Δευτέρα 28 Μαΐου 2018

Γαλακτομπούρεκο σπέσιαλ !!!!!


    Υλικά:

    1 πακέτο φύλλο κρούστας
    1/2 κούπας βούτυρο
    4 κούπες γάλα
    3 αυγά και 2 κροκάδια
    1/2 κούπα ζάχαρη
    1/3 κούπας σιμιγδάλι ψιλό
    1 κουταλάκι βανίλια

Υλικά για σιρόπι:

    1 1/2 κούπα ζάχαρη
    1 κούπα νερό
    1 κουταλιά λεμόνι
    λίγη βανίλια



 
  Βουτυρώστε ένα ταψάκι 25 * 25 και στρώστε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντας τα καλά.  Τα υπόλοιπα φύλλα, αφού τα κόψετε στο μέγεθος του ταψιού στρώστε τα το ένα πάνω στο άλλο στον πάγκο βουτυρώνοντας τα και πάλι καλά.  Χαράξε το με κοφτερό μαχαίρι σε λωρίδες χωρίς να φτάσετε ως τις άκρες για να μην χωριστούν.

    Βράστε το γάλα, κατεβάστε το από την φωτιά και αφήστε να κρυώσει λίγο.  Στο μεταξύ χτυπήστε τα αυγά, τα κροκάδια και τη ζάχαρη, να πήξουν και να αφρατέψουν.  Ρίξτε και ανακατέψτε το σιμιγδάλι, τη βανίλια και το ζεστό γάλα λίγο λίγο χτυπώντας συνεχώς.  Αδειάστε το μείγμα σε κατσαρόλα και σιγοβράστε το ανακατεύοντας, ώσπου να πήξει ελαφρά η κρέμα.  Κατεβάστε την από την φωτιά, ρίξτε και ανακατέψτε μέσα σ' αυτή όσο βούτυρο έμεινε από το βουτύρωμα των φύλλων και αδειάστε την στο ταψί επάνω στα φύλλα.




  Σκεπάστε την κρέμα με τα χαραγμένα σε λωρίδες φύλλα και ψήστε το στους 190 βαθμούς επί 15' και στους 160 επί 35' ώσπου να ροδίσουν τα φύλλα καλά, στις αντιστάσεις.

    Στο μεταξύ ετοιμάστε το σιρόπι βράζοντας όλα τα υλικά μαζί 7' και περιχύστε το γαλακτομπούρεκο, μόλις το βγάλετε από το φούρνο, ρίχνοντας το σιρόπι κουταλιά κουταλιά.  Αφήστε το να κρυώσει εντελώς χωρίς να το καλύψετε, για να μην μαλακώσει το φύλλο.


Για τα ρολάκια:
Παίρνουμε το φύλλο όπως είναι κλειστό και το κόβουμε σε 3 ίσα μέρη (ή 4 αν τα θέλουμε πιο μικρά). Παίρνουμε το ένα κομμάτι και το ξετυλίγομαι να έχουμε μια λωρίδα από φύλλα. Βουτυρώνουμε το πάνω μισό και παίρνουμε τις 2 κάτω άκρες και διπλώνουμε το φύλλο. Βάζουμε κρέμα στο κάτω μέρος, διπλώνουμε τις 2 άκρες για να μην χυθεί η κρέμα και τυλίγουμε το φύλλο. Το τοποθετούμε σε ταψί. Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα. Μόλις τελειώσουν βουτυρώνουμε την επιφάνεια.   Υπάρχουν φωτογραφίες στα σχόλια.

Y.Γ.  Για τα ρολάκια γαλακτομπούρεκο έβαλα την διπλάσια δόση για σιρόπι και το έψησα 15' λεπτά στους 190 βαθμούς και 45' λεπτά στους 160, θα το δείτε να ροδίσει καλά.  Στις αντιστάσεις.


Ναταλία Μουρατίδου Οι Προκομένες Συνταγές