Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

Καλτσούνια χορτάρινα Κρητικά νηστίσιμα !!!



Για τη ζύμη
500γρ αλεύρι
Μισό φλιτζανάκι ελαιόλαδο
Λίγο ξύδι και λεμόνι
Αλάτι και νερό όσο πάρει.
Οταν δεν κολλάει στα χέρια είναι έτοιμο.
Χωρίζουμε σε μπαλάκια αλεύρι  και αφήνουμε στη λεκάνη 20 λεπτά.
Ανοίγουμε ένα ένα τα φύλλα.

Γέμιση
1 κιλό σπανάκι
Σέσκουλα
Λάπαθα
Ένα μάτσο μάραθο
Φρέσκα κρεμμύδια
2 ξερά
Ελαιόλαδο,αλάτι πιπέρι.

Τηγανίζουμε σε ελαιόλαδο.
Όσα περισσέψουν σε δίσκο σκεπασμένο με μεμβράνη και κατάψυξη.


Μαρία Νικολακάκη‎-οι χρυσοχερες -ηδες
 ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Mπακαλιάρος και σκορδαλιά με ψωμί !!!



Υλικά συνταγής

    Για το μπακαλιάρο:
    600-700 γρ. μπακαλιάρος
    Για το χυλό/κουρκούτι:
    3/4 φλ. τσαγιού μπύρα
    2 κ.γ. λάδι
    1 αυγό + 1 κρόκος αυγού
    1 1/2 φλ. τσαγιού αλεύρι


    Για τη σκορδαλιά:
    1/2 κ. ψωμί της προηγούμενης μέρας, χωρίς την κόρα
    6-8 σκελίδες σκόρδο (αυξομειώστε ανάλογα με τις προτιμήσεις σας)
    1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
    3-4 κ.σ. ξύδι
    αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση συνταγής
 Για το μπακαλιάρο:
 Ξαλμυρίζεται το μπακαλιάρο από το προηγούμενο βράδυ [30 ώρες περίπου] σε μπολ με μπόλικο νερό που να τον σκεπάζει. Σε αυτό το διάστημα αλλάξτε το νερό 4-5 φορές. Όταν είναι έτοιμος τον καθαρίζετε από τις πέτσες του [και αν θέλετε και τα κόκαλα] τον κόβετε σε κομμάτια και τον αφήνετε σε πιατέλα με απορροφητικό χαρτί. Σερβίρετε με λεμόνι και σκορδαλιά.
 Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε μεγάλο τηγάνι, “βουτάτε” τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο χυλό και τηγανίζετε στο ζεστό λάδι μέχρι να ροδοκοκκινίσει και από τις δύο πλευρές.

Για το χυλό:
Χτυπάτε σε μπολ τη μπύρα, το λάδι και τα δύο κροκάδια.
Προσθέτετε σταδιακά και το αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως. Σκεπάζετε το μείγμα και το βάζετε στο ψυγείο για όση περισσότερη ώρα μπορείτε. [1 ώρα].  Χτυπάτε το ασπράδι σε πηχτή μαρέγκα, παίρνετε το χυλό από το ψυγείο και ενσωματώνετε τη μαρέγκα ανακατεύοντας απαλά μέχρι να ομογενοποιηθεί. Τηγανίζετε αμέσως.

 Για τη σκορδαλιά:
 Χρησιμοποιείστε κανονικό, σταρένιο ψωμί και όχι μαύρο. Μουλιάζεται για λίγη ώρα το ψωμί σε νερό.
Αφαιρείτε από τα σκόρδα το πράσινο φύτρο.
Βάζετε στο μπλέντερ τα σκόρδα μαζί με το ψωμί καλά στυμμένο, αλάτι και πιπέρι και τα πολτοποιείτε.
Προσθέτετε σιγά σιγά το ελαιόλαδο συνεχίζοντας το χτύπημα, εναλλάξ με το ξίδι. Δοκιμάζετε ενδιαμέσως τη γεύση.
Σταματάτε το χτύπημα μόλις γίνει μια ομοιογενής αλοιφή.
 Προαιρετικά προσθέστε στη σκορδαλιά 1/4 φλ. τσαγιού καρυδόψιχα τριμμένη.

 Sintayes.gr,
olasimera
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ 

Μπακαλιάρος αφρός -Σκορδαλιά -& Παντζάρια !!!




 Εδώ χρησιμοποίησα φιλέτο παστού μπακαλιάρου ξεκοκκαλισμένο Νορβηγίας που θεωρείται ο πιο καλός και γευστικός .

ΥΛΙΚΑ
2 φύλλα μπακαλιάρου
λάδι για το τηγάνισμα
ΚΟΥΡΚΟΥΤΙ
*αλεύρι
2 κουταλιές νισεστέ
2 κουτάκια μπύρα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ
πατάτες [βρασμένες]
1\2 φλιτζάνι καρυδόψιχα [ τριμμένη ]
6-7 σκελίδες σκόρδο [λιωμένες ]
λάδι [περίπου 1 φλιτζάνι ]-μηλόξυδο [είναι πιο γευστικό]-αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1] Ξεπλύνετε το μπακαλιάρο με άφθονο κρύο νερό και τον βάζετε από το προηγούμενο βράδυ σε μια λεκάνη με νερό.
Τον αφήνετε να ξαρμυρίσει ,αλλάζοντας σε αυτό το διάστημα το νερό ,4-5 φορές το λιγότερο .


2]Ετοιμάζουμε την σκορδαλιά.
Κόβουμε τις πατάτες τις βρασμένες [τις βράζουμε με την φλούδα τους κ τις ξεφλουδίζουμε όταν κρυώσουν] τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τις ρίχνουμε στο μούλτι ,η στο μπλέντερ ,προσθέτουμε την καρυδόψιχα,ξύδι ,αλάτι ,σκόρδο, και λίγο λίγο λάδι και τα χτυπάμε όλα μαζί.
Τέλος χωρίς να σταματήσουμε προσθέτουμε όλο το υπόλοιπο λάδι.
Την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να την σερβίρουμε .
[ Κατά διαστήματα όταν την φτιάχνετε να δοκιμάζετε και σταματήστε να προσθέτετε υλικά εκεί που σας ικανοποιεί η γεύση ]




Μπακαλιάρος
3] Στραγγίζουμε το μπακαλιάρο,αφαιρείτε τα κόκαλα αν έχει,και τον μαδάτε με το χέρι ,η ,αν θέλετε το κόβετε σε κομμάτια [εγώ τον μαδάω ].
4] Σε ενα μπόλ αδειάζουμε τις 2 μπύρες και προσθέτουμε όσο *αλεύρι χρειαστεί να γίνει ένας χυλός αραιός ,μην ξεχάσετε.., τώρα προσθέτουμε και το νισεστές [ προαιρετικά ].







Ρίχνουμε όλα το μαδημένο μπακαλιάρο μέσα,ανακατεύομαι καλά και σε καυτό άφθονο λάδι τηγανίζουμε.
Μόλις πάρουν χρώμα τα βγάζουμε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας να στραγγίσουν.
Αν τον κόψετε σε κομμάτια ,τότε βουτάτε ένα ένα τα κομμάτια και τηγανίζετε .

ΠΑΝΤΖΑΡΙΑ
Πλένετε πολύ καλά τα παντζάρια,[μόνο τους βολβούς].
Τα βράζετε σε μια κατσαρόλα σε μπόλικο νερό μέχρι να μαλακώσουν .
Τα αφήνετε να κρυώσουν για να μπορείτε να τα πιάσετε και να τα ξεφλουδίσετε .
Τα κόβετε και τα ρίχνετε σε σαλατιέρα.
Ρίχνετε λάδι,ξύδι.και αναμειγνύεται.
Αν σας αρέσει προσθέστε κ 1 σκελίδα ψιλοκομμένο σκόρδο.







ΣΗΜ.αν θέλετε και τα κοτσάνια τότε βράζουμε πρώτα τα κοτσάνια ,τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και μετά βράζουμε τους βολβούς]
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018

Γάβρος στην λαδόκολλα !!!

Δοκιμάστε τα έτσι και ...καταργείτε το βλαβερό τηγάνισμα -γίνονται τέλεια !!!

Υλικά
Λαδόκολλα
1 κιλό γάβρο ή σαρδέλα -εγώ έβαλα μισό γάβρο -μισή σαρδέλα
αλάτι
ελαιόλαδο
αλεύρι




Τι κάνουμε
Βάζουμε τον φούρνο να ζεσταθεί 180 βαθμούς αέρα -έβαλα εδώ -
Στρώνουμε στο ταψί την λαδόκολλα και την περνάμε όλη με λάδι από πάνω .
Καθαρίζουμε πλένουμε στραγγίζουμε και αλατίζουμε τα ψάρια.


Τα αλευρώνουμε τα τινάζουμε καλά και τα στρώνουμε στην σειρά στο ταψί .
Βάζουμε στην χούφτα μας ελάχιστο νερό και λίγο λάδι και ραντίζουμε από πάνω όλα τα ψάρια .


Τα βάζουμε στο φούρνο και τα ψήνουμε περίπου 15 με 20 λεπτά θα τα δείτε που θα πάρουν χρώμα πρώτα από κάτω -τότε με μία σπάτουλα τα γυρνάμε προσεκτικά και ψήνουμε άλλα λίγα λεπτάκια κι έτοιμα !!! Είναι απίθανα σαν να τα έχουμε τηγανίσει !!!
Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σαλάτα
Μαρούλι -αγγούρι-καλαμπόκι-καρύδια-μηλόξυδο -αλάτι-λάδι -κρεμμυδάκια -άνηθο .

Κοκάκια σπέσιαλ!!!



 ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
5 κρόκους αυγών,
5 ασπράδι αυγών,όλα το ίδιο μέγεθος,τα ίδια γραμμάρια,σε θερμοκρασία δωματίου
1 βανίλια,
6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη,
1 και μισό φλιτζάνι τσαγιού αλεύρι,
μισό κουταλάκι μπέικιν  παουντερ

Χτυπάμε τα ασπράδια με την ζάχαρη μαρέγκα σφιχτή.
Ρίχνουμε απαλά τους κρόκους.
Τέλος πάρα μα πάρα πολύ απαλά το αλεύρι,κουτάλια κουτάλια,τέλος μπέικιν,βανίλια.
Τοποθετούμε την ζύμη σε κορνέ, και κάνουμε.δισκάκια μικρά πάνω στην λαδόκολλα.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς 15 λεπτά.
Τα αφήνουμε στην συνέχεια να κρυώσουν πολύ καλά και τα κόβουμε στην μέση.

ΚΡΕΜΑ:
500 γραμμάρια γάλα φρέσκο,
2 κρόκους αυγών,
1 βανίλια,
50 γραμμάρια κορν φλάουρ,
1 κουτάλια της σούπας αλεύρι,
100 γραμμάρια.ζάχαρη,
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο.

Ζεσταίνουμε το γάλα την ζάχαρη και ρίχνουμε το διαλυμένο κορν φλάουρ και το αλεύρι.
Μόλις πήξει το κατεβάζουμε και προσθέτουμε με γρήγορες κινήσεις τους κρόκους αυγών,και τέλος την  βανίλια και βούτυρο.
Αφήνουμε να.κρυώσει.

ΣΙΡΟΠΙ:
150 γραμμάρια νερό,
150 γραμμάρια ζάχαρη,
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο.

Το βράζουμε 3 λεπτά!Αφήνουμε να.κρυώσει

ΓΛΑΣΣΟ:
200 γραμμάρια κουβερτουρα,
160 γραμμάρια κρέμα.γάλακτος,
1 κουτάλια της σούπας μέλι.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ ΟΛΑ ΚΡΥΑ:
 Βάζουμε πάτο τον σιροπιάζομαι με πινέλο απαλά πάνω κρέμα και τον κλείνουμε με.άλλο πάτο τα βουτάμε με προσοχή στο ΓΛΑΣΣΟ,η ρίχνουμε απάνω με κουτάλι.
Γαρνίρομαι εάν θέλουμε με καρύδα,τρούφα,η σκέτα!


Τzeni Tsanaktsidoy -OI XΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Παγωτάκια σάντουιτς !!!


ΠΑΓΩΤΑΚΙΑ ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ ΜΕ ΓΕΥΣΗ ΜΟΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΒΟΗΘΟ ΜΟΥ ♥️♥️♥️

ΥΛΙΚΑ

1 Κρέμα γάλακτος 500ΓΡ kretorre
1 κουτ ζαχαρούχο
1 κουτί γάλα συμπυκνωμένο
2 πακέτα μπισκότα πτι-μπερ
2 κουταλιές του γλυκού νες καφέ
Προαιρετικά σοκολάτα σε σταγόνες, η κεράσια από γλυκό του κουταλιού η σοκολάτα ολόκληρη σε κομμάτια..!!



ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τα 3 πρώτα υλικά θα πρέπει να είναι καλά παγωμένα !!

Στο μίξερ χτύπησα πρώτα την κρέμα γάλακτος
πρόσθεσα το ζαχαρούχο και σε 5 λεπτά το γάλα
Θρυμμάτισα το ένα πακέτο πτι-μπερ και το έριξα μέσα στην κρέμα!!

χτύπησα πολύ καλά όλα τα υλικά μαζί και έλιωσα τον νες καφέ με λίγο γάλα και τον έριξα στην κρέμα.



Τέλος έστρωσα σε πυρέξ μπισκότα στην κάτω πλευρά και έριξα την κρέμα παγωτό σε κουταλιές.
Εδώ μπορείτε να βάλετε μέσα τα παραπάνω που αναφέρω η ακόμα να το αφήσετε και σκέτο.
Σκέπασα με τα υπόλοιπα μπισκότα από πάνω και το έβαλα στην κατάψυξη να παγώσει ..σε μερικά έλιωσα μια σοκολάτα στα μικροκύματα και τα βούτηξα μέσα αφού είχαν μισό παγώσει και τα έβαλα πάλι στην κατάψυξη να παγώσουν καλά..!!

Gogo Samiou-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

FERRERO ROCHER !!


Για το μείγμα !!
Θρυμμάτισα σε μούλτι 4 σοκοφρέτες με μια κούπα καβουρδισμένα φουντούκια επικής κομμένα στο μούλτι ανακάτεψα με ένα κουτί Μερέντα 360γρ
Tα άφησα 10 λεπτά στην κατάψυξη και τα επλασα  σε μπαλάκια!!




Για την επικάλυψη!!
Έλιωσα 2 σοκολάτες γάλακτος κουβερτούρα σε μπεν Μαρί και έριξα μέσα μισή κούπα τριμμένα φουντούκια 3 κουταλιές λάδι ελαφρά και καβουρδισμένα φουντούκια !!!


Τα έβαζα ένα ένα μέσα στην σοκολάτα και μετά τα έβαλα στο ψυγείο να παγώσουν..!!
Επίσης αντί για σοκοφρέτες μπορείτε να θρυμματίσετε ένα μικρο κουτί πουράκια Caprice.
Τα φουντούκια τα καβούρδισα για 5 λεπτά στο γκρίλ του φούρνου !!

Gogo Samiou-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ