1600 γρ. οπότε έφτιαξα 6 κορδόνια από 270 γρ. περίπου.
Για κάθε τσουρέκι χρησιμοποίησα 2 κορδόνια.
Μην ξεχνάτε να βάζετε λίίγο λαδάκι στα χέρια σας αν τυχόν σας κολλάει στο πλάσιμο.
Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για λίγο
.Ένα καλό κόλπο είναι το εξής:
Ανοίγουμε τα μάτια της κουζίνας για λίγο και αφού ζεσταθούν τα κλείνουμε.
Έπειτα τοποθετούμε το ταψί επάνω.
Αλείφουμε με το ασπράδι(προσθέτουμε και ελάχιστο νεράκι μέσα).
Καλό είναι να τα αλείψετε σε δύο δόσεις γιατί καθώς θα φουσκώνουν θα έχουν κενά.
Τέλος,προσθέτουμε το αμυγδαλάκι.
Επειδή δεν είχα φιλέ αμύγδαλο ψιλόκοψα στο μηχάνημα από τα μεγάλα που είχα.
Για να σας πω την αλήθεια βγήκαν νοστιμότερα!!!

Τοποθετούμε ένα μικρό μπολάκι με βραστό νερό στον πάτο του φούρνου.
Καλό είναι να το βάλετε στο σημείο εκείνο που δεν έχει τσουρέκι ακριβώς από πάνω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30 -35 λεπτά.
Τα τοποθετούμε σε σχάρα για να κρυώσουν.
 Όταν είναι έτοιμα τα τυλίγουμε πολύ καλά με μεμβράνη.
Εγώ τα βάζω και σε σακούλα για να είμαι σίγουρη!!!

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!


Από Eva Katramidou με το blog https://www.evicita.gr/
οι χρυσοχερες-ηδες-