Αυτό το υπέροχο ψωμάκι το φτιάχνω συνέχεια ..είναι το ψωμάκι του σπιτιού πια.. είναι πανεύκολο χωρίς ζύμωμα και πολύ πολύ μα πολύ ωραίο !!!! Να το φτιάξετε και θα με θυμηθείτε !!!! Δεν θα ξανά αγοράσετε όπως κι εγώ ..!!!
Τι κάνω
Βάζω σε ένα ποτήρι 2 φακελάκια μαγιά 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη κ 3 κουταλιές σούπας αλεύρι προσθέτω μέχρι την μέση του ποτηριού ζεστό --οχι καυτό--- νερο και ανακατεύω πολύ καλά μα πολύ καλά και το αφήνω να φουσκώσει ... το ποτήρι να είναι λίγο ψηλό γιατί φουσκώνει κ γρήγορα κ πολύ .
Συγχρόνως ζυγίζω 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και το βάζω στο λεκανάκι .
Ρίχνω 1 κουταλιά σούπας αλάτι και ανακατεύω να πάει παντού .
Του κάνω μία λακούβα στην μέση και ρίχνω γύρω γύρω στο αλεύρι 3 κουταλιές της σούπας λάδι .
Οταν δω κ φουσκώσει η μαγιά ρίχνω το μείγμα αυτό μέσα στην λακούβα και προσθέτω κ λίγο χλιαρό νεράκι και με μία μαρίζ το μαζεύω να γίνει σαν ζύμη μαλακιά .
Προσθέτω σιγά σιγά οσο νερό χρειαστεί να γίνει μαλακιά ζύμη οχι οπως το ζυμαρι το γνωστό του ψωμιου .
Σκεπάζω κ το αφήνω λίγη ώρα να φουσκώσει περίπου 30 λεπτά ..
.
Οταν το δω κ φουσκώσει ανοίγω τον φούρνο στους 250 αέρα και βάζω μέσα την γάστρα σκεπασμένη κ αδεια ,πρέπει να κάψει πολύ .
Ωσπου να κάψει η γάστρα βάζω στον πάγκο λίγο αλεύρι διάσπαρτο και αδειάζω το φουσκωμένο ζυμάρι .
Λίγο η με το χέρι ή με σπάτουλα απλά το διπλώνω δεξιά αριστερά ευθεία ...του κάνω διπλώματα λίγα ..θα δείτε οτι τώρα μοιάζει με την κανονική ζύμη ψωμιού .
Του δίνω σχήμα σαν μικρό καρβελάκι . ...μετά μεγαλώνει μόνο του στο ψήσιμο ..
.
(Εδώ έφτιαξα 2 δικό μου κ στους γονεις .. που τους άρεσε πάρα πολύ κ μου ξαναζητήσανε ...)
Βγάζω την καυτή γάστρα και το βάζω στην μέση του κάνω χαρακιές και το σκεπάζω .
.
Το ψήνω ΑΚΡΙΒΩΣ στους 250 για 40 λεπτά αν το θέλω πιο μαλακό από πάνω κ ανοιχτόχρωμο για 45 αν το θέλω πιο ξεροψημένο ...
Ανοίγω την γάστρα και έτοιμο το ωραιότερο ψωμάκι που μοιάζει σαν να είναι με προζύμι !!!!
Εκτέλεση φωτό από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ