Για το φύλλο τυριού
300 γραμ. αλεύρι
225 γραμ. βούτυρο σε κομματάκια (κρύο)
70 γραμ. παρμεζάνα ή άλλο τριμμένο σκληρό τυρί
1/2 κ.γλ. αλάτι
3-4 κ.σ. νερό
Για τη γέμιση
300 γραμ. κοτόπουλο βρασμένο
1 πράσινη πιπεριά σε λεπτές φέτες
2 κόκκινες πιπεριές σε λεπτές φέτες
2 κίτρινες πιπεριές σε λεπτές φέτες
2 ξερά κρεμμύδια σε λεπτές φέτες
4 κ.σ. ελαιόλαδο
250 γραμ. φέτα σε τρίμματα
1 αυγό χτυπημένο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ. σουσάμι
Φτιάξτε την θα γλύφετε και τα δάχτυλά σας !!!
Εκτέλεση
Για τη ζύμη
Μπορούμε να ζυμώσουμε τη ζύμη της πιπερόπιτας στον κάδο του μίξερ με τους κόφτες ή να την φτιάξουμε όπως παρακάτω. Κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε μπολ. Προσθέτουμε το βούτυρο σε κομματάκια. Με τα ακροδάχτυλα ψιχουλιάζουμε το μείγμα να γίνει σαν βρεγμένη άμμος. Προσθέτουμε το τυρί. Ρίχνουμε κουταλιά κουταλιά το νερό (όχι όλο μεμιάς, ίσως δεν το πιει όλο) και μ’ ένα μαχαίρι αναδεύομαι τη ζύμη. Όταν η ζύμη ενωθεί σε μια μάζα, τη ζυμώνουμε ελαφρά σε μπάλα. Την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε 15΄ στο ψυγείο.
Για τη γέμιση
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά τα κρεμμύδια και τις πιπεριές για 10΄ να γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια.
Κατεβάζουμε απ’ τη φωτιά.
Ψιλοκόβουμε το βρασμένο κοτόπουλο και το προσθέτουμε στο τηγάνι.
Ρίχνουμε τα τρίμματα φέτας και το χτυπημένο αυγό.
Προσθέτουμε την πάπρικα, το πιπέρι και αλατίζουμε τη γέμιση αφού δοκιμάσουμε.
Ανακατεύουμε.
Αφήνουμε λίγο τη γέμιση να κρυώσει.
Λαδώνουμε ελαφρά μεγάλη φόρμα δαχτυλίδι ή μικρό ταψάκι για πίτα 28 εκ.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη, το ένα λίγο μεγαλύτερο απ’ το άλλο.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το κάθε φύλλο 10 εκ. μεγαλύτερο απ’ τη διάμετρο του ταψιού για να καλυφθούν και τα τοιχώματα.
Το στρώνουμε μέσα, με τις άκρες να εξέχουν.
Αδειάζουμε τη γέμιση.
Σκεπάζουμε την πίτα.
Την κλείνουμε γύρω γύρω καλά.
Τρυπάμε με τη μύτη του μαχαιριού το φύλλο σε πολλά σημεία. Αλείφουμε την επιφάνεια με γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι προαιρετικά .
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει καλά.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει για να μπορέσουμε να την κόψουμε σε κομμάτια.
Ελλη Τριανταφύλλου -ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ