Ράσα (ρίνα ή ράντζα) Μπουρδέτο!!!!!
Αλλο ένα παραδοσιακό πολυ αγαπημένο Κερκυραϊκό φαγητό βενετσιάνικης προέλευσης.
Προέρχεται από τη λέξη brodetto που σημαίνει ζωμός.
Τα ψάρια που είναι ιδανικά για αυτό το φαγητό είναι κυρίως ψάρια του βυθού , παχιά ψάρια όπως οι σκορπίνες γαλέος και σαλαχοειδη....όπως και η ραντζα , ενώ οι Κερκυραίοι προτιμούν το σαλάχι ή παστανακα όπως το λένε , το χταπόδι και το χέλι....!!!
Το κόκκινο χρώμα προέρχεται από το κόκκινο γλυκό πιπέρι και όχι από την προσθήκη ντομάτας...ενώ η προσθήκη καυτερου πιπεριού το κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερο το φαγητό μας ....ιδανικό για κρασάκι!!!!
Δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε!!!!
Υλικά
1 1/2 κιλό ραντζα σε μερίδες
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα η σε πολύ λεπτές φέτες
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο σε φετούλες
2 κ.σ κόκκινο γλυκό πιπέρι
καυτερό κόκκινο πιπέρι όσο εσείς αντέχετε
Χυμό από ένα μεγάλο ζουμερο λεμόνι
Αλάτι
Φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό ( πρόεραιτικα ...άλλοστε παραδοσιακά δεν θέλει μαϊντανό το μπουρδετο....όμως προσωπικά μου αρέσει πολύ)
Εκτελεση
Πλένω τα ψάρια μου και τα αφήνω σε ένα σουρωτό να στραγγίξουν.
Σε μία ρηχή κατσαρόλα βάζω το λάδι μου να κάψει και σοτάρω τα κρεμμύδια και τα σκόρδα μέχρι να γυαλισουν.
Προσθέτω το κόκκινο γλυκό πιπέρι και το καυτερό αν θέλω να το κάνω πικάντικο.
Τα γυρίζω να ανταλλάξουν αρώματα.
Προσθέτω ένα ποτήρι νερό και τα αφήνω να βράσουν για 20 λεπτά περίπου η μέχρι να σωθει σχεδον το νερακι.
Προσθέτω τα ψάρια μου και μισό ποτήρι ακόμα νερό.
Αλατίζω το φαγητό μου σκεπάζω την κατσαρόλα και αφήνω να σιγοβράσει για άλλα 20 λεπτά περίπου μέχρι να σωθεί το νεράκι .
Προσθέτω το χυμό λεμονιού και αφήνω λίγο ακόμα μέχρι να μελώσει ωραία η σαλτσουλα και να μείνει το φαγητό μας με το λαδακι του.
Στο τέλος προσθέτω και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Καλή επιτυχία!!!!
Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Tzela Antonopoulou-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ