Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017

Mελομακάρονα , πολύ πετυχημένη συνταγή !!


Συνταγή που την φτιάχνω χρόνια και κρατάει από την γιαγιά μου .. Είναι πολύ σωστά μελωμένα πεντανόστιμα και μοσχομυρίζουν ..εγγύηση 100% !!!
Κάθε χρόνο φτιάχνω ένα βουνό όπως βλέπετε γιατί δεν προλαβαίνω να μοιράζω και μ αρέσει !!! ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΑ !!!


ΥΛΙΚΑ
4 κούπες του τσαγιού λάδι
1 κούπες του τσαγιού ζάχαρη
2 κούπες του τσαγιού μπίρα [χωρίς αφρό]ξύσμα από 2 πορτοκάλια
2 κιλά περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλιά σούπας κοφτή σόδα
1 κουταλιά σούπας κανελογαρύφαλο
 σιρόπι απο μέλι και ζάχαρη

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Μπορείτε να αντικαταστήσετε την μπύρα με αλισίβα,η με κρασί κόκκινο,η με κονιάκ,και χυμό πορτοκαλιού  [εγώ τα φτιάχνω  με κονιάκ και πορτοκάλι δηλαδή 1 και 1/2 κούπα πορτοκάλι και 1/2 κούπα κονιάκ
καρύδι περασμένο στο μούλτι για πασπάλισμα από πάνω.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ δουλεύετε την ζάχαρη με το λάδι και το κονιάκ με το πορτοκάλι [αν το προτιμήσετε] προσθέτετε και το ξύσμα των πορτοκαλιών ,[το δουλεύετε με το χέρι ,όχι σε μίξερ το μελομακάρονο ποτέ τα  παραδοσιακά ..].
Κοσκινίζετε το ενα τέταρτο από το αλεύρι μαζί με τα μπαχαρικά, σόδα ,κανελογαρύφαλα. και το ρίχνετε στο μείγμα λαδιού,ενώ ανακατεύετε με σπάτουλα .
Προσθέτετε και το υπόλοιπο αλεύρι ,η όσο χρειάζεται για να γίνει η ζύμη κάπως σφιχτή.
Την πλάθεται σε μελομακάρονα ,όχι πολύ μεγάλα λίγο πιο μικρό από το μέγεθος του εμπορίου,και τα βάζετε σε ταψιά γιατί γίνονται αρκετά, τα ψήνετε σε μέτριο φούρνο επί 1\2 ώρα περίπου.

ΣΙΡΟΠΙ
Βράζετε  4 φλυτζάνια του τσαγιού ζάχαρη ,2 φλυτζάνια του τσαγιού μέλι ,και 3 φλυτζάνια του τσαγιού νερό.
Αφαιρείτε τον αφρό,,βάζετε σε βαθουλό ταψί μελομακάρονα σε μια σειρά τα περιχύνετε με ζεστό σιρόπι ,όταν κρυώσουν τα βάζετε σε πιατέλα μελώνετε και τα υπόλοιπα κατά τον ίδιο τρόπο.
 Έχετε τριμμένο καρύδι [περάστε το στο μούλτι] και πασπαλίζετε από πάνω !! Και του χρόνου με υγεία!!!


Σημείωση
Την συνταγή την γράφω με μπύρα αλλά προσωπικά προτιμώ με πορτοκάλι και κονιάκ σε ίσα μέρη .
Όταν λέω αντικαταστήστε την μπύρα με πορτοκάλι και κονιάκ βάζουμε 1 κούπα κονιάκ ι κούπα πορτοκάλι ίσα μέρη δηλαδή .
Αν τα θέλετε πολύ μελωμένα διπλασιάστε την δόση του σιροπιού 
Οταν λέω αλεύρι 2 κιλά περίπου εννοώ ότι βάζουμε  το κιλό κι από εκεί και μετά λίγο λίγο πλάθοντας και σταματάμε στο επιθυμητό σημείο δοκιμάζοντας να πλάσουμε μελομακάρονο .Να τα φτιάξετε λίγο πιο μικρά από του εμπορίου γιατί λίγο μεγαλώνουν ,κι αν θέλετε πολλά διπλασιάστε την δόση σε όλα τα υλικά ,έτσι κάνω κι εγώ γιατί εξαφανίζονται αμέσως !! Καλή επιτυχία !!!!
Πάντα σιροπιάζουμε με τα μελομακάρονα κρύα το σιρόπι προς ζεστό.Εγώ πολλές φορές σιροπιάζω την άλλη ημέρα  !!!
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ένα κέικ που θα σας ξετρελάνει!!!


Είναι πολύ εύκολο !!! Φτιάξτε το και θα εντυπωσιάσετε τους αγαπημένους σας !!

Για τη ζύμη:
600 γρ. αλεύρι, μπορεί και λίγο περισσότερο!
60γρ. ζάχαρη
1 Φακελάκι μαγιά
1 Πρέζα αλάτι
180γρ. γάλα χλιαρό
80γρ. λιωμένο βούτυρο χλιαρό
2 Αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
Ξύσμα πορτοκαλιού
2 βανίλιες
1/2κ.γ. μαχλέπι
μια πρέζα αλάτι
Για την γέμιση
1 Βαζάκι μερέντα ή Nutella,τριμμένα καρύδια



Για την επιφάνεια¨:
γλυκό υποβρύχιο με γεύση μαστίχας
σοκολάτα κουβερτούρα που την έχουμε λιώσει σε μπέν μαρί και γυαλίσει με λίγο σπορέλαιο
τριμμένα καρύδια και καβουρδισμένα αμύγδαλα.
 



Χτυπάμε τα αυγά με τις βανιλιες και τη ζάχαρη σε ένα μπολ ,προσθέτουμε όλα τα υγρά υλικά,την μαγιά και ανακατεύουμε.Προσθέτουμε το αλάτι το ξύσμα το μαχλεπι και το αλεύρι σιγά σιγά να γίνει μια πολύ μαλακιά ζύμη,(μπορεί και να κολλάει λίγο)και την αφήνεται σε ζεστό μέρος να διπλασιαστεί σε μέγεθος.
Βουτυρώνετε τα χέρια σας και μοιράζετε τη ζύμη σε 4 μπαλάκια,ανοίγετε το ένα μπαλάκι πάνω σε μια βουτυρωμενη λαδόκολλα απλώνετε μερέντα και τριμμένο καρύδι ,ανοίγετε το δεύτερο μπαλάκι σκεπάζετε με αυτό το πρώτο και απλώνετε μερέντα και τριμμένο καρύδι,επαναλαμβάνετε την διαδικασία και με το τρίτο μπαλάκι.Ανοίγετε το τελευταίο μπαλάκι και σκεπάζετε από πάνω,βάζετε στο κέντρο ένα ποτήρι ή πιατάκι του καφέ και κόβετε τις άκρες ακτινωτά σε 16 κομμάτια και τα στρίβετε να κάνετε το γνωστό αστέρι. Παίρνετε το γλυκό όπως είναι με την λαδόκολλα και το βάζετε μέσα σε ένα ταψί και το αφήνετε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.



Ψήνετε το coffee cake στους 200 βαθμούς για 25 με 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδοκοκκινίσει Βγάζετε το ψημένο γλυκό ,από τον φούρνο, το αλείφεται με λιωμένο βούτυρο έτσι ζεστό όπως είναι και το αφήνετε να κρυώσει.Αφού κρυώσει το γλασσάρετε με την μαστίχα την σοκολάτα και πασπαλίζετε με τριμμένα καρύδια και καβουρδισμένα αμύγδαλα!!! Καλή επιτυχία!!
Georgia Koutrouli--ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Πατατοψωμάκια !!!


Είναι καταπληκτικά και τρώγονται και εκτός τις μέρες νηστείας,γιατί είναι πεντανόστιμα και ιδανικά για ένα καλό πρωινό γεύμα κι όχι μόνο !!!


ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ
1 ποτήρι σπορέλαιο
2 ποτήρια νερό χλιαρό (όχι ζεστό!)
2 κ.γ.κοφτά αλάτι
1 φακελάκι μαγιά
1 κ.γ ζάχαρη
7 ποτήρια αλεύρι γ.ο.χ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 κιλό πατάτες βρασμένες και λιωμένες
2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
αλάτι,πιπέρι,δεντρολίβανο,ρίγανη,θυμάρι
1/2 κούπα ελαιόλαδο




ΕΚΤΕΛΕΣΗ
-Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το νερό τη ζάχαρη και τη μαγιά και ανακατεύω να διαλυθεί.Προσθέτω το λάδι και το αλάτι και ρίχνω λίγο λίγο το αλεύρι μέχρι να έχω μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.Ίσως να μην το πάρει όλο το αλεύρι.
Σε άλλο μπολ ρίχνω τις πατάτες.
Σε ένα τηγάνι σωτάρω το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο και ρίχνω ότι μυρωδικά θέλω.
Ρίχνω το περιεχόμενο του τηγανιού στις πατάτες προσθέτω αλατοπίπερο και ανακατεύω καλά.
Χωρίς να περιμένω να φουσκώσει το ζυμαράκι μου κόβω μπαλάκια τα πατάω να ανοίξουν (αν κολάει βάζω λίγο λάδι στον πάγκο εργασίας και στα χέρια μου) βάζω μια καλή κ.σ γέμιση το κλείνω σαν πουγκάκι και το πατάω να πλατύνει.



Για ψήσιμο στο φούρνο τα βάζω σε ταψί με λαδόκολα τα τρυπάω με οδοντογλυφίδα σε 2-3 μεριές στην επιφάνεια και ψήνω στους 170 με αέρα μέχρι να ροδίσουν 25 λεπτά περίπου.

Για τηγάνισμα τα βάζω σε τηγάνι με ελαιόλαδο ή σπορελαιο και τηγανίζω μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.Τα τοποθετώ σε πιάτο με χαρτί κουζίνας.Δεν ρουφάνε πολύ λάδι μη τα φοβηθείτε.
Και έχω να πω ότι είναι πεντανόστιμα και με τους 2 τρόπους ψησίματος!!!

Από την φίλη  συνταγή
Οι Λιχουδιές της Σόφης

MAΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πέμπτη 16 Νοεμβρίου 2017

Σιμιγδαλένιος Χαλβάς με σοκολάτα και μπισκότα !!


Δοκιμάστε τον κι έτσι θα σας ενθουσιάσει το δέσιμο με  βάση από μπισκότα κάτω σοκολάτα επάνω !!!

Υλικά
1 πακέτο σιμιγδάλι χονδρό
1 ποτήρι λάδι
Σιρόπι
3 ποτήρια ζάχαρη
6 ποτήρια νερό

Για την βάση
1 πακέτο μπισκότα πτί μπέρ ή “Digestive”
1/2 από το πλακέ βιτάμ [βούτυρο]


Γιά από πάνω
1 κουβερτούρα 125 γραμ
τρούφα




Εκτέλεση
Θρυματίζουμε στο μίξερ τα μπισκότα να γίνουν σκόνη τα βάζουμε σε μπολ.
Λιώνουμε το βουτυρο και το ρίχνουμε από πάνω από τα μπισκότα και τα δουλεύουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού το βούτυρο και να υγρανθούν καλά και όλα.
Το στρωνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψάκι μας καλό είναι με τσέρκι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά ζάχαρη νερό για 10 λεπτά ,
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι να χλιαρίνει ,ρίχνουμε το σιμιγδαλι και ανακατεύομαι μλεχρι να ξανθύνει σε χαμηλά θερμοκρασία για 15 με 20 λεπτά ανακατεύομαι συνέχεια μην μας αρπάξει.
Μόλις περάσει ο χρόνος αυτός ρίχνουμε το σιρόπι ανακατεύοντας μέχρι να πιεί ολο το υγρό και να σφίξει κάπως ο χαλβάς.




  Τα μπισκότα  νηστίσιμα στην φωτογραφία είναι αυτά να το γνωρίζετε!

Αποσύρομαι από την φωτιά και στρώνουμε τον μισό χαλβά επάνω από τα μπισκότα.
Στον αλλο μισό όπως είναι καυτός ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα και ανακατεύομαι πολύ καλά να σκουρήνει να γίνει σοκολατένιος.
Τον στρώνουμε από πάνω από τον σκέτο χαλβά κι από πάνω πασπαλίζουμε με τρούφα και στολίζουμε με καρύδια. Καλή επιτυχία!!

 Ευγενία Ράπτη φίλη της σελίδας μου
 ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Κεκάκια με ινδοκάρυδο χωρίς αλεύρι !!!


Μια πανεύκολη συνταγή για πεντανόστιμα κεκάκια με το υπέροχο άρωμα και γεύση του ινδοκάρυδου χωρίς αλεύρι. Απολαύστε τα με το ρόφημά σας ή σκέτα.

Υλικά
•1/2 φλ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
•1/2 φλ. ζάχαρη
•3 αυγά
•1 κουτί ζαχαρούχο γάλα
•400 γρ. ινδοκάρυδο [τριμμένη καρύδα]
•1/2 κ.γ. βανίλια
•σιρόπι σοκολάτας για γαρνίρισμα

Εκτέλεση
1.Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς. Βουτυρώνετε ένα ταψί με τις ειδικές εγκοπές για cupcakes ή τοποθετείτε πάνω στο ταψί τις ειδικές χάρτινες θηκούλες για cupcakes.
2.Χτυπάτε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε τη βανίλια, τα αυγά ένα ένα και το ζαχαρούχο γάλα συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
3.Αφήνετε το μίξερ, προσθέτετε το ινδοκάρυδο και το ανακατεύετε καλά με μια σπάτουλα ή μαρίζ μέχρι να ενσωματωθεί.
4.Γεμίζετε κατά τα 3/4 τις θήκες cupcakes και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 15′-20′ μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Τα βγάζετε και μόλις κρυώσουν τα γαρνίρετε με σιρόπι σοκολάτας και τα απολαμβάνετε.

sintayes.gr

Σοκολατόπιτα διαφορετική από τις άλλες!!


Δοκιμάστε μια σοκολατόπιτα διαφορετική από τις άλλες

Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και φτιάξτε μία σοκολατόπιτα που θα σας κάνει να κολλήσετε. Είναι τραγανή γιατί έχει μπισκοτένια βάση και σε κάθε κουταλιά το στόμα σας θα γεμίζει σοκολάτα!

Υλικά

1 1/2 πακέτο πτι-μπερ με γεύση σοκολάτα
150 γρ. περίπου βούτυρο
450 γρ. τυρί κρέμα
2 1/2 κούπες πραλίνα φουντουκιού
1 κούπα ζάχαρη άχνη
1/4 κούπας κρέμα γάλακτος
125 γρ. σοκολάτα
μισή κούπα κρέμα γάλακτος
1 κ.γ. βούτυρο

Εκτέλεση

Σε ένα μπλέντερ θρυμματίζετε τα μπισκότα. Προσθέτετε το βούτυρο (θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου) και χτυπάτε. Στη συνέχεια προσθέτετε μια μεγάλη κουταλιά πραλίνας φουντουκιού και χτυπάτε ξανά το μείγμα. Στρώνετε το μείγμα μπισκότου με ένα κουτάλι σε ένα ταψάκι με αποσπώμενο πάτο ή σε μια ταρτιέρα. Στη συνέχεια, χτυπάτε στο μίξερ το τυρί κρέμα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέτετε την πραλίνα φουντουκιού και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ρίχνετε τη ζάχαρη άχνη, την κρέμα γάλακτος, και χτυπάτε για ένα λεπτό ακόμα. Απλώνετε το μείγμα πάνω στη βάση του μπισκότου και με ένα κουτάλι το στρώνετε , μέχρι να σκεπάσει ομοιόμορφα την επιφάνεια του μπισκότου. Σκεπάζετε τη φόρμα με ένα αλουμινόχαρτο και αφήνετε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 12 ώρες. Τουλάχιστον 2 ώρες πριν το σερβίρετε, φτιάχνετε την τελική επικάλυψη. Βάζετε σε ένα κατσαρολάκι την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει μία βράση και παράλληλα σε ένα μπολ ψιλοκόβετε τη σοκολάτα. Μόλις είναι έτοιμη να κοχλάσει η κρέμα γάλακτος την αφαιρείτε από την εστία της φωτιάς. Αδειάστε πάνω στο γλυκό τη σοκολάτα και σκεπάζετε ξανά με αλουμινόχαρτο.
 govastileto.gr
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χιονούλες λαχταριστές !!!!



Υλικά
1 Φυτική κρέμα γάλακτος

Παντεσπάνι
1 ποτήρι αλεύρι
4 αυγά
1 ποτήρι ζάχαρη
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 βανίλιες



Κρέμα
1 λίτρο γάλα
6 κουταλιές κορνφλάουερ
6 κουταλιές ζάχαρη
1-2 βανίλιες



Εκτέλεση Παντεσπάνι

Χτυπάμε τα αυγά μέχρι που να πάρουν όγκο και προσθέτουμε την ζάχαρη. Συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι που να αφρατέψουν. Όταν είναι έτοιμα προσθέτουμε το μπέικιν, τις βανίλιες και το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και απλώνουμε το μείγμα σε αντικολλητικό χαρτί ή φορμάκια. Ψήνουμε στους 170 βαθμούς μέχρι να πάρει χρώμα.

 Κρέμα

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μισό γάλα και την ζάχαρη να βράσουν. Το άλλο μισό σε ένα μπολ με κορν φλάουρ και ανακατεύουμε να λιώσει ρίχνουμε και την βανίλια. Το μείγμα που έχουμε στο μπολ το ρίχνουμε στο ζεστό γάλα και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να πήξει.

Με ένα ποτήρι ή κουπ πατ κόβουμε σε στρόγγυλα κομμάτια το παντεσπάνι. Βάζουμε ένα κομμάτι ως βάση, γεμίζουμε με την κρύα κρέμα και σκεπάζουμε με ακόμα ένα κομμάτι. Καλύπτουμε όλη την επιφάνεια με φυτική σαντιγί αφού την έχουμε ετοιμάσει σύμφωνα με τις οδηγίες της ,και απλώνουμε παντού ινδοκάριδο.
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ