Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018

Ρεβυθοκεφτέδες με σάλτσα!!!!




Υλικά
    1/2 κιλό ρεβίθια
    1 κ.γλ. σόδα μαγειρική
    3 κρεμμύδια τριμμένα
    2-3 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
    1 κ.γλ. κύμινο
    αλάτι
    πιπέρι
    ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
    Για τη σάλτσα:
    1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
    600 γραμμ. ντοματάκια κονκασέ
    1 πρέζα ζάχαρη
    Αλάτι
    φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση
1. Από το προηγούμενο βράδυ μουσκεύομαι τα ρεβίθια σε μπόλικο νερό, μαζί με τη σόδα. Την επομένη, τα στραγγίζουμε και τα αλέθομαι στο μίξερ.

2. Τα βάζουμε σε ένα μπολ μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνουμε πολύ καλά.

3. Πλάθουμε με το μείγμα μακρόστενα σουτζουκάκια ή στρογγυλά και τα αλευρώνουμε ελαφρά. Τα τηγανίζουμε για 3΄-4΄.

4. Εν τω μεταξύ σε κατσαρόλα φαρδιά βάζουμε όλα τα υλικά για τη σάλτσα και τη βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10΄. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ήδη τηγανισμένα σουτζουκάκια και τ’ αφήνουμε να πάρουν μια βράση.

5. Σερβίρουμε το φαγητό με ρύζι και με λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Εγώ τα σερβίρω και σκέτα! .
Συνταγή από Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Μπιφτέκια λαχανικών !!!



Υλικά για 3 μερίδες:
1 φλιτζάνι βρασμένα φασόλια λευκά ή κόκκινα
1 καρότο
½ κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
3 μικρές πατάτες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι καλαμπόκι
7 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά
½  σκελίδα σκόρδο λιωμένο
 λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι και πιπέρι ρίγανη

Εκτέλεση
 Μουλιάζουμε αποβραδίς τα φασόλια σε κρύο νερό.
Το πρωί τα πλένουμε καλά και τα βράζουμε σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τα καρότα, τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν και να λιώνουν με το πιρούνι (καλύτερα τα καρότα βάλτε τα να βράσουν πριν από τις πατάτες)
Χτυπάμε στο μούλτι όλα τα υλικά μαζί με τα μπαχαρικά και με 1-2 κουταλιές σούπας τριμμένη φρυγανιά.
Αφού κρυώσει το μείγμα, εκτός ψυγείου, με ελαφρά αλευρωμένες παλάμες, πλάθουμε κεφτεδάκια με τα χέρια μας και τα περνάμε πάλι από τη φρυγανιά.
Τα βάζουμε σε λαδόκολλα (αντικολλητικό χαρτί) στο ταψί και στο φούρνο στο γκριλ στους 200 °C για 30 λεπτά περίπου ανάλογα με το φούρνο.

Εξαιρετική επιλογή για νηστεύοντες και χορτοφάγους.
Χαμηλά σε θερμίδες, άνετα μπορεί να αποτελέσει συνοδευτικό (σε μικρή ποσότητα) κάποιας πηγής πρωτεΐνης (κρέας, ψάρι, θαλασσινό). Αν κανείς το θέλει ως κύριο, κόψτε και λίγη σαλάτα δίπλα.

Καλή σας όρεξη!!!
mydiatrofi.gr


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χαλβάς με σοκολάτα!!




Υλικά
1 πακέτο σιμιγδάλι χονδρό
1 ποτήρι λάδι
Σιρόπι
3 ποτήρια ζάχαρη
6 ποτήρια νερό

Για την βάση
1 πακέτο μπισκότα πτί μπέρ ή “Digestive”
1/2 από το πλακέ βιτάμ [βούτυρο]


Γιά από πάνω
1 κουβερτούρα 125 γραμ
τρούφα





Εκτέλεση
Θρυμματίζουμε στο μίξερ τα μπισκότα να γίνουν σκόνη τα βάζουμε σε μπολ.
Λιώνουμε το βούτυρο και το ρίχνουμε από πάνω από τα μπισκότα και τα δουλεύουμε με ένα κουτάλι να πάει παντού το βούτυρο και να υγρανθούν καλά και όλα.
Το στρώνουμε ομοιόμορφα το μείγμα στο ταψάκι μας καλό είναι με τσέρκι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας τα υλικά ζάχαρη νερό για 10 λεπτά ,
Βάζουμε στην κατσαρόλα το λάδι να χλιαρίνει ,ρίχνουμε το σιμιγδάλι και ανακατεύομαι μέχρι να ξανθίσει σε χαμηλά θερμοκρασία για 15 με 20 λεπτά ανακατεύομαι συνέχεια μην μας αρπάξει.
Μόλις περάσει ο χρόνος αυτός ρίχνουμε το σιρόπι ανακατεύοντας μέχρι να πιεί όλο το υγρό και να σφίξει κάπως ο χαλβάς.
Αποσύρομαι από την φωτιά και στρώνουμε τον μισό χαλβά επάνω από τα μπισκότα.
Στον άλλο μισό όπως είναι καυτός ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα και ανακατεύομαι πολύ καλά να σκουρύνει  να γίνει σοκολατένιος.
Τον στρώνουμε από πάνω από τον σκέτο χαλβά κι από πάνω πασπαλίζουμε με τρούφα και στολίζουμε με καρύδια. Καλή επιτυχία!!
Ευγενία Ράπτη
 ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Σοκολατένια δροσερή πάστα ταψιού !!!






 Τι θα λέγατε να φτιάξετε την πιο δροσερή & πανεύκολη Σοκολατένια πάστα ταψιού!!

Υλικά -
500γρ, κέικ

Για την κρέμα σοκολάτας -
1 λίτρο γάλα -
150γρ. ζάχαρη -
100γρ. κορν φλάορ -
2 κρόκοι αυγών -
60γρ. βούτυρο -
160γρ. σοκολάτα Nestle Dessert Greece 52% .



Για τη Μους Σοκολάτας -
340γρ. σοκολάτα Nestle Dessert Greece 52% -
200ml καυτή κρέμα γάλακτος -
430ml χτυπημένη κρέμα γάλακτος


Για να ΔΕΙΤΕ την εκτέλεση  βήμα -βήμα πατήστε ΕΔΩ --> https://www.youtube.com/watch?v=x2PHs2CzzGk&feature=youtu.be


ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ντολμαδάκια από την Κωνσταντία την Σμυρνιά!!!


Τι χρειαζόμαστε:

    250 γρ. αμπελόφυλλα(μικρά και τρυφερά)
    1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
    2-3 κρεμμύδια τριμμένα
    250 γρ. ρύζι Καρολίνα
    1-2  φρέσκες ώριμες ντομάτες τριμμένες
    1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
    λίγο δυόσμο ψιλοκομμένο
    1 κούπα ελαιόλαδο
    1 1/4 κούπα βραστό νερό
    χυμό από 1 1/2 λεμόνι
    αλάτι, πιπέρι
    1/2 κουταλιά ζάχαρη


Πώς το κάνουμε:
Βήμα 1
1)Πλένουμε και ζεματάμε για 2-3 λεπτά τα αμπελόφυλλα.
Βήμα 2
2)Ετοιμάζουμε την γέμιση (φρέσκα κρεμμυδάκια, κρεμμύδια, ντομάτες,μαϊντανό,  δυόσμο,ζάχαρη, ρύζι, αλάτι, πιπέρι, 1/2 λάδι).
Βήμα 3
3)Απλώνουμε ένα φύλλο στο πιάτο μας με τις ίνες από την πάνω πλευρά.
Βήμα 4
4)Βάζουμε λίγη γέμιση.
Βήμα 5
5)Διπλώνουμε την πάνω πλευρά.
Βήμα 6
Πάνω στα χέρια είναι καλύτερα!
6)Διπλώνουμε τα πλαϊνά
.
7)Τυλίγουμε ελαφρά(όχι σφιχτά).

Βήμα 8
8)Καλύπτουμε τον πάτο της κατσαρόλας μας με λίγα αμπελόφυλλα και τοποθετούμε τα ντολμαδάκια το ένα δίπλα στο άλλο σε σειρές.
Βήμα 9
9)Προσθέτουμε το νερό, το υπόλοιπο λάδι και τον χυμό λεμονιού, καλύπτουμε και από πάνω  με λίγα αμπελόφυλλα και μετά  με ένα πιάτο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και τα σιγοβράζουμε για 40′.




.
Λίγα μυστικά ακόμα

-Σερβίρεται με γιαούρτι ή τζατζίκι-Για τη σος γιαουρτιού*: Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα χτυπάμε με σύρμα ή με πιρούνι για λίγα λεπτά, να γίνουν μία ρευστή σος. Περιχύνουμε τα ντολμαδάκια.

    *400 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
    χυμό από 1 λεμόνι
    3 κ.σ. ελαιόλαδο
    2 κ.σ. κρύο νερό
    1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
    1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
    αλάτι

-Οι περισσότεροι δεν βάζουν ντομάτα τριμμένη και λίγη ζάχαρη  αλλά εάν δοκιμάσετε θα αλλάξετε γνώμη!!!

– Μη λυπάστε τα κρεμμύδια, μυρωδικά και οπωσδήποτε δυόσμο. Το λεμόνι και η ντομάτα στη γέμιση κρατάει το ρύζι σπυρωτό.

–Γίνονται και με κιμά αρκεί να αφαιρέσουμε τον δυόσμο  και να βάλουμε πολύ λιγότερο ρύζι.

-Αν  κάνεις γέμιση με κιμά θέλει σάλτσα αυγολέμονο (κάστερ+νερό-φωτιά-χυλός-αυγολέμονο) αντί γιαούρτι

-Εγώ μερικές φορές αντικαθιστώ τον δυόσμο (για όσους δεν τους αρέσει) με λίγο  κύμινο .

-Άλλοι βάζουν μέσα ψιλοκομμένα κολοκυθάκια, μελιτζάνες, κουκουνάρια,σταφίδα , άνηθο κ.α. Τα ντολ. γιαλαντζί είναι απλά και κυριαρχεί ο δυόσμος και το κρεμμύδι!!!

-Η χαμηλή φωτιά είναι απαραίτητη για να μην κολλήσουν!!!
constantinoupoli.com



Κουλουράκια Φανταστικά !!


ΥΛΙΚΑ

 400γρ. βούτυρο Lurpak σοφτ ανάλατο
550γρ. ζάχαρη
6 αυγά
200γρ. γάλα
100γρ. χυμό πορτοκάλι
1 φακελάκι αμμωνία [θα τη διαλύσουμε στο χυμό πορτοκάλι]
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
2 βανίλιες
1 πρέζα αλάτι
1 μπέικιν πάουντερ
αλεύρι για όλες τις χρήσεις όσο πάρει για να έχουμε μια ζύμη μαλακιά που δεν θα κολλάει στο χέρι...[περίπου 2 κιλά αλεύρι]
Για το άλειμμα 2 κρόκοι αυγού με 4κ.σ. γάλα.





ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Όλα τα υλικά πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και ρίχνουμε μέσα το μπέικιν πάουντερ.
Με μίξερ, χτυπάμε βούτυρο και ζάχαρη για 6΄-7΄λεπτά, να αφρατέψει καλά και να γίνει κρέμα.
Προσθέτουμε το ξύσμα, τη βανίλια, και το αλάτι.
Ένα ένα ρίχνουμε τα αβγά χτυπώντας πολύ καλά το μείγμα.Προσθέτουμε και το γάλα.
Διαλύουμε την αμμωνία στο χυμό και τα προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ζυμώνουμε.
Η ζύμη πρέπει να είναι αφράτη και εύπλαστη.
Πλάθουμε σε ότι σχήμα θέλουμε. Τα αραδιάζομαι σε λαμαρίνες.
Αλείφουμε με διάλυμα αυγού.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς αέρα για 10'-15'λεπτά
 Από Mina Papa 

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ρυζόγαλο με γεύση βανίλιας η σοκολάτας γάλακτος !!!


Υλικά
-1/2 με 3/4 της κούπας ρύζι γλασέ
-3 κούπες νερό
-1/3 κουτ.γλ αλάτι
-1 κούπα περίπου ζάχαρη
-4 κ.σ ανθός αραβόσιτου βανίλια η 4 κ.σ κορν φλάουερ και 2 καψουλάκια βανίλιας
-1 κουτί γάλα εβαπορέ (400γρ)
-1 1/2 κουτί νερό (απ' το εβαπορέ) (600γρ)
-Κανέλα για πασπάλισμα
-100γρ κουβερτούρα γάλακτος τριμμένη (αν το κάνουμε σοκολατένιο το ρυζόγαλο)
1 κούπα=250γρ.





Κάτω από τη βρύση μέσα σε ένα σουρωτήρι ξεπλένουμε το ρύζι.
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το νερό και αφού βράσει ρίχνουμε το αλάτι και το ρύζι.
Το σιγοβράζουμε μέχρι να πιει το νεράκι του.
Παράλληλα σε ένα μπολ ρίχνουμε το εβαπορέ μαζί με το νερό απ' το εβαπορέ και το άνθος η το κορν φλάουερ με τις βανίλιες και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά.
Μόλις είναι έτοιμο το ρύζι ρίχνουμε το μείγμα με το γάλα και σε μεσαία φωτιά ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει ελαφρώς.
 Μοιράζουμε το ρυζόγαλο σε μπολάκια και πασπαλίζουμε με κανέλα αν θέλουμε.
 Αφού μείνει λίγη ώρα στα μπολάκια το ρυζόγαλο σφίγγει και αφού κρυώσει είναι έτοιμο προς κατανάλωση.
Αν θέλουμε να το κάνουμε με σοκολάτα γάλακτος όταν είναι έτοιμο πριν το σερβίρουμε στα μπολάκια ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα με το ρυζόγαλο την τριμμένη σοκολάτα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει και σερβίρουμε στα μπολάκια πασπαλίζοντας από πάνω κακάο γλυκό τύπου καοτονικ! Είναι απλά τέλειο!!!

 Helen Makrodimitri

ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ