Κυριακή 28 Απριλίου 2019

Λυχναράκια Κρητικά !!!






Πάσχα στην Κρήτη χωρίς καλιτσούνια και ειδικά λυχναράκια δεν γίνεται!!!
Έτοιμα και τα δικά μου....



ΥΛΙΚΑ:
1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο-φρέσκο βούτυρο
(μισό-μισό)
1 ποτήρι νερού γάλα
2 ποτήρια νερού ζάχαρη
4 αυγά
5 βανίλιες
3 πακέτα φαρινάπ
Αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:
2 κιλά μυζήθρα (ανθότυρο φρέσκο)
1 1/2 φλυτζάνα τσαγιού (με πιατάκι)ζάχαρη
1 βανίλια
1/2 κγ. κανέλα κοπανισμενη
2 αυγά (το ενα μόνο ο κρόκος)
2 κσ. φρέσκο βούτυρο λιωμένο.



Κοσκινίζουμε το αλεύρι.
Χωρίζουμε τα αυγά. Χτυπάμε τα ασπράδια να σταθούν.
Χτυπάμε τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη και μετά τα ενώνουμε να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα.
Σε λεκανη χτυπάμε το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη να λιώσει όσο γίνεται και προσθέτουμε το μείγμα των αυγών, το γάλα (χλιαρό),τις βανίλιες και προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι ζυμώνοντας με το χέρι.






Πρέπει να γίνει μια εύπλαστη ζύμη για να μπορούμε να ανοίξουμε φύλλο.
Οι μυζήθρα πρέπει να είναι καλά στραγγισμένη(την παίρνουνε 2 μέρες πριν).
Με πιρούνι την διαλύουμε καλά και προσθέτουμε τα υλικά, ανακατεύοντας να γίνουν μους.
Ανοίγουμε φύλλο (το άνοιξα με μηχανή στο νούμερο 7).Κόβουμε με στρογγυλό τσέρκι 11 εκ. Τοποθετούμε τα φύλλα σε κομμάτια τετράγωνα αντικολλητικού χαρτιού,βάζουμε στο καθένα ένα κγ. γέμιση και τα τσιμπάμε.




Τα αλείφουμε με αυγό και βάζουμε λίγη κανέλα κοπανισμενη στο κέντρο.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν.

Συνταγή από αννα καλλεργη-Οι χρυσοχερες-ηδες



ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ