Παραδοσιακό νηστίσιμο ριβανί Αγρινίου
500 γρ σιμιγδάλι χοντρό
500 γρ σιμιγδάλι ψιλό
1 κιλό ζάχαρη κρυσταλλική
4 ποτήρια νερό
2 ποτηριά λάδι (βάζω 1 καλαμποκέλαιο & 1 ελαιόλαδο)
2-3 κάψουλες βανίλιας
Ξύσμα και χυμό από 1 λεμονιά
Κανελοζαχαρη για το πασπάλισμα
Αμύγδαλα ασπρισμένα
Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε νερό ,λάδι , ζάχαρη,λεμόνι ξύσμα και χυμό ,βανίλιες ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη και αφήνουμε να πάρει μια βρύση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
Ρίχνουμε το σιμιγδάλι σαν βροχή και ανακατεύουμε συνεχώς να μη σβολιάσει με ξύλινη κουτάλα προσοχή γιατί αρχίζει να πετάγεται μέχρι να δέσει και να ξεκολλάει απόν τα τοιχώματα της κατσαρόλας.
Στρώνουμε σε λαδωμένο ταψί κόβουμε ριβανωτά με μαχαίρι χωρίς δόντια και μπήγομαι σε κάθε κομμάτι ένα αμύγδαλο (εγώ πασπαλίζω λίγη ζάχαρη πριν το ψήσω).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 200 βαθμούς για μια ώρα μέχρι να χρυσοκοκκινήσει για να είναι επιτυχημένο πρέπει να ψηθεί και η κάτω πλευρά γιαυτό τα τελευταία 10 λεπτά τοποθετήστε το ταψί στον πάτο του φούρνου!
Όταν είναι έτοιμο το βγάζετε αφήνετε λίγο να κρυώσει και πασπαλίζετε με την κανελοζάχαρη όχι άχνη ,το κόβουμε όταν κρυώσει εντελώς γιατί διαφορετικά διαλύεται!
Elenfly Helenz-οι χρυσοχέρες-ηδες
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ