Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Nτολμαδάκια ή γιαπράκια !!!


Η γιαγιά μου έλεγε ..Για να γίνουν τα ''γιαπράκια''ετσι τα έλεγε ,νόστιμα ,η γέμιση πρέπει να πρασινίζει!!

ΥΛΙΚΑ
500 γραμ.αμπελόφυλλα
300 γραμ.ρύζι καρολίνα [είναι λίγο παραπάνω από το μισό πακέτο του μισόκιλου]
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι δυόσμο ψιλοκομμένο [ ξερό 2 κουταλιές τις σούπας ]
2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια τριμμένα
1 ματσάκι κρεμμυδάκια φρέσκα
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι





ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα υλικά,προσθέτουμε και 5 κουταλιές τις σούπας ελαιόλαδο ,αλάτι ,πιπέρι ,και ανακατεύουμε καλά .
Βάζουμε λίγη γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγουμε σε ντολμαδάκι .
Τα βάζουμε στη σειρά στην κατσαρόλα και τοποθετούμε ένα πιάτο από πάνω να μην μας διαλύσουν κατά το βράσιμο ,ρίχνουμε 3 ποτήρια νερό ,ελάχιστο λάδι ,και στίβουμε κι ένα λεμόνι,σιγοβράζουμε για μία ώρα !!



ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Αν τα αμπελόφυλλα είναι φρέσκα τα ζεματάμε για λίγο πριν τα τυλίξουμε.
Αν είναι βάζουμε  τα στραγγίζουμε ,τα ξεπλένουμε και τα τυλίγουμε.

Από ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ


Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Cheesecake ολο σοκολάτα !!!



Σε 20 λεπτά είναι έτοιμο!!!

Υλικά

175 γρ Μπισκότα τύπου digestive θρυμματισμένα.
500 γρ τυρί κρέμα.
100 γρ κουβερτούρα μαύρη λιωμένη.
300 γρ κουβερτούρα γάλακτος λιωμένη.
80 γρ βούτυρο λιωμένο




Εκτέλεση

Ανακατεύετε τα θρυμματισμενα μπισκότα με το βούτυρο να γίνουν σαν μια άμμος και στρώνετε σε ένα τσέρκι με διάμετρος 22cm
Ανακατεύετε το τυρί με την σοκολάτα γάλακτος προσθέστε και την μαύρη και ανακατεύετε μέχρι να ομογενοποιηθουν πλήρως άλλα να δημιουργηθουν κύματα στο γλυκό.


Αδειάζεται το μείγμα στην φόρμα λειαίνετε την επιφάνεια από πάνω και βάζετε στο ψυγείο να παγώσει για 4 ώρες η όλη την νυχτα.

Gogo Samiou-ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ -ΗΔΕΣ
ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σπέσιαλ Μπαμπάς !!!




 ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΜΠΑΜΠΑ:
300 γραμμάρια αλεύρι
80 γραμμάρια μάγια νωπή
1 φλιτζάνι γάλα.χλιαρό
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
4 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 βανίλιες

Διαλύουμε την μάγια με το γάλα σε ένα μπολ.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη,προσθέτουμε τα αυγά,τις βανίλιες,την μάγια,και τέλος το αλεύρι.
Σκεπάζουμε και την αφήνουμε 40 λεπτά.
Στην συνέχεια την τοποθετούμε σε λαδωμένη φόρμα και την ξανασκεπάζουμε για αλλά.30 λεπτά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεις στους 160 βαθμούς για 30 λεπτά.
Αφήνουμε να.κρυώσει καλά.

ΣΙΡΟΠΙ:
500 γραμμάρια ζάχαρη
1 και 1/2 φλιτζάνι νερό
1/2 χυμό λεμονιού
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ

Βράσιμο να δέσει.

ΚΡΕΜΑ ΠΑΤΙΣΕΡΙ:
Μισό κιλό γάλα
μισό φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
1 κουτάλια της σούπας αλεύρι
1 κρόκο.αυγού
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 βανίλια

Διαλύουμε σε λίγο γάλα κορν φλάουρ αλεύρι ,βάζουμε το υπόλοιπο γάλα σε κατσαρόλα να ζεσταθεί ,προσθέτουμε το γάλα κορν φλάουρ αλεύρι ,ανακατεύοντας καλά ,προσθέτουμε και τον κρόκο την βανίλια ανακατεύοντας να πήξει .Αποσύρουμε από την φωτιά προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε.

ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:
Κόβουμε.στην μέση τον μπαμπά τον σιροπιάζομαι απάνω βάζουμε.κρέμα και το κλείνουμε με το άλλο κομμάτι μπαμπά σιροπιάζοντας το'
Διαλύουμε λίγο μαρμελάδα βερίκοκο με νεράκι και με ένα πινέλο το αλείφουμε.
Διακοσμούμε  με σαντιγί κερασάκια!


Tzeni Tsanaktsidou‎"ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ".

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο !!!


Έχω κάνει πολλές συνταγές σαν κι αυτή πραγματικά καμία τόσο νόστιμη και τόσο αφράτη !!!😋😋
ΣΥΝΤΑΓΗ
2 λίτρα γάλα
1βουτυρο 250 γρ.
2 και μισή φλιτζάνια ζάχαρη
 2φλυτζανες σιμιγδάλι ψιλό
χυμό και ξύσμα από 1λεμόνι
χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκαλί
2 φακελάκια βανίλια
5 αυγά



Βάζουμε όλα τα υλικά στη κατσαρόλα εκτός τα αυγά τα ανακατεύουμε με τον αυγοδάρτη και όταν αρχίσει να πήζει η κρέμα ρίχνουμε τα αυγά αφού τα έχουμε ανακατέψει γρήγορα για να μη κόψουν όταν πήξει η κρέμα λίγο την βάζουμε σε ταψί 28αρι ή 30αρι και την βάζουμε στο φούρνο στους 180 .βαθμούς για περίπου 1 ώρα μέχρι να ροδίσει.

 Εύη Ρουσσοπούλου-οι χρυσοχερες-ηδες =Η συνταγή είναι της Κ. Μαρίας Ροβιθακης.

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Γαλακτομπούρεκο σπέσιαλ !!!!!


    Υλικά:

    1 πακέτο φύλλο κρούστας
    1/2 κούπας βούτυρο
    4 κούπες γάλα
    3 αυγά και 2 κροκάδια
    1/2 κούπα ζάχαρη
    1/3 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
    1 κουταλάκι βανίλια

Υλικά για σιρόπι:

    1 1/2 κούπα ζάχαρη
    1 κούπα νερό
    1 κουταλιά λεμόνι
    λίγη βανίλια



 
  Βουτυρώστε ένα ταψάκι 25 * 25 και στρώστε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας τα καλά.  Τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα κόψετε στο μέγεθος του ταψιού στρώστε τα το ένα πάνω στο άλλο στον πάγκο βουτυρώνοντας τα και πάλι καλά.  Χαράξε το με κοφτερό μαχαίρι σε λωρίδες χωρίς να φτάσετε ως τις άκρες για να μην χωριστούν.

    Βράστε το γάλα, κατεβάστε το από την φωτιά και αφήστε να κρυώσει λίγο.  Στο μεταξύ χτυπήστε τα αυγά, τα κροκάδια και τη ζάχαρη, να πήξουν και να αφρατέψουν.  Ρίξτε και ανακατέψτε το σιμιγδάλι, τη βανίλια και το ζεστό γάλα λίγο λίγο χτυπώντας συνεχώς.  Αδειάστε το μείγμα σε κατσαρόλα και σιγοβράστε το ανακατεύοντας, ώσπου να πήξει ελαφρά η κρέμα.  Κατεβάστε την από την φωτιά, ρίξτε και ανακατέψτε μέσα σ' αυτή όσο βούτυρο έμεινε από το βουτύρωμα των φύλλων και αδειάστε την στο ταψί επάνω στα φύλλα.




  Σκεπάστε την κρέμα με τα χαραγμένα σε λωρίδες φύλλα και ψήστε το στους 190 βαθμούς επί 15' και στους 160 επί 35' ώσπου να ροδίσουν τα φύλλα καλά, στις αντιστάσεις.

    Στο μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί 7' και περιχύστε το γαλακτομπούρεκο, μόλις το βγάλετε από το φούρνο, ρίχνοντας το σιρόπι κουταλιά κουταλιά.  Αφήστε το να κρυώσει εντελώς χωρίς να το καλύψετε, για να μην μαλακώσει το φύλλο.


Για τα ρολάκια:
Παίρνουμε το φύλλο όπως είναι κλειστό και το κόβουμε σε 3 ίσα μέρη (ή 4 αν τα θέλουμε πιο μικρά). Παίρνουμε το ένα κομμάτι και το ξετυλίγομαι να έχουμε μια λωρίδα από φύλλα. Βουτυρώνουμε το πάνω μισό και παίρνουμε τις 2 κάτω άκρες και διπλώνουμε το φύλλο. Βάζουμε κρέμα στο κάτω μέρος, διπλώνουμε τις 2 άκρες για να μην χυθεί η κρέμα και τυλίγουμε το φύλλο. Το τοποθετούμε σε ταψί. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα. Μόλις τελειώσουν βουτυρώνουμε την επιφάνεια.   Υπάρχουν φωτογραφίες στα σχόλια.

Y.Γ.  Για τα ρολάκια γαλακτομπούρεκο έβαλα την διπλάσια δόση για σιρόπι και το έψησα 15' λεπτά στους 190 βαθμούς και 45' λεπτά στους 160, θα το δείτε να ροδίσει καλά.  Στις αντιστάσεις.


Ναταλία Μουρατίδου Οι Προκομένες Συνταγές

Δίχρωμο ρολό !!!



 Υλικά
 250Βιταμ
Μια μισή
κούπα ζάχαρη
2βανιλιες
3αυγα
Λίγη κανέλα
1 κιλό φαρίνα για  όλες τις χρήσεις περίπου,θα το δείτε εσείς πόσο θέλει για γίνει μια ζύμη εύπλαστη




Τα χτυπάτε όλα στο μίξερ με τη σειρά,το επιπλέον αλεύρι που δεν μπορεί να προστεθεί στο μίξερ το προσθέτετε με το χέρι,ζυμώνετε μια ζύμη,την χωρίζετε στα δύο
Την μια την αφήνετε λευκή,την άλλη την ζυμώνετε με 5κουταλιές σούπας κακάο.




Ύστερα χωρίζετε τη λευκή σε δύο ζύμες κ την σκούρα σε άλλες δύο
Ανοίγετε ένα φύλλο λευκό,από πάνω ανοίγετε το σκούρο κ τυλίγεται σε ρολό
Το ίδιο κάνετε και  με την σκούρα ζύμη
Ανοίγετε σε φύλλο σκούρο,από πάνω βάζετε το λευκό και το ανοίγετε και  ύστερα διπλώνετε σε ρολό


Έτσι έχουμε δύο ρολά
Κόβετε σε κομμάτια,τοποθετείτε σε ταψιά κ ψήνετε στους 175 βαθμούς αέρα για 20 λεπτά.Καλή επιτυχία!!
Αnna Valasidou

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μανιταρόπιτα χωρίς φύλλο !!!!!


 Μια συνταγή για μια εύκολη, νόστιμη και γρήγορη μανιταρόπιτα χωρίς φύλλο, για να απολαύσετε τα αγαπημένα σας μανιτάρια.
Υλικά συνταγής

    400 γρ. ανάμικτα κίτρινα τυριά χαμηλών λιπαρών τριμμένα [γκούντα, ρεγγάτο, τσένταρ]
    200 γρ. λευκά μανιτάρια
    1 κ.σ. ελαιόλαδο
    1 κρεμμύδι μέτριο ξερό
    3 αυγά
    1 γιαούρτι στραγγιστό χαμηλών λιπαρών
    1 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
    2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
    100 γρ. μαργαρίνη

Εκτέλεση συνταγής

    Τρίβουμε τα τυριά από χοντρό τρίφτη και ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια.
    Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
    Το ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μανιτάρια. Τα ανακατεύουμε για 7-8 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
    Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά και προσθέτουμε τα τυριά, τα αυγά καλά χτυπημένα και στη συνέχεια ρίχνουμε το γιαούρτι.
    Αφού ανακατέψουμε καλά, προσθέτουμε το αλεύρι μαζί με τo baking powder.
    Τελευταία ρίχνουμε τη μαργαρίνη την οποία έχουμε ζεστάνει ελαφρά ώστε να είναι πολύ μαλακή και να αναμιχθεί καλά με το μείγμα μας.
    Λαδώνουμε καλά ένα ταψί ή πυρέξ με ελαιόλαδο, ρίχνουμε μέσα το μείγμα της μανιταρόπιτας και ψήνουμε στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει.

linelife.gr

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ