Ας θυμηθούμε ένα γλυκό νηστίσιμο μιας και αρκετοί νηστεύουν λόγω του Δεκαπενταύγουστου ΣΑΜΑΛΙ ...νηστίσιμο..Απίστευτη γεύση!!!!😋
Δεν μπορώ να περιγράψω την μυρωδιά του,μοσχοβολάει μαστίχα και πορτοκάλι παντού μέσα έξω πραγματικά!!
Να πω ότι εγώ έβαλα δυο κουταλάκια μαστίχα αντί ένα,και 1 κουταλάκι κάρδαμο (κακουλέ),που δεν το γράφει στη συνταγή,και η ποσότητα ήταν ακριβώς,διακριτικό άρωμα χωρίς πικράδα ☺
Υλικά
1 1/2 φλυτζάνι σιμιγδάλι ψιλό
11/2 φλυτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλιά του γλυκού σόδα μαγειρική
3 φλυτζάνια χυμό πορτοκάλι (1 λίτρο)
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
2 κουταλιές του γλυκού μαστίχα Χίου σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο (κακουλέ).
Εκτέλεση
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπολ,τα ανακατεύουμε καλά,το σκεπάζουμε με μεμβράνη,ή αν έχει καπάκι,και το αφήνουμε 4 ώρες ώστε να φουσκώσει το σιμιγδάλι.
Σιρόπι
1 1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
11/2 φλυτζάνι νερό
1 λεμόνι τον χυμό του
3 βανίλιες
2 κουταλιές της σούπας γλυκόζη
Εκτέλεση
Βάζουμε να βράσει για 5 λεπτά.Έπειτα προσθέτουμε την γλυκόζη και βράζουμε ακόμα 2 λεπτά.
Μετά από 4 ώρες (εγώ το άφησα 4μισή που είχα δουλειά)το βάζουμε σε ταψάκι ή πυρέξ νούμερο 30.Το λαδώνουμε με ένα πινέλο και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα στην μέση του φούρνου το ταψί ή πυρέξ,για 40 λεπτά.
Όταν κρυώσει το γλυκό ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Κρύο το γλυκό και καυτό το σιρόπι μας.
Ρίχνουμε πάνω σιγά σιγά,περιμένουμε λίγο ώστε να το πίνει.
Οταν τελειώσει το σιρόπι περιμένουμε 15 λεπτά και μετά το χαράζουμε και το διακοσμούμε.
Η συνταγή είναι της φίλης Κωνσταντινιάς ΠΚ 😉😍
Το φλυτζάνι μου ήταν 330 ml
Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΑΠΟ Μαρία Λάρου -ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ !
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ