Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Μαυρομάτικα φασόλια !!!


Μαυρομάτικα φασόλια !!! Υπέροχη δροσερή σαλάτα που τρώγεται και σαν κυρίως πιάτο!!


ΥΛΙΚΑ
1 Πακέτο φασόλια μαυρομάτικα 500 γραμμ
2 φρεσκα κρεμμύδακια και τα φιλαράκια τους.
10 λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες.
2 Πιπεριές κέρατο μία κόκκινη και μία πράσινη.
2 Κουταλιές της σούπας άνηθο
2 Κουταλιές της μαϊντανό
1 Μεγάλη ντομάτα ψιλοκομμένη κύβους
Ελαιόλαδο
Ξύδι απλό και ξύδι μπαλσάμικο κρέμα
Αλάτι.


ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλύνετε καλά τα φασόλια βάλτε τα στην κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μόλις πάρουν βράση Πετάξτε πρώτο νερό..

 Τα Βάζετε σε καινούριο νερό και βράστε για 20 λεπτά με μισή ώρα δεν θέλουμε παραπάνω για να μην μας λιώσουν και ούτε να μας μαυρίσουν!!

Στραγγίστε τα φασόλια και βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ κόψε την ντομάτα σε μικρούς κύβους το κρεμμύδι σε λεπτές φετουλες ψιλοκομμένες τις πιπεριές τις λιαστές ψιλοκομμένες τον μαϊντανό τον άνηθο, πρόσθεσε ελαιόλαδο το ξύδι λίγο αλάτι, ανακατέψτε καλά και σερβίρετε...

Βάλτε την σαλάτα σε κλειστό μπολ στο ψυγείο και μπορείτε να τη σερβίρετε την επόμενη ημέρα είναι εξαιρετικά νόστιμη και κατάλληλη για μπουφέ!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Gogo Samiou Οι Χρυσοχέρες-ηδες !!!

Γιαπράκια με μάραθο και λεμόνι !!!


Γιαπράκια με μάραθο και λεμόνι και ...ποιος να αντισταθεί !!!!


Υλικά
100 φρέσκα αμπελόφυλλα
500γρ λευκό ρύζι γλασε
4 μεγάλα ξερά κρεμμύδια
Χυμός απο δύο 🍋 λεμόνια
1μεγαλο ματσάκι μάραθο
Αλάτι, πιπέρι, λάδι


Εκτέλεση
Τρίβουμε τα κρεμμύδια προσθέτουμε το ρύζι το λεμόνι τον ψιλοκομμένο μάραθο αλάτι πιπέρι και το λάδι. 

Ανακατεύουμε πολύ καλά να ενωθούν τα υλικά. 

Σε αυτό το στάδιο μπορούμε να δοκιμάσουμε κ να προσθέσουμε αλάτι η επιπλέον λεμόνι ανάλογα τα γούστα. 

Καλύπτουμε τον πάτο της κατσαρόλας με φύλλα κ ξεκινάμε να τυλίγουμε τα γιαπράκια.

 Όταν τελειώσουμε βάζουμε ένα πιάτο ανάποδα να καλύπτει τα γιαπράκια για να μην μας διαλυθούν στο βράσιμο. 

Προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο ακόμη και προσθέτουμε νερό ίσα να καλύψουμε το πιάτο βράζουμε σε χαμηλή φωτιά δοκιμάζουμε να έχει βράσει το ρύζι και τα απολαμβάνουμε με γιαούρτι η σκέτα!! 

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ. Gogo Samiou Οι Χρυσοχέρες-ηδες !!!

Σαλάτα πράσινη με πορτοκάλι.!!!


Και λίγη αποτοξίνωση ...!!!! Σαλάτα πράσινη με πορτοκάλι.!!!
Υλικά
Ανάμεικτη σαλάτα πράσινη
Αγγούρι
Πιπεριές Φλωρίνης
Καλαμπόκι
Γραβιέρα
Πορτοκάλι
Κρουτον
Καρότο τριμενο


Σως
1 πορτοκάλι στημένο
Μελι
Λάδι
Βαλσαμικο ρόδι
Μουστάρδα

Ολα τα υλικά κομμένα σε μπολ και τέλος ρίχνουμε την σως και απολαμβάνουμε !!!! 

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Nancy Michalakou

Χταποδάκι στιφάδο !!!!

Υπέροχο πολύ νόστιμο ..φτιάξτε το και απολαύστε το !!!!

Υλικά
1/3 φλ. ελαιόλαδο
1 ½ κιλό χταπόδι
6 κόκκινα κρεμμύδια (μέτρια)
3πατατες χοντροκομμένες
3 σκελίδες σκόρδο
2 ντομάτες ώριμες κατακόκκινες
2 δαφνόφυλλα
1 κομμάτι φλούδα πορτοκαλιού
5-6 κόκκους μπαχάρι
1 κ.σ πελτέ
1/4 φλ. κόκκινο ξίδι
1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
πιπέρι


Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και χαράζουμε σταυρωτά τα κρεμμύδια. 

Αν είναι μικρά θα βάλουμε 8-10 κομμάτια.
Βάζουμε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά και προσθέτουμε τα χαραγμένα κρεμμύδια .

 Τα αφήνουμε για 10΄ σε πολύ χαμηλή φωτιά να γυαλίσουν και να γίνουν διάφανα. 

Τα ανακατεύουμε τακτικά να ψηθούν ομοιόμορφα.προσθέτουμε και τις πατάτες να πάρουν χρωμα κα συμπληρώνουμε με το χταπόδι το σκόρδο, τις ντομάτες χαραγμένες σταυρωτά, τη δάφνη, το μπαχάρι και τη φλούδα πορτοκαλιού. 

Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε.

 Περιχύνουμε με το ξίδι και το κρασί.
Σιγοβράζουμε για 1 ώρα το στιφάδο, σε γάστρα στο φούρνο .

Προς το τέλος, τρίβουμε το πιπέρι. 

Όταν θα το βγάλουμε από τη φωτιά, η σάλτσα πρέπει να γίνει μελωμένη και πηχτή.

 Σερβίρουμε με φάβα..!!!

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Nancy Michalakou

Φιλέτο κοτόπουλο με μανιτάρια και κρέμα μουστάρδας..!!!



Φιλέτο κοτόπουλο με μανιτάρια και κρέμα μουστάρδας..!!!

Υλικά

1 φιλέτο στήθος κοτόπουλο
2 συσκευασίες μανιτάρια
1 κρεμμυδι ξερό
1 κ.σ βούτυρο
1/2 συσκευασία κρέμα γάλακτος
3 κ.σ μουστάρδα
1/2 ποτηρακι κρασί λευκό
Αλάτι ...Πιπέρι ..κουρκουμα...γλυκιά πάπρικα...
2 κουτάλες ζουμί άμυλο (Από μακαρόνια που έχω βράσει)

Εκτέλεση

Σωταρω τά μανιτάρια χωρίς να βάλω κάτι στο τηγάνι μόνο λίγο αλάτι...
Ώστε να πάρουν ωραίο χρωμα Και να χάσουν όλα τα υγρά.
Τα αφαιρώ σε ένα πιάτο και στο ίδιο σκεύος σωταρω το κοτόπουλο κομμένο με λίγο λάδι και στη συνέχεια Ρίχνω το κρεμμύδι σβήνω με το κρασί και προσθέτω τα μπαχαρικά και τα μανιτάρια....εκτός από την πάπρικα την οποία τη
βάζουμε στο τέλος
Προσθέτω το ζουμί από άμυλο και σε ένα μπολ ανακατεύω την κρέμα με την μουστάρδα και Ρίχνω επάνω στο φαγητό μου ..Μόλις ξεκινάει ο βρασμός σβήνω και Πασπαλιζω με πάπρικα.
Σερβίρω με μακαρόνια Η με ρύζι...!!
Καλή όρεξη σε όλους!! 

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.  Nancy Michalakou

Κριθαρότο με καλαμάρι και θαλασσινά !!!


Κριθαρότο με καλαμάρι και θαλασσινά !!!

Υλικά
500 γρ. Κριθαράκι Μέτριο
12 γαρίδες νο3 καθαρισμένες χωρίς κέλυφος
300 γρ. καλαμαράκια σε ροδέλες
200 γρ. μύδια
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2καροτα ροδέλες
1πρασο
1πιπερια Φλώρινης
2 σκελίδες σκόρδο
200 ml λευκό κρασί
1.400-1.500 ml καυτό νερό
ελαιόλαδο
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο. Σοτάρουμε τα καλαμαράκια για 3-4 λεπτά απ’ όλες τις πλευρές και τα αλατοπιπερώνουμε. Τα μεταφέρουμε σε πιάτο.
Στο ίδιο ελαιόλαδο σοτάρουμε τις γαρίδες για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα, αλατοπιπερώνοντάς τες. Τις μεταφέρουμε στο πιάτο με τα καλαμαράκια.
Εάν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σοτάρουμε το κρεμμύδι και όλα τα λαχανικά για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν
Το πασπαλίζουμε με αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Προσθέτουμε το σκόρδο και το Κριθαράκι Μέτριο και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Σταδιακά αρχίζουμε να ρίχνουμε σε 3-4 δόσεις το καυτό νερό, ανακατεύοντας συνέχεια. Περιμένουμε να απορροφηθεί η πρώτη δόση υγρών πριν ρίξουμε την επόμενη κ.ο.κ.
Και τελειωνω στο φούρνο για 10 λεπτά.

Εκτέλεση φωτό συνταγή από κ.   Nancy Michalakou .

Χταποδάκι ξυδάτο με πατατούλες !!!



ΧΤΑΠΟΔΑΚΙ ΞΥΔΑΤΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΟΥΛΕΣ ΓΕΥΣΤΙΚΕΣ!!!! 

ΣΥΝΤΑΓΗ ΧΤΑΠΟΔΙ:::

Το βραζουμε σε χαμηλη φωτια με 10/ κοκκους πιπερι και στην συνεχεια το βγαζουμε σε πιατελα το κοβουμε κομματια και το βαζουμε σε ταπερ ριχνουμε ξυδι να το σκεπαζει, ελαιολαδο και 1 δαφνη!

Το αφηνουμε στο ψυγειο για 2 μερες! 

ΠΑΤΑΤΕΣ: 

Βραζουμε τις πατατες και στην συνεχεια τις ξεφλουδιζουμε τις κοβουμε τις βαζουμε σε ταπερ ψιλοκοβουμε μαιντανο ριχνουμε ελαιολαδο !!!! 

Και τελος ριχνουμε μεσα στις πατατες χταποδι αλατι ανακατευουμε και ετοιμο!

ΕΑΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΨΙΛΟΚΟΒΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΙ! 

Eκτ'ελεση φωτό συνταγή από κ.  Tzeni Tsanaktsidou ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!!